Peeling Nedir?
Cildin soyularak yenilenmesi, bir diğer adı da peelingdir. Ciltte üstten ölü hücreler atılırken alttan yeni hücrelerin gelmesi, normalde de süregiden bir olaydır. Peeling dediğimiz tedavi yöntemi, bu işlemi hızlandırarak cildin daha sağlıklı, daha gergin ve daha taze bir görünüm kazanmasının kışkırtılmasıdır. Bu yöntem, hem kuru ciltli hastalarda, hem yağlı ve sivilceli ciltlerde iyi sonuçlar vermiştir.,
Peeling Nasıl Yapılır?
Peeling değişik maddelerle yapılabilmektedir. Eskiden beri kullanılagelen fenol veya triklor asetik asit (TCA) gibi kimyasallar, derin soyma gerektiren durumlar için daha uygundurlar. Dolayısıyla da yan etkilerinin daha fazla olması doğaldır. Ciltte koyuluk ve açıklıklara ya da ciltte hasarlanmalara yol açma olasılıkları daha fazladır. Aynca, iyileşme süreleri de daha uzundur. Son zamanlarda peeling tedavisi için, glikolik asid kullanılmaya başlanmıştır. Glikolik asid, değişik meyve ve yiyeceklerde doğal olarak bulunan ve meyve asitleri olarak da bilinen alfa hidroksiasid (AHA)’lerin bir üyesidir. Glikolik asidi, eskiden kullanılan kimyasallara göre daha az potenttir. Bu yüzden, daha çok yüzeyel soyma için kullanılmaktadır ve daha güvenilir olduğu da kesindir.
Peeling Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Peeling tedavisi üç aşamalıdır: İlk aşamada peeling uygulanacak cilt, uygun losyon ve jellerle iki hafta boyunca hazırlanır. Uygun ajanlar günde bir kezle başlanır; cilt alışınca sabah-akşam uygulanır. Bu dönemde, elektroliz, maske, saç boyası, cildi geren uygulamalardan, yüz soyucu maddelerden (Retin-A gibi) ve banyoda keselenmekten kaçınmak gerekir.
İkinci aşamada glikolik asid veya triklorasetik asit gibi maddelerle “peeling” (soyma) işlemi gerçekleştirilir. Uygulama günü, kişinin makyajsız, traşsız, -after shave, kolonya gibi- hiç bir şey sürmeksizin gelmesi gerekir. Uygulamayı yapacak doktorun, birinci aşamadaki yasaklara uyumu yeniden sorgulaması, istenmeyen durumları önlemek açısından yararlıdır.
Son aşamada ise yine uygun krem, losyon veya jellerle ciltteki iyileşme desteklenir. Cildi besleyici, onarıcı ve nemlendirici uygulamaların cilt normale dönene kadar sürdürülmesi -3 ila 7 gün boyunca, günde iki kez- gerekir. Bundan sonra tedavi öncesi uygulamaların -NeoStrata krem- sürdürülmesi yararlıdır. Peeling sonrası cilt biraz şişkin ve kırmızı olabilir; cildin yüzey tabakası soyulabilir. Yanma, batma, kaşıntı, hafif acı gibi şikayetler söz konusu olabilir. Yeni hücreler oluştukça hem görünüm düzelecek, hem de şikayetler azalacaktır. Cilt, ancak bir haftada toparlanıp normalleşebilir.
Peeling Yan Etkileri Nelerdir?
Derin peeling uygulanmış ya da yüzeyel peeling derin gerçekleşmişse, kabuklanma ve fazlaca şişlik olabilir. Muhafazakar davranıp çok girişken tedavilerden kaçınmak, iyileşmeyi beklemek daha iyidir. Kabarmalar için buz, ağrı için de ağrı kesici ilaçlardan yararlanılabilir. Tedavi sonrası cildi tahriş etmekten, keselemekten, güneşe çıkmaktan kaçınmak gerekir. Güneşe çıkılması kaçınılmazsa, koruyucu kremlerden yararlanılır. İz kalmaması için, cilt soyulmamalı, ayrılmamalı, kaşınmamalı, maske kullanılmamalı, sıkılmamalı, şapka, saç bandı, bandaj takılmamalıdır. Özellikle duyarlı kişilerin bir hafta süreyle makyajdan kaçınmaları yararlıdır.
Bazen peeling sonrası sivilceler artabilir ama kısa sürelidir. Yeniden uçuk oluşabilir. Cilt rengi artabilir ya da azalabilir. Ama bir ay kadar bir sürede kendiliğinden düzelir.
Peeling Ne Zaman Yapılır?
Peeling zamanı ve uygulanacak peeling yöntemi, kişinin tıbbi geçmişine, yaşına, cilt tipine göre kararlaştırılır. Allerji, egzema, seboreik dermatit, bağışıklık sistemi bozuklukları, -uçuk dahil- viral hastalıklar ve güneşe duyarlık gibi sorunlar varsa, bunlarla ilgili özel önlemlerle hastanın hazırlanması gerekir. Pıhtılaşmayı önleyen ilaçların alınıyor olması ya da sigara içimi, peeling sonrası iyileşme dönemini uzatabilmektedir. Aktif uçuk varsa, son altı ayda ‘Roaccutann’ adlı ilaç kullanılmışsa, son zamanlarda cerrahi girişim geçirilmişse, yakın bir zmanda peeling ya da dermabrazyon uygulanmışsa, son zmanlarda radyasyon tedavisi yapılmışsa, yine yakın zamanlarda aşırı güneş yanığı, aşırı nedbe dokusu oluşumu söz konusuysa, son bir ay içinde krioterapi uygulanmışsa peeling tedavisinin ötelenmesi gündeme gelebilir. Uçuğun özel bir önemi vardır: Uçuk geçirilmiş bölgeye peeling uygulanması, uçuğun tekrarına yol açabilmektedir. Peeling öncesi, uçuk önleyici ilaç kullanımı yararlı olabilir.
Tabii ki, peelingden beklentileri doğru bir biçimde ortaya koymak ve bu konuda hekimle hastanın tam bir mutabakat içinde olmaları gerekir.
Peeling Faydaları Nelerdir?
Peelingle, güneş hasarıyla oluşmuş çizgiler hafifletilebilir, sivilce izleri hafifletilebilir, ciltteki bazı iri gözenekler küçültülebilir, ciltteki renklenme bozuklukları hafifletilebilir, cildin doğal parlaklığı artar, cilt yumuşaklığı artar.,
Peeling Nereye Uygulanır?
Peeling, alın, kaş çizgileri, göz kenarındaki çizgiler, yanaklar, dudak çizgileri ve çenede etkili olur. İstenen etkiler 1-6 aylık bir sürede alınabilir. Beklenmedik bir reaksiyon oluşmamışsa, ikici peeling tedavisi, bir hafta kadar sonra yapılabilir. Ancak bu ikinci uygulamanın ilkine göre daha etkili olması; daha çok hassasiyet yaratması beklenir. Bu nedenle hassasiyet derecesine göre ikinci tedavi, 4-6 haftalık bir süreye kadar uzatılabilir.