18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınCilt BakımıAkne nasıl geçer? Aknelerden kurtulmanın doğal yolları neler?

Akne nasıl geçer? Aknelerden kurtulmanın doğal yolları neler?

İçerikleri

Akneler, sivilceler gibi daha çok ergenlik döneminde görülebildiği gibi erişkinlik döneminde de zaman zaman görülebilir. Yaygın bir problemdir fakat tedavisi çok kolaydır. Aknelerden kurtulmanın yolları tıpta Benzoil Peroksit, Drenaj, Lazer, Retinoidler ve antibiyotiklere başvurmaktır. Ancak kişi bazı pratik yöntemleri deneyerek de bu hastalıkla başa çıkabilir.

Aknelerden Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Akne problemi daha çok streste, kalitesiz kozmetik ürünleri kullanımında ve genetik durumlarda ortaya çıkar. Yüz, sırt ve göğüs bölgesinde görülebilir. Dernin yüzeyinde yağ birikmesi sonucu oluşur. Eğer bu yağ birikintileri oksijen ile temas etmiş ise siyah noktalara dönüşür. Birçok kişi deride kir birikmesi sonucu oluştuğunu sanır fakat bu yanlış bir tanımdır. Bazı önlemleri alarak aknenin oluşmasına engel olabiliriz. İşte akne nasıl geçer diye merak edenler için denenmiş 5 pratik yöntem!

1- Katı Sabun

Akne temizliğine önce cildi temiz tutarak başlanmalıdır. Her gün düzenli olarak katı sabun ve bol su ile cildi yıkamak akne oluşumunu önleyebilir. Çünkü akneler yağ birikmesi sonucu oluştuğu için katı sabunla yıkmak yağ oluşumunu engelleyeceği gibi gözeneklerin açılmasını da sağlayacaktır. Katı sabunun içerisinde zeytinyağı, sud kostik ve termometre gibi malzemeler bulunduğu için ciltteki mikropların katı sabuna yapışma ihtimali her zaman daha yüksektir.

2- Salatalık Maskesi

Neredeyse tüm cilt ürünlerinin ana malzemelerinden biri salatalıktır. Çünkü cildin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu birçok vitamin salatalıkta bulunur. Kalsiyum, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, Magnezyum, Çinko, C vitamini, Demir, Folik Asit ve Potasyum bunların başında gelir. Bu nedenle aknelerden kurtulmak için yapılması gerekenlerden biri salatalık maskesidir. Bu maske için salatalıkları rendeleyin ve içerisine iki üç damla limon suyu ekleyerek, aknelerin meydana geldiği bölgelere sürün. Yaklaşık 15 dakika sonra maskeyi uyguladığınız bölgeleri bol su ile durulayın.

3- Aloe Vera Kullanımı

Aloe Vera aslında birçok ülkede uzun zamandır cilt rahatsızlıkları tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Oysa ülkemizde henüz yeni yeni keşfediliyor diyebiliriz. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde aknelere sebep olan yağ birikintilerinin yok olmasında etkilidir. Bu bitkiyi limon suyu, bal, süt, şeker, gül suyu ve çay ağacı yağı gibi çeşitli malzemelerle kullanabileceğiniz gibi saf bir şekilde de cildinize uygulayabilirsiniz. Ciltteki fazla yağın alınmasına ve yağ dengesinin korunmasına yardımcı olacaktır.

4- Aspirin

Aspirin, aknelerden kurtulmanın yolları arasında neredeyse en ucuz olanıdır. Öncelikle bir aspirini, yaklaşık 3 yemek kaşığı su ile yumuşatın. Akneli bölgeye uygulayarak yarım saat kadar bekletin. Karışım ciltte kuruyarak, kendi kendine dökülmeye başladığında bir pamuk yardımıyla temizleyip ılık suyla durulayabilirsiniz. Kimyasal birçok maddeden daha etkili sonuçlar ortaya çıkaracağından emin olabilirsiniz.

5- Domates Suyu

Halk arasında birçok yiyeceğin ciltte yağ birikmesine neden olduğu söylenir fakat bu yanlış bir söylemdir. İlk hedef cildi devamlı temiz tutmaktır. Devamlı temiz tutmak dışında domates de cilde büyük fayda sağlar. Her gün domates suyu içmek toksinlerden arınmanıza yardımcı olur. Ayrıca domatesi yüzünüze sürüp biraz bekledikten sonra yıkamalısınız. Bu da etkili bir yöntemdir.

Aknelerden kurtulmanın yollarını denemenize rağmen cildinizde hala akneler varsa dermatoloğa başvurmanız gerekir. Fakat bu kalıcı bir durum değildir. En ileri seviyedeki akne sorunları bile çözüme kavuşmaktadır. Cilde uygulanan antibiyotikler genelde işe yarar. Bunun yanı sıra doktor tavsiyesindeki ağız yolu ile alınan ilaçlarda olumlu sonuçlar yaratır. Bu gibi cilt sorunlarında güzellik salonlarına gitmek doğru değildir. Uygulanan yöntemler anti sonuçlar verebilir. Ayrıca cinsel problemler akneye direkt olarak sebep olmaz. Çekirdek, çikolata ve benzeri yiyeceklerde aşırı tüketilmediği sürece ciltte yağlanma yapmayacağı için akne oluşumunda direkt etkili değildir.