28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerAltın çileğin 13 harika faydası!

Altın çileğin 13 harika faydası!

Ekşimsi tadı, altın renk tonu ve domatesi andıran görünümü ile altın çilek sayısız faydaları ile de son yıllarda popüler hala gelmiştir. Pekiyi altın çilek nerelerde yetişir, faydaları nelerdir? Altın çilek ile ilgili merak edilenler yazımızın devamında.

İçerikleri

Altın Çilek (Goldenberry) Nedir?

Physalis periviana veya cape bektaşi üzümü olarak da bilinen altın çilekler tomatillo’ya çok benzeyen bir meyvedir. Altın çilek, And Dağları’ndan gelir, ancak şu anda Kaliforniya, Tayvan, Hindistan ve Büyük Britanya gibi yerlerde de yetiştirilmektedir. Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan bu meyve genellikle taze veya kurutulmuş olarak yenir. Ayrıca reçel, Hint turşusu ve puding haline getirilebilir.

Altın Çilek İçerisindeki Bileşenler Neler?

  • Antioksidan görevi görebilen fitosteroller
  • Antioksidan olarak da kullanılabilen linoleik asit
  • Oleik asit
  • Palmitik ve stearik asit
  • Antioksidan aktiviteye sahip olabilen ve E vitamini kaynağı olarak hareket edebilen tokoferoller
  • A vitamini kaynağı olan Beta-Karoten
  • K vitamini
  • Anti-inflamatuar etkilere sahip olabilen, doğal olarak oluşan bir steroid grubu olan Withanolides

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir?

Altın çileğin en etkileyici sağlık yararları arasında kilo vermeye yardımcı olma, vücudu detoksifiye etme, diyabeti yönetme, bağışıklık sistemini güçlendirme, böbrek fonksiyonunu optimize etme ve iltihabı azaltma yetenekleri sayılabilir. Altın çilek ayrıca belirli dejeneratif hastalıkları önleyebilir, kalp sağlığını iyileştirebilir ve genel sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilecek besinler ve antioksidanlarla dolu bir süper gıda olarak kabul edilir. İşte altın çileğin tüm faydaları..

1- Bağışıklık sistemini güçlendirir

Lezzetli altın çileğin her porsiyonunda A Vitamini ve C Vitamini bulunur! Bu inanılmaz meyve, hastalıklardan korunmanıza ve vücudunuzdaki her sistemin işlevlerini artırmanıza yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Kış aylarında tüketilen altın çilek ile kış ayları boyunca soğuk algınlığı ve grip etkilerinden kendinizi koruyabilirsiniz.

2- Stres ve kaygıyı azaltır

Altın çileğin en şaşırtıcı ve benzersiz özelliklerinden biri, withanolid içeriğidir. Withanolide, adrenal sisteminizin sağlığını iyileştirerek vücudunuzun strese uyum sağlamasına yardımcı olan, doğal olarak oluşan bir adaptojendir. Bu da, kaygı ve sinirlilik duygularını azaltabilir. Zamanla, adaptojenler daha iyi duygusal esenlikle ilişkilendirilmiştir.

3- Sindirim sağlığını destekler

Her tohumun %25’i diğer tohum ve kuruyemişlere kıyasla son derece yüksek olan saf proteindir. Badem %13 protein ve ceviz sadece %8. Yüksek proteini, yeni hücreler oluşturmaya ve kasları onarmaya yardımcı olur. Altın çilek egzersiz sonrası, egzersiz öncesi veya tam acıktığınız her an harika bir atıştırmalıktır.

4- Enflamasyonla savaşır

Antik İnka kültürü, altın çileği iyileştirici bir yiyecek olarak ödüllendirmişlerdir. Modern araştırmalar, altın çileğin güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Enflamasyon, kas sertliği, yorgunluk, bronşit, astım, egzama, şişmiş eklemler ve baş ağrıları gibi birçok rahatsızlığın yaygın bir nedenidir. Enflamatuar rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olmak için günlük rutininize altın çileği ekleyin.

