20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı uyardı! Mide kanseri olmamak için bunlara dikkat edin!

Sağlık Bakanlığı uyardı! Mide kanseri olmamak için bunlara dikkat edin!

İçerikleri

Dünyanın en çok rastlanan kanser türlerinden biri olan mide kanseri tedavisi olmamak için, hastalığı önlemenin yollarının bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, vatandaşları uyardı.

Mide Kanseri Olmak İstemiyorsanız Bunlara Dikkat Edin!

Çiğnemeye Dikkat Edin

Yemek yerken vücuda alınan besinlerin çok daha hızlı emilmesi, kilo yapmaması ve vücuda çok daha hızlı dağılması için çiğneme alışkanlığı edinmek gerekiyor. Ağıza alınan besinler iyice çiğnenerek yutulmalı. Böylece sindirim sistemi ağızdan itibaren başlamış oluyor.

Tuzdan Kaçının

Çok tuzlu besinler mide kanseri oluşmasına neden olabileceğinden çok tuzlu yiyecekler tüketmemek gerekiyor. Vücutta tutulan su miktarını artıran tuz, şişkinliğe neden oluyor. Bu nedenle tuzdan kaçınmak mide kanserinden koruyor.

Yiyecekleri Dondurun

Meyve ve sebzeleri daha sonraki bir tarihte yemek istiyorsanız, tütsülemek yerine dondurun, diyen Sağlık Bakanlığı protokollerine göre dondurulmuş yiyecekler tütsülenmişlerden daha sağlıklıdır.

Çok Sıcak İçecek İçmeyin

Çay soğuk mu içilir? Kahve sıcakken içilir! Diyenlerdenseniz, mide kanseri ile savaşmak zorunda kalabilirsiniz. Mide kanserinden korunmanın bir diğer yolu da çok sıcak içeceklerden uzak durmaktan geçiyor.

Mide Rahatsızlıklarınız Size Sinyal Veriyor Olabilir!

Mide kanseri olmak için aniden kanser olmayı beklemeyin. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız ülser, gastrit, mide sancımaları ya da sık sık mide bulantısı yaşamak mide kanserinin başlangıç evreleri olabilir. Mide rahatsızlıklarını dikkate alın ve mutlaka muayene olun.

Alkol Tüketimine Dikkat!

Mide kanseri tedavisi gören birçok insan geçmişinde alkol tüketimi olan insanlardır. Alkol tüketimi ve bunun sık sık yapılıyor olması mide kanseri nedenleri arasında sayılabilir. Bu noktada çok asitli ve acı yiyecek ve içeceklerden de uzak durmak önem taşır. Çok baharatlı yiyecekler ile beslenmek mide hastalıklarına neden olabilmektedir. Başlangıç seviyesindeki mide hastalıkları ise kanser olasılığını ortaya çıkarmaktadır.

C Vitamini Takviyesi Alın

Günlük hayatınızda da dahil olmak üzere C vitamini tüketiminize önem gösterin. Limon, portakal, maydanoz, yeşillikler ve C vitamini içeren tahıllar ile beslenmek kişinin mide kanseri ile savaşmasına yardımcı olur.

D vitamini, B12 vitamini ve demir gibi kan değerlerinin de sıklıkla kontrol edilmesi, kanser türleri ile karşı karşıya kalmamak için birer önlem niteliğinde olacaktır. Aile geçmişinde yaşanan mide kanseri vakaları ise yaşanabilecek olası mide kanseri durumları için alt zemin hazırlamaktadır. Bu noktada aile sağlık geçmişi dikkate alınmalı ve zaman zaman muayene olunmalıdır.