Yapılan araştırmalara göre sinüzite iyi gelen pek çok besin bulunmaktadır. Bunların yanı sıra çeşitli öneriler de sinüzit ağrılarının geçmesine fayda sağlar. Sinüzite nelerin iyi geldiği şu şekilde sayılmaktadır:
Sinüzit için bulunulan ortam havalandırılmalıdır
Sinüzit sinüslerdeki tıkanıklıklardan dolayı meydana geldiği için daha fazla tıkanıklık oluşmaması amacı ile içinde bulunulan ortamın belli aralıklar ile havalandırılması gerekir. Özellikle kış mevsiminde uzun süre kapalı ve havasız ortamda kalmak enfeksiyon riskini artırarak hastalıkların oluşumunu tetikler. Bu nedenle sinüzit oluşumunu en aza indirmek amacı ile yaşanılan ortama temiz hava girişinin sağlanması etkili olmaktadır.
Sinüzite karşı bol su içilmeli
Su içmek pek çok hastalık için olduğu gibi sinüzit için de fayda sağlar. İnsanlar su içmenin faydalarını bildikleri halde gün içerisinde yeteri kadar su tüketmezler. Ancak sinüzit problemi yaşayan kişilerin bol miktarda su içmeleri tavsiye edilir. Su, sinüslerde biriken mukusların kolay bir şekilde boşalmasına yardımcı olur. Bu sayede tıkanıklık nedeniyle ortaya çıkan baş ağrıları da sona erer. Gün içerisinde yaklaşık on iki bardak su içmek vücudun su ihtiyacını yeterince karşılar.
Sinüzit için burna buhar banyosu
Sinüzit ile oluşan baş ağrılarını önlemek için burnu nemli tutmak yararlı olur. Böylelikle sıcak su buharı sayesinde burun rahatlamakta, sinüslerdeki tıkanıklık kısa süre içerisinde açılmaktadır. Bunun sonucunda da baş ağrısında azalma meydana gelir. Bu işlem için tencerede bir miktar suyu kaynatıp sonra başın üzerine bir havlu kapatılarak buharın burun içlerine doğru girmesi sağlanır. Bu işlem gün içerisinde üç dört kez tekrarlandığında etkili sonuçlar elde edilir.
Tarçın sinüzit için faydalıdır
Tarçın antibakteriyel ve antiseptik olmak özellikleri ile bilinir. Bunun yanı sıra antiviral özelliği de bulunan tarçın burun tıkanıklıklarını açmak konusunda son derece fayda sağlar. Bu sayede burun kanalında bulunan şişkinlik gider, tıkanıklık açılır ve kişinin nefes alışverişi normal seyrine döner. Bu faydalardan yararlanabilmek için tarçın ile hazırlanan çeşitli karışımlar bulunmakta ve bunlar düzenli biçimde uygulanmaktadır.
Sinüzite karşı domates çayı için
Domates çayı tabiri ilk duyulduğunda kulağa garip gelse de domates ile hazırlanan karışım sinüzite karşı fayda sağlamaktadır. Yapılan açıklamalara göre domates, baş ağrılarını azaltma özelliğine sahiptir. Bu kapsamda iki bardak domates suyu, iki çorba kaşığı limon suyu ve iki üç diş sarımsak karıştırılarak ısıtılır. Bu işlemin ardından elde edilen karışımın sinüzite karşı gün içerisinde iki ya da üç bardak tüketilmesi yararlı olur. İçerken aynı esnada çayın buharını içinize çekmek de sinüziti azaltır.
Tuzlu su ile sinüziti geçirin
Burun tıkanıklığı denilince ilk akla gelen çözümlerden biri tuzlu su olmaktadır. Dolayısıyla sinüzite karşı tuzlu su kullanmak son derece fayda sağlar. Bunun için bir miktar kaynamış su içerisine bir tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Daha sonra hazırlanan bu tuzlu su burna çekilir ve ardından dışarı atılır. Tuzlu suyun mukusu inceltme özelliği bulunduğundan dolayı bir süre sonra sinüslerdeki tıkanıklık açılarak sinüsün boşalması sağlanır.
Elma sirkesi sinüzite iyi gelir
Sinüzite iyi gelen yiyecekler incelendiğinde bunlar içerisinde elma sirkesinin de yer aldığı görülür. Elma sirkesi iltihap giderme özelliğine sahiptir. Bundan dolayı sinüsleri açarak sinüziti gidermek için elma sirkesi kullanılması işe yarar. Bunun için bir bardak suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi eklenir. Buna ilave olarak karışıma bir çay kaşığı da bal eklenerek elde edilen karışım gün içinde tüketilir. Bunun yanı sıra buhar kabının içerisine de bir çay bardağı elma sirkesi koymak sinüzitte rahatlama sağlanır.
Sinüzit için sinüslere masaj yapın
Sinüzit sinüslerdeki tıkanıklık sonucunda baş ağrısı olarak kendini gösteren bir hastalık şeklinde bilinir. Bundan dolayı sinüslere yapılacak olan masaj insanların rahatlamalarına ve ağrılarının geçmesine fayda sağlar. Yapılacak olan masaj esnasında zeytinyağı kullanılması tavsiye edilir. Bir miktar saf zeytinyağı ile burun, elmacık kemikleri ve alın bölgesine masaj yapmak sinüslerin rahatlamasına yardımcı olur. Bu işlem esnasında limon suyundan da yardım alınabilir.
Zencefil ve zerdeçal ile sinüzit tedavisi
Sinüzit için zencefil genel olarak çay şeklinde tüketilir. Zencefil çayı sayesinde sinüslerde bulunan basınç azalmakta ve rahatlama sağlanmaktadır. Zencefil kökü ile hazırlanan çay tıkanıklığa neden olan mukusun eriyip, tıkanıklığın açılmasına yardımcı olmaktadır. Sinüzit tedavisi için zerdeçal da yaygın biçimde kullanılan bitkiler içerisinde sayılır. Genel olarak zerdeçal bir tür baharat olarak bilinmesine karşın çay şeklinde de tüketimi yapılır. Zencefilin ağrı kesme özelliği sayesinde sinüzit nedeniyle ortaya çıkan baş ağrıları giderilir. Bunun yanı sıra zencefilin iltihaba iyi gelme özelliği de bulunur.
Sinüzit pek çok kişinin ortak sıkıntısı olmasının yanı sıra sinüzite ne iyi gelir sorusuna cevap olarak birçok yanıt vardır. Verilen bu bilgiler doğrultusunda sinüzit ağrılarını hafifletmek daha kolay hale gelir. Bunun haricinde tıkalı olan sinüsleri açmak için de çeşitli önerileri dikkate almak faydalı olur. Burada önemli olan sinüzitin ortaya çıkardığı olumsuz etkilerden kurtulmaktır.