Safra kesesi çamuru sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıkları olanlarda safra kesesi çamuru görülme oranı yüksektir. Tükettiğimiz her yağlı besin mideye ulaştıktan sonra hormonlar aracılığı ile safra kesesine ulaşır. Safra kesesi kasılarak gönderilen yağlı sıvıyı onikiparmak bağırsağından içeri alarak papilla denilen bir delikten boşaltır. Tam da bu noktada safra kesesi çamuru nedir sorusuna bulduğumuz yanıtı haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Safra Kesesi Çamuru Nedir?
Safra kesesinde biriken tortulara safra kesesi çamuru denilir. Yapılan araştırmalara göre pankreas iltihaplanması, safra kesesi şişmesi veya iltihaplanması rahatsızlığı olanlarda safra tortularına daha sık rastlanır. Bu durum beraberinde safra kesesi taşları gibi katı madde birikimlerine neden olur.
Safra kesesi çamuru üç farklı yönde seyreder. Bazen biriken bu çamur bir daha geri dönmemek üzere kaybolur. Ya da kaybolduktan bir süre sonra tekrarlanır. Son olarak ise çamurla birlikte safra kesesi taşları ile yoluna devam eder.
Sarılık ve Pankreas Bezi İltihabına Neden olabilir!
Safra kesesi çamuru vücudun kritik fonksiyonlarını etkileyen sorunlara yol açabilir. Safra kanallara akarken kasılır ve toplanan çamur ve taşları yerinden oynatır. Büyük katı maddelere göre küçük tortular daha fazla risk yaratır. Biriken bu tortular, safra kanallarını tıkayarak sarılık ve pankreas bezi iltihabına neden olabilir!
Yemek Sonrası Karında Şişlik ve Karın Ağrısını Pas Geçmeyin!
Safra kesesi çamuru başlangıçta sessizce ilerler. Ancak yeterli birikime ulaşınca özellikle yağlı yemekler sonrasında kişiyi rahatsız eder. Yemek sonrası karında şişlik ve ağrı yapar. Kimi hastalarda sırt ağrıları ile birlikte mide bulantısı görülür. Bu durum safra kesesinin kasılması neticesinde kanala göndermeye çalıştığı tortulardan kaynaklanır. O nedenle safra kesesi çamuru olan hastaların beslenmesine dikkat edilmesi beklenir. Özellikle yağlı besinler ile yumurtadan kaçınılır.
Laparoskopik Ameliyat İle Safra Çamuru Tedavisi
Kapalı veya açık uygulanabilen laparoskopik yöntem ile safra kesesi çamuru ve taşları tedavi edilir. Kapalı uygulamada karından girilerek operasyon yapılır. Bu yöntemde iltihap riskinin olması uzmanları açık operasyona yönlendirir.
Laparoskopik ameliyat ile safra çamuru tedavisi sonrasında hasta 1 gün sonra taburcu edilir. Hasta günlük yaşantısına çabuk döner. Operasyon öncesinde hastaya ortalama 6 hafta süren ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca safra çamuru endoskopi işlemi ile temizlenmesi mümkündür.