28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriBasur nedir, neden olur? Basurun (hemoroit) belirtileri nelerdir?

Basur nedir, neden olur? Basurun (hemoroit) belirtileri nelerdir?

İçerikleri

Son bağırsakta bulunan siyah kan damarlarının genişleme, şişme ve kanamalarına; halk arasında basur, tıp dilinde hemoroit denmektedir. Başka bir hastalığında belirtisi olmaktadır. Kabızlık, şişmanlı, hamilelik ve son bağırsaklardaki bazı hastalıklar basura neden olmaktadır. İki çeşide ayrılır.

  • İç basur; makatın içinde meydana gelen basurlara verilen isimdir.
  • Dış basur; makatın dışında meydana gelen, küçük, yuvarlak, eflatuni renkte oluşan tümörlerdir. Tedavide ilk şart kabızlıktan kurtulmaktır.

Basur, anüs bölgesindeki toplardamarları genişlemesinden oluşur. Hastalık birincil ve ikincil olmak üzere iki biçimi vardır.

Birincil basurlar: İkincil basurlardan daha çok görülür. Makat bölgesindeki toplardamar ağının gerçek bir hastalığını oluşturmaktadır. 25 – 50 yaş grubunda görülmektedir.

İkincil basurlar: Kapı toplardamar düzeyinde kan akımının engellenmesi sonucunda gelişir. İkincil basurlar kan akımının düzenleyici bir işlev üstlenerek kapı toplardamarındaki kanın alt ana toplardamara ulaşmasını sağlamaktadır.

Basurun (Hemoroit) Belirtileri Nelerdir?

Basur hastalığı evrelere göre değişiklik gösterebilir. Dış basurda hasta genelde kendi tanısını kendisi koymaktadır. Dışarıda ele gelen bir meme olmakla beraber iç basur yerleşmediği sürece kanama ön planda olmaktadır. Kanama başka nedenlerde kaynaklanabileceği için iç basur tanısı koymak için doktor kontrolünden ve endoskopiden geçmek gereklidir.

Evre ilerledikçe tanı koymak daha kolay hale gelmektedir. Basur şiştiği için meme olarak isimlendirilen doku görülmeye ve elle hissedilebilir hale gelmektedir. Kanama ve ağrı her evrede artmaktadır. Tuvaletten sonra memelerin sönmesi ve ağrının geçmesi süresi uzayacaktır. 2. evrenden sonrası kaşıntı önemli bir sorun haline gelmektedir. Nedeni ise meme dışarıda durduğu sürece aynı zamanda akıntıda oluşturmaktadır. Bağırsak içindeki sıvı dışarı çıkabilir hale gelmesi makat etrafındaki ciltte tahriş oluşturacağı için kanamanın ve ağrının yanı sıra kaşıntıya da neden olabilmektedir.

4. evrede ise dolaşım sorunu çok ilerleyeceği için bu dönemlerde ülserde meydana gelir. Ülserleşme aynı zamanda iltihap riski demektir. Basur dokusu ülserleştiği için cildin bütünlüğü bozulmakla beraber bu bölgede bol miktarda bakteride olduğu için enfeksiyonlar başlayıp perin el epse denilen o bölgede çok ağrılı yüksek ateş yapan apselerde oluşur.

Genel Olarak Basur Belirtileri:

  • Anüste kaşıntılar,
  • Ele gelen hafif meme başları,
  • Kişide tuvaletini tam yapmamış his belirtisi,
  • İç çamaşırında görülen sarı lekeler,
  • İç çamaşırında görülen kan damlaları,
  • Dışı yaparken ağrılı durumlar,
  • Dışı yaparken ortaya çıkan ağrılı ya da ağrısız kanamalar. Gibi nedenler sıralanabilmektedir.