19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKalp Hastalığı Riskini Azaltacak 7 Yaşam Tarzı Değişikliği

Kalp Hastalığı Riskini Azaltacak 7 Yaşam Tarzı Değişikliği

Ölümcül hastalıklar arasında ön sıralarda yer alan koroner kalp hastalığı riskiniz azaltacak sağlıklı yaşam tüyoları.

İçerikleri

Kolesterol içeren tortular (plak) atardamarlarınızda biriktiğinde ve kalbe kan ve oksijen akışını kısıtlayan geçişte bir iltihaplanma meydana geldiğinde Koroner Kalp Hasalığı’na (CAD) yol açabilir. Bu zayıflatıcı hastalık tüm dünyada ölümlerin önde gelen nedenidir. CAD için en büyük sebeplerden biri, sağlıkyaşam tarzının eksikliğidir.

Bu 7 basit adımı takip ederek Koroner Kalp Hastalığı için değiştirilebilir risk faktörlerini azaltabilirsiniz:

Koroner Kalp Hastalığına yakalanmamak için sigarayı bırakın

1- Sigarayı bırakın

Koroner kalp hastalığı riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şey sigara içmeyi bırakmaktır. Vazgeçmek zordur, ancak ani bir kalp krizinden kaynaklanan erken ölümden çok daha iyidir. Gerekirse tıbbi yardım alın, arkadaşlarınızdan ve ailenizden sigara içmeyi bırakma hususunda destek isteyin.

 Hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolden korunun!

2- Sessiz katilleri erkenden kontrol edin

Üç büyük Koroner Kalp Hastalığı risk faktörü – hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol seviyesi – hepsi sessiz katiller olarak adlandırılır. Yıllar içinde sizi tek bir semptom üretmeden zarar verebilirler. Bu nedenle, kan basıncınızı, kan yağınızı ve kan şekeri seviyenizi öğrenmek için kendinizi yılda en az bir kez test edin. Yaşam tarzı değişiklikleri bu hastalıkları erken aşamalarda kontrol edebilir, ancak onları kontrol etmek için ilaç almak zorunda kalabilirsiniz. Bir Kardiyoloğa danışın.

Kilonuzu ve bel ölçünüzü kontrol edin!

3- Kilonuzu ve belinizi izleyin

Sağlıklı bir Vücut Kitle İndeksi (BMI) koruyun. İdeal olarak VKİ, 18,5 ile 24,9 kg / m2 arasında tutulmalıdır. Bir diğer önemli vücut ölçümü bel ölçünüzdür. Kadınlarda 89 cm’den fazla veya erkeklerde 96cm’den fazla bel boyutu, CAD için artmış bir riske işaret etmektedir.

En az 30 dakika günlük fiziksel aktivite yapın. Yavaşça başlayın ve rahat hissederseniz, yavaş yavaş geliştirin. Egzersize kısa vadeli bir önlem olarak bakmayın. Hayatınız boyunca aktif kalmayı hedefleyin. Aksi takdirde, edindiğiniz zindeliği ve getirdiği tüm faydaları kaybedersiniz.

Diyetinizi geliştirin

4- Diyetinizi geliştirin

Bu değişiklikleri yeme alışkanlıklarınızda birleştirin:

Her gün en az beş porsiyon taze meyve veya sebze yiyin. Tuz alımını her gün 1 çay kaşığı (5 gram) dan az olacak şekilde sınırlayın. Fasulye, mercimek, bezelye, yulaf, meyve ve sebze gibi daha zengin lifli yiyecekler yiyin. Yağlı yiyecekleri, özellikle de kanınızda “kötü” kolesterolü artıran doymuş yağları ve trans yağları sınırlandırın. Günde küçük bir avuç ceviz, antep fıstığı, yer fıstığı veya badem gibi diyetinize omega-3 yağ asitleri ekleyin. Alkol tüketimini bırakın

5- Alkol tüketimini bırakın

Sağlığa zararları sebebi ile alkollü içeceklerden tamamen kaçınmak en sağlıklısıdır.

Strese son verin

6- Strese son verin

Sıklıkla kendinizi stres altında hissediyorsanız, her gün biraz rahatlamak