19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkKör eden sineklerin görüldüğü o bölgemiz alarmda!

Kör eden sineklerin görüldüğü o bölgemiz alarmda!

İçerikleri

Adana’da da görülen sineklerin insan sağlığı açısından da çok tehlikeli olduğuna dair önemli açıklamalarda bulunan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, “Bu sineklerin yaydığı virüsün neden olduğu hastalığın henüz aşısı yoktur. Belediyelerimiz, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden, körlüğe ve deri altı hastalıkları gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açan ‘culicoides’ isimli cinsi kan emici sineklerle kesinlikle mücadele etmelidir.” dedi.

Vatandaşlar Kan Emici Sineklere Karşı Alarmda

Kan emici sineklerin 1400 türünün olduğu biliniyor. Ülkemizde ise bugüne kadar 57 türü tespit edildi. Bu sineklerin insan sağlığı açısından en tehlikeli türlerinden olan ve insanlarda körlüğe varabilecek ciddi sağlık problemlerine neden olabilen ‘Culicoides‘ türünün Doğu’da ve Güneydoğu’da bulunan birçok ilimizde görülmesi vatandaşları ve yetkilileri alarma geçirdi. Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, belediyelerin bu kan emici sineklere karşı mücadele etmesinin önemine özellikle vurgu yaptı.

Sineklerle Mücadeleye Başlandı

Culicoides türü kan emici sineklerin insanlara enfekte ettiği tıpta Bovine Ephemeral Fever (BEF) olarak adlandırılan halkın ise ‘üç gün hastalığı’ adını verdiği hastalığın, Adana dahil Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki birçok ilimizde görülmesi halkta endişe yarattı. Kan emici sineklerle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü ve Adana Veteriner Hekimleri Odası iş birliğine giderek mücadele etmeye başladı.

Sivrisinekle Karıştırılmamalı

İnsanlara virüs enfekte ederek hastalık yayan kan emici sivrisineklerin, normal sivrisinekle kesinlikle karıştırılmaması gerektiğine önemle vurgu yapan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, “Bu sivrisineklerin dünyada 1400 türünün olduğu biliniyor. Ülkemizde ise bugüne kadar 57 türüne rastlandı. Bu sivrisinekler hayvanların kanını emiyor. Culicoides türü sivrisinekler ise normal sivrisineklere hiç benzemiyor.

Bu kan emici sivrisinekler, normal sivrisineklere göre hafif kambur ve kanatları benekli. Normal sivrisinekler yumurtalarını sulara bırakırken, bu sivrisinek türü yumurtalarını bataklıklara bırakıyor. Bu sivrisinekler, BEF virüsünün enfekte olduğu hayvandan emdiği kanla virüsün enfekte olmadığı hayvanlara virüsü enfekte ediyor. Bu sivrisinekler sadece hayvanlara BEF virüsünü taşımıyorlar, insanlara da ciddi sağlık sorunlarına neden olan hastalıkları enfekte edebiliyorlar. Körlük ve deri altı hastalıkları ise bu sivrisineklerin insanlara taşıdığı en yaygın hastalıklardır.” ifadelerine yer verdi.

Henüz Bir Aşısı Yok

Bu sivrisinek türüyle mücadelede etkili bir çözümün olmadığına değinen Veteriner Hekim Köse, “Bu sivrisineklerin hayvanların üzerine konmasını engelleyecek ilaçlar, vatandaşlarımız tarafından hayvanların üzerine sıkılabilir. Bataklıklar kurutulduktan sonra ilaçlanabilir. Bu sivrisineklerin enfekte ettiği virüsün neden olduğu hastalıkla ilgili ruhsat verilmiş bir aşı henüz bulunmuyor. Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından aşının bulunması için gerekli çalışmalar yürütülüyor. Aşı çalışmaları neticesinde Tarım Bakanlığı hastalıkla mücadelede önemli bir yol aldı. Aşı ile ilgili yürütülen çalışmalar sürüyor.” diye konuştu.

Önümüzdeki Yıl Aşı Bulunabilir

Aşının önümüzdeki sene bulunmasını ve bu hastalıktan kökten kurtulmayı umduklarını dile getiren Veteriner Hekim Köse, “Bu hastalıkla etkili mücadele için aşı bulunana dek belediyelerin bu sivrisinek türüne karşı etkili bir mücadele vermesi gerekiyor. Ayrıca vatandaşlarımızda besledikleri hayvanlarda hastalığın farkına varır varmaz veteriner hekime başvurmalıdır. Hastalığa erken müdahale edilmesi hastalığın seyrine olumlu etki ediyor. Bu sayede hastalığı daha az şiddetli geçiren hayvanların hayatta kalma şansı artıyor.” şeklinde konuştu.