28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriVertigo Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vertigo Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

En sık görülen ve hayatı kabusa çeviren sağlık problemlerinden birisi olan vertigo nedir? Vertigo belirtileri, nedenleri ve tedavisi haberimizde.

İçerikleri

Vertigo, baş dönmesi hissini ifade eder. Bir dizi koşulun bir belirtisidir. İç kulak, beyin veya duyusal sinir yolunda bir sorun olduğunda ortaya çıkabilir.

Vertigo Nedir?

Vertigo, genellikle iç kulakta oluşan bazı sorunlar nedeniyle ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Hastalar bu durumda etraflarındaki tüm nesneler dönüyormuş gibi hissetmektedir. Ancak bu durum normal baş dönmesi sorunu ile aynı değildir. İç kulak veya beyin kaynaklı bir sorun sonucunda ortaya çıkan vertigo, hasta sabit dursa dahi çevresindeki her şeyin hareket ettiğini hissetmesine neden olmaktadır.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Kişinin günlük hayatına olumsuz yönde etki eden vertigo, halk arasındaki diğer adı olan baş dönmesi belirtisi ile kendini gösterir. Bunun nedeni iç kulakta ya da beyinde oluşan dengesel sorunlardır. Bunun yanı sıra kusma, tökezleyerek yürüme, konuşma güçlüğü, halsizlik, mide bulantısı, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan vertigo, durumun şiddetine göre bilinç kaybı, çift görme, kol ve bacak kontrolünü kaybetme, işitme ve görme kaybı, vücutta görülen karıncalanma ve uyuşma hissi gibi rahatsız edici belirtiler de verebilmektedir.

Vertigo Nedenleri Nelerdir?

Vertigo oluşumunun en büyük nedeni iç kulakta oluşan sağlık sorunlarıdır. Üst solunum yolunda oluşan enfeksiyonlar ve pozisyona bağlı olarak ortaya çıkan baş dönmesi sorunu da vertigoya neden olmaktadır. İç kulaktaki sıvının artması ile görülen Meniere hastalığı, depresyon, kronikleşen orta kulak iltihabı, ani yapılan hareketler, uzun süreli alkol tüketiminde vücutta oluşan hasarlar, kanser ve tüberküloz ilaçları tüketimi, B12 vitamini başta olmak üzere birçok vitamin eksikliği de vertigo oluşumunda etkili faktörlerdir.

Vertigo Atağı Nasıl Olur?

Vertigo atağı belirgin ve şiddetli baş dönmesi hissi ile başlamaktadır. Bu ataklar birkaç saniyede ortadan kaybolacağı gibi, bu süre 24 saati de aşabilmektedir. Atağın başlaması ile birlikte kusma, mide bulantısı, ateş, hissizlik ve halsizlik gibi semptomlar görülmektedir. Vertigo atağı çocuklarda görüldüğünde huzursuzluk, baş ve kulak ağrısı, kendine olan güveninin kaybolması gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Atak süresince özellikle yüksek yerlerden uzak durulmalı ve mümkünse yapılan işlere ara verilmelidir.

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigo birçok türü bulunan bir hastalıktır. Bu nedenle öncelikle hastanın hikayesi dinlenir ve vertigonun türü belirlenmeye çalışılır. Hekimin koyacağı teşhise göre, tetikleyen faktörlerden uzak durulması gerekebilir. Bunun yanı sıra vertigo oluşumunu artıran pozisyonlardan kaçınılması önerilebilir. Rahatsızlık şiddetli bir şekilde seyrediyorsa ilaç tedavileri ve denge egzersizleri gündeme gelebilir. Hekimin düzenleyeceği ilaç kombinasyonları ve egzersizler, kişinin olabildiğince rahat yaşam sürmesini amaçlamaktadır. Eğer sorun iç kulaktan kaynaklanıyorsa, sorunun kaynaklandığı iç kulak bölgesine antibiyotik gentamisin enjeksiyonu uygulanabilmektedir. Ancak iç kulak ve beyinde vertigo oluşumuna sebep olan bir lezyona rastlanırsa, cerrahi tedavi söz konusu olmaktadır.

Saraçoğlu Baş Dönmesi Vertigo Tedavisi Kürü