Ana SayfaSağlık BakanlığıAile Hekimi Nasıl Değiştirilir? Nereye, Nasıl Başvurulur?

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir? Nereye, Nasıl Başvurulur?

İçerikleri

Aile Hekimi Değişikliği

Aile hekiminin değiştirilmesinde birçok sebep bulunmaktadır. Aile hekiminin sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinden memnun olunmaması, adres değişikliği yapılması, Sağlık Bakanlığı tarafından kendiliğinden aile hekiminin değiştirilmesi gibi sebeplere bağlı olarak aile hekimi değişiklik talepleri gündeme gelmektedir. Aile hekimi internet üzerinden birtakım adımlar takip edilerek yapılabileceği gibi il veya ilçelerde bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum sağlığı merkezlerindeki aile sağlığı birimlerine başvurarak da yapılmaktadır.

Aile hekiminin değiştirilmesinde birtakım şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir. Aile hekimi değişiklik talebinde bulunurken seçilecek olan aile hekiminin dolu olmamasına, adres olarak aile hekimi seçilecek doktorun tercih edilebilir olmasına dikkat edilmelidir.

Aile Hekimi İlk Kayıt ve Aile Hekimi Değiştirme Başvurusu Nereye Yapılır?

Ülkemizde 2010 yılından bu yana aile hekimi uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu sayede vatandaşlar polikliniklerde ve hastanelerde sıra beklemek zorunda kalmadan tahlil sonuçları, muayene işlemleri gibi pek çok sağlık hizmetinden evlerinin yakınlarındaki sağlık ocaklarında bulunan aile hekimleri vasıtasıyla kolayca yararlanabilmektedir. Ancak aile hekiminden memnun olmayan veya adres değişikliği yapan vatandaşlar ile daha önce herhangi bir aile hekimi kaydı bulunmayan kimseler aile hekim değişikliklerini nasıl yapacaklarını merak etmektedir.

Aile hekimi ilk kayıt ve aile hekimi değiştirme konusunda görevli kurumlar Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplum sağlığı merkezlerinde hizmet veren aile sağlığı birimleridir. İl ve ilçelerde bulunan bu merkezlere aile hekimi değiştirme formu ile şahsi başvuru yaparak aile hekimlerine dair değişiklik talepleri iletilebilmektedir.

Aile Hekimi Değişikliği Nasıl Onaylanır?

Aile hekimi tercih formunda ilk kayıt veya hekim değiştirme işlemi yapacak kişinin bilgileri, değişiklik sebebi, aile bilgileri, adres bilgileri, fotoğraf bölümleri eksiksiz doldurularak değişiklik talepleri kuruma iletilmektedir. Yapılan inceleme sonucunda;

  • Yeni tercih edilen aile hekiminin kontenjan sayısının 4.000’in altında olması,
  • Adres bilgilerinin seçilecek aile hekimi ile uyumlu olması,
  • Geçmişe dönük 3 ay içinde aile hekiminin değiştirilmemiş olması
  • Halinde aile hekimi değişiklik talebi olumlu olarak karşılanmakta ve geçiş talep edilen tarihe göre aile hekimi değişikliği yapılmaktadır. Şöyle ki;
  • Her ayın 5’i ve 21’i arasında yapılan aile hekimi değişiklik talepleri, aile hekimi tercih formunun verildiği aynı gün saat 23.59’da sistem üzerinden değiştirilmekte,
  • Her ayın 21’inden sonra diğer ayın 5’ine kadar olan aile hekimi değişiklik talepleri ise ayın 5’inde 23.59’da sistem üzerinden onaylanmaktadır.

E-Devlet Sistemi Üzerinden Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

E-Devlet sistemi üzerinden yapılacak aile hekimi değişikliği işlemleri, e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile e-Devlet sistemine girildikten sonra takip edilecek işlem adımları ile e-Nabız sistemi üzerinden yapılacak aile hekimi değiştirme işlemlerini kapsamaktadır. E-Devletten aile hekimi değiştirme 2019 yılında da oldukça tercih edilir bir yöntemdir. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama ekranında “Aile Hekimi Değiştirme” araması yaparak ya da e-nabız sistemine doğrudan giriş yaptıktan sonra ana ekranda bulunan “Aile Hekimini Değiştir” butonunu tıklayarak değişiklik talepleri Sağlık Bakanlığı’na iletilebilmektedir.

E-devlet sistemi üzerinden girilen aile hekimi değiştirme ekranında;

  • Aile hekiminden faydalanan kişiye ait bilgiler,
  • Kayıtlı olunan aile hekimine ait bilgiler,
  • Aile hekimi değişikliği yapılacak il ve ilçe,
  • Tercih edilebilecek aile hekimlerinin bağlı bulunduğu aile sağlığı merkezi ve doktorların kontenjan durumları yer almaktadır.

Değişiklik yapıldıktan sonra işlemin iptalinin yapılması ancak 3 ay sonra mümkündür. Aile hekimi kontenjan durumları aile hekimi değiştirme ekranında yeşil, sarı ve kırmızı renkler ile gösterilmekte kırmızı renkte olan aile hekimlerinin seçilmesine sistem tarafından izin verilmemektedir. Bu sebeple aile hekimi listesinde 3.500 nüfusun altındaki yeşil renkli olan aile hekimleri veya 3.500 ve 4.000 arasında hasta sayısına sahip sarı renkteki aile hekimleri tercih edilmelidir.

Adres Değişikliği Durumunda Aile Hekimi Değiştirme

Adres değişikliği durumunda aile hekiminin değiştirilmesi otomatik olarak gerçekleşmemektedir.  Adres değişikliği yapan kişinin aile hekimi seçme hakkı kapsamında değişiklik yaptığı adres yakınlarında bulunan sağlık ocağında hizmet veren doktorlar arasından aile hekimi tercihinde bulunması gerekmektedir. Adres değişikliği durumunda aile hekimi tercihinde 3 ay beklemek zorunda kalmadan yeni adres değişikliğini gerekçe göstererek her zaman değişiklik talebinde bulunulması mümkündür.

Adres değişikliği sebebiyle aile hekimi değiştirme toplum sağlığı merkezlerine hekim seçme formu ile başvurarak ya da e-Devlet sistemi üzerinden değişiklik taleplerini ileterek gerçekleşmektedir. Hekim seçme formu aile sağlığı merkezlerinden temin edilebilmektedir. Hekim seçme formu 3 nüsha olarak doldurulmakta formun 1 nüshası aile hekimi değişikliğinde bulunan kişiye, 1 nüshası görev alacak aile hekimine, kalan 1 nüsha ise toplum sağlığı merkezinde muhafaza edilmektedir.