5- Vücudu detoksifiye eder

Bu küçük meyveler güçlü detoksifiye edicilerdir. Her meyvenin vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu sağlam beslenme profili karaciğeri ve böbreği besler. Her iki organ da toksinlerin vücuttan atılmasında kritik bir rol oynar. Vücudunuzdaki toksinler ne kadar az olursa, o kadar canlı hissedersiniz!

6- Antioksidanlar sağlar

Altın çilekler, polifenoller ve karotenoidler dahil olmak üzere güçlü bir antioksidan dozu sağlar. Bu antioksidanlar, dejeneratif hastalıklara yol açabilecek hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşır. Zamanla kanser gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için bu hoş, ekşi, altın çileğin tadını düzenli olarak çıkarın.

7- Kilo verdirir

Altın çilek mükemmel bir atıştırmalıktır! Onları fındık ve çerezlerle birlikte tüketebilir veya tek başına yiyerek tadına varabilirsiniz. Onları ne şekilde yerseniz yiyin, maceralarınız boyunca sizi beslemeye devam edecekler. Altın çilekler %16 protein içerdikleri için açlığı bastırmakta harikadır. Nispeten, kızılcık ve yaban mersini sıfır protein içerir.

8- Göz sağlığını iyileştirir

Altın çilek (görsel) sistem üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya ve makula dejenerasyonu ve katarakt gibi görme ile ilgili durumları önlemeye yardımcı olan karotenoidler içerir. Ayrıca yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önleyen lutein içerirler.

9- Kemik sağlığını iyileştirir

Altın çilek, kemik sağlığını korumaya yardımcı olan yağda çözünen bir besin olan K vitamini içerir. Berlin Teknik Üniversitesi (Almanya) tarafından yürütülen bir araştırma, altın çilek yağındaki K vitamininin kemik metabolizmasını (kemik büyümesi, doku oluşumu ve bakımı) desteklediğini buldu. Bununla birlikte, altın çileklerin insanlarda kemikle ilgili faydalarını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

10- Kolesterolü dengeleyebilir

Birçok insan yağları olumsuz bir bileşen olarak düşünse de, gerçekte insanlar vücuttaki birçok işlemin düzgün çalışması için çeşitli esansiyel yağ asitlerine ihtiyaç duyar. Örneğin, altın çilekteki oleik ve linoleik asit, vücudumuzdaki LDL kolesterol (kötü kolesterol) miktarını düşürür ve sağlıklı bir kalp sağlamak için kolesterol dengesini yeniden kurabilir.

11- Karaciğer ve böbrek sağlığını iyileştirir

Bu yararın kesin yolu tam olarak anlaşılmamış olsa da, altın çilekte bulunabilecek wittanolidlerden biri, karaciğer skarında azalma ve karaciğer bozulmasının tersine çevrilmesi ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, altın çilekler, idrara çıkmayı uyararak ve lenfatik sistemden fazla yağları, tuzları ve toksinleri temizleyerek toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğinden, optimal böbrek sağlığına bağlanabilir.

12- Kanseri önler

Fenol bileşenleri ve witanolidler gibi bol miktarda antioksidan barındıran altın çilekler, sağlıklı hücreleri ve dokuları oksidatif serbest radikal hasarından etkili bir şekilde korur. Bu şekilde zararlı toksinlerin vücuttaki organlara saldırması engellenir, böylece dokulardaki iltihaplanmayı azaltır ve kanser riskinin önüne geçer.

13- Yüksek tansiyonu düşürür

Altın dut, kalp hücrelerini, dokuları koruyan ve kan damarlarının kolesterol, yağ asitleri ile tıkanmasını önleyen kayda değer miktarda antosiyanin antioksidanlarına sahiptir. Ayrıca, çözünür pektin lifleri kan kolesterol seviyelerini kontrol eder, böylece kalp kaslarındaki, kapakçıklardaki gerilimi hafifletir, yüksek tansiyonu düşürür ve hipertansiyon semptomlarını hafifletir.

Altın çileğin 13 harika faydası!