Devamlı veya belli aralıklarla duyulan seslere tinnistus adı verilmektedir. Bu rahatsızlık sadece kulak çınlaması olarak bilinse de kulağın içerisindeki gürültü ve uğultularda tinnistus rahatsızlığı kapsamında değerlendirilmektedir. Yani kafa içerisinde oluşan her türlü ses, bu rahatsızlık kapsamındadır. Bu rahatsızlığa toplum içerisinde çok sık rastlanmaktadır. Tinnistus rahatsızlığı süreklilik arz edebildiği gibi zaman zamanda olabilmektedir. Kulakta oluşan ses tınısı kalın ya da çok incedir. Bazen tek kulakta, bazen de her iki kulakta ses tınısı oluşabilmektedir. Zil sesi devamlı olursa hastayı çok rahatsız ettiğinden dolayı günlük yaşam kalitesi düşer. Hatta hastayı normal yaşamındaki birçok şeyden yoksun bırakabilir.
Diğer İnsanlarda Ses Tınısı İşitir Mi?
Tinnistus rahatsızlığı kendi içerisinde objektif tinnistus ve subjektif tinnistus olarak ikiye ayrılmaktadır. Objektif tinnistusta kulakta oluşan ses tınısını hastanın dışında etraftakiler de duymaktadır. Subjektif tinnistusta ise ses tınısını hasta sadece kendisi duyabilir.
Tinnistus Ne Neden Olur?
Subjektif tinnistus rahatsızlığına birçok faktör neden olabilmektedir. Ancak bir takım nedenleri fazla büyütmeye gerek yoktur. Mesela kulağın içerisinde oluşan küçük kir kitlesi de bu rahatsızlığa neden olabilir. Ancak enfeksiyon, kulak zarı delinmesi, orta kulakta biriken sıvı, orta kulakta bulunan kemiklerin eklem yerlerinde oluşan sertleşme gibi ciddi nedenler de bu rahatsızlığa yol açabilir. Tinnistus rahatsızlığına neden olan çok ciddi nedenler ise baş ve boyun bölgesinde yer alan damarların genişlemesi (Anevrizma) ile vücudun dengesinde ve işitmesinde etkin olan sinirde oluşan tümördür. Bu tür tümörlere tıpta akustik norinom adı verilmektedir. Bu derece ciddi sorunlar işitme kaybını da beraberinde getirir. Tinnistus rahatsızlığına neden olan diğer faktörler ise yüksek ya da düşük tansiyon, alerjik rahatsızlıklar, diyabet, tümör, tiroid rahatsızlığı ile baş ve boyuna alınan darbelerdir.
İlaçlar Neden Olur Mu?
Bir takım romatizma ilaçlarının, antibiyotiklerin, sakinleştirici ilaçların ve aspirinin tinnistus rahatsızlığına neden olduğu bilinmektedir. Tinnistus rahatsızlığında hastanın durumu dikkate alınarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu yüzden de uzman doktora muayene olunarak kulak çınlamasının asıl nedeninin bulunması büyük önem arz eder.
Etraftakiler Sesi Duyuyorsa
Kulak içerisinde oluşan ses tınısının dışarıdan duyulmasına objektif tinnistus denilmektedir. Objektif tinnistusa orta kulakta yaşanan kas kasılmaları, östaki tüpündeki genişleme (Bu tüpteki genişlemeye gebelik veya kilo kaybı da neden olabilir), orta kulak içerisindeki atardamar anomalileri neden olabilmektedir.
Yüksek Sesle Müzik Dinlemekten Kaçının
Tinnistus rahatsızlığının gelişmesindeki en önemli etken işitme sinirlerinin mikroskopla görülecek kadar küçük uçlarında oluşan hasardır. Doğru ve net duymamız için bu sinir uçlarının sağlıklı olması şarttır. Bu sinir uçlarında oluşacak herhangi bir hasar, tinnistus rahatsızlığının yanı sıra işitme kaybına da neden olur. İlerleyen yaşlarda sinir uçlarında bir takım değişiklikler gözlenir. Bu durumda tinnistus rahatsızlığına yol açar. Günümüzde tinnistus rahatsızlığının en önemli sebebi ise yüksek sestir. Yüksek ses aynı zamanda işitme kaybı nedenidir. Ne var ki yangın alarmlarının, yüksek sesle dinlenen müziğin ve gürültülü ortamların kulağa verdiği zararın birçok insan ya farkında değil, ya da önemsemiyor. Tinnistus rahatsızlığında ve işitme kaybında riski yükselten en önemli faktör ise stereo kulaklıklarla dinlenen yüksek sesli müziktir.
Kulak Çınlamasının Tedavisi Var Mı?
Kulak çınlaması rahatsızlığı olan hastaların birçoğunun özel tedavisi bulunmamaktadır. Kulak çınlamasına neyin neden olduğu doktor tarafından belirlenirse, bu nedene yönelik tedavi uygulanarak rahatsızlık ortadan kaldırılabilir. Rahatsızlığın tespitinde röntgene ve denge testlerine gereksinim olabilir. Ancak kulak çınlamasına neyin neden olduğu çoğu zaman belirlenemez. Her ne kadar nedeni belirlenemese de ilaç tedavisinin yararı oluyor. Bunun için kullanılan ilaçların sayısı bir hayli fazladır. İlaçlar, kulakta rahatlama sağlasa da tam anlamıyla tedavi etmez.
Neden Bulunamamasına Rağmen Kulak Çınlaması Azaltılabilir Mi?
Herhangi bir neden bulunamasa dahi alınacak bazı önlemler ile kulaktaki çınlama azaltılabilir. İşte o önlemler;
- Kesinlikle yüksek sesle müzik dinlenmemeli.
- Tansiyon devamlı kontrol altında tutulmalı. Bunun içinde hekime müracaat edilmelidir.
- Sinir sistemini uyaran kola, kahve ve sigaradan kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Yapılan günlük egzersizler ile kan akımı düzenlenmelidir. Bunun için en iyi egzersiz düzenli yürüyüştür.
- Vücut yeterli dinlendirilmeli ve aşırı yorgunluktan kaçınılmalıdır.
- Ses tınısından dolayı kaygılanmamak gerekir. Bu sesler nedeniyle sağır olmayacağınız gibi aklınızı da yitirmezseniz.
- Sizi rahatsız eden bu sesleri fazla önemsemeyin. Elinizden geldiği kadar yok sayın. Bunu kendinizi tembih ederek veya maskeleme tekniği kullanarak rahatlıkla başarmanız mümkün.
- Sinirlilik ve gerginlik halinizi en asgariye düşürün.
Çınlama İşitme Cihazlarıyla Azalır M?
İşitme kaybından dolayı işitme cihazı kullanan bazı hastalar, işitme cihazlarının çınlamayı azalttığını, hatta hiç olmadığını belirtiyor. İşitme kaybı olmadığı halde sırf çınlamayı önlemek için kullanılacak işitme cihazıyla ilgili özenli bir çalışma gerekiyor. Şunu da unutmamak gerekir ki işitme cihazının kullanılmadığı durumlarda kulaktaki çınlama eskisi gibi sürer. Yani işitme cihazları da kulak çınlamasının tedavisinde kesin çözüm değildir.