Yaban diyeti tamamen sağlıklı beslenerek kilo vermenize yardımcı olacak bir diyettir. Bu diyet, beslenme programından her türlü işlenmiş gıdaları çıkartıp, tam tahıllı ve organik gıdalar tüketerek 40 günde 10 kilo vermeyi başarmış Abel James tarafından geliştirilmiştir.
Diyeti geliştiren Abel James’e göre özellikle eski zamanlardaki gibi yaban hayatta bulup, tükettiğimiz besinlerle beslenmek vücudumuzun yağ yakın sürecini optimize ediyor. Bu da işlenmiş gıdaları beslenme programınızdan çıkartmanızı ve yerlerinize besin açısından zengin ve doğal şeyler koymanız anlamına geliyor. Kalori saymaya gerek olmadığını savunan bu diyet programı ile doğal bir şekilde kilo vermeye başlayabiliyorsunuz.
Yaban Diyeti Örnek Beslenme Programı
Sabah: Bir gece önceden suda beklettiğiniz 2 çay kaşığı çemen tohumu
Kahvaltı: 1 dilim buğday ekmeği, 2 yumurta (haşlanmış veya çırpılmış), 1 bardak yeşil veya siyah çay, 4 badem
Ara Öğün: 1 elma
Öğle Yemeği: 100 gram ızgara tavuk, salata, 1 bardak ayran veya 1 kase kremalı mantar çorbası ve 1 çiğ sebze salatası
Ara Öğün: 1 bardak yeşil çay, 2 tuzsuz kraker veya 1 muz
Akşam Yemeği: 1 kase domates çorbası, 1 parça bitter çikolata veya 100 gram ızgara balık, salata ve 1 dilim ekmek
İşte, yaban diyeti için örnek bir beslenme programı yukarıdaki gibidir. Peki, yaban diyetinde başka neler yiyebilirsiniz veya neleri yemekten kaçınmalısınız? İşte, bilmeniz gereken diğer bilgiler
Yaban Diyeti için Uygun Besinler
Sebzeler: Ispanak, lahana, turp, Brüksel lahanası, pazı, domates, salatalık, dolmalık biber, patlıcan, karnabahar, brokoli, her türlü soğan, kereviz, rezene ve mor lahana.
Meyveler: Üzüm, yaban mersini, erik, çilek, mandalina, greyfurt, mango, portakal, her türlü limon, kivi, armut, karpuz, avokado, muz, kavun ve elma.
Proteinler: Derisiz tavuk göğsü, mantar, yumurta, balık, mercimek, soya, hindi, fasulye ve kıyma.
Süt Ürünleri: Tam yağlı süt, yoğurt, peynir, tereyağı, çedar peynir ve süzme peynir.
Yağlar: Zeytinyağı, avokado yağı, pirinç yağı, hindistancevizi yağı ve ayçiçek yağı.
Kuruyemişler: Badem, ceviz, Antep fıstığı ve fındık.
Bitkiler ve Baharatlar: Dereotu, biberiye, kekik, kişniş, anason, kakule, tarçın, karanfil, zencefil, sarımsak, kimyon, çörek otu, safran, zerdeçal ve pul biber.
İçecekler: Su, limonlu su ve taze sıkılmış meyve suları.
Yaban Diyeti için Uygun Olmayan Besinler
İşlenmiş Gıdalar: Patates cipsi, patates kızartması, pizza, hamburger, kahvaltılık gevrekler, trans yağlar, sosis, salam ve dondurulmuş her türlü gıda.
Yağlar: Bitkisel yağlar.
İçecekler: Hazır meyve suları, asitli içecekler ve enerji içecekleri.
Yaban Diyetinin Püf Noktaları
Tüm İşlenmiş Karbonhidratlardan Kurtulun – Rafine un, mısır şurupları, yüksek fruktozlu şuruplar, endüstriyel tohum yağları ve beyaz şeker dahil olmak üzere tüm işlenmiş karbonhidratlardan kurtulmalısınız.
Besin Değeri Yüksek Şeyler Tüketin – Meyve, sebze, balık, yumurta gibi lif, vitamin, mineral ve protein açısından zengin sağlıklı şeylerle beslenmelisiniz. Bu gibi şeyleri tüketmek hem daha uzun süre tok kalmanızı hem de metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.
Kalori Saymayın – Birçok diyet sanki ne kadar sağlıklı beslendiğinizin tek göstergesi kaloriymiş gibi alınan her kaloriyi saymayı zorunlu kılıyor. Ancak hiç besin değeri olmayan ve sıfır kalori diye pazarlanan ürünleri tükettikten birkaç saat sonra yeniden acıkıyoruz. Üstelik, bu gibi besinler sağlığımız açısından da hiç faydalı değil. Kalorileri saymaya çalışmak yerine yediğiniz şeylerdeki besin değerlerine odaklanırsanız daha sağlıklı kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Yaban diyeti yapmayı planlıyorsanız her türlü işlenmiş ve sağlıklı gıdadan kaçınmanız gerekiyor. Bu sayede vücudunuzdaki iltihaplanma seviyesini kontrol altına alabiliyor ve metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Aklınızdaki yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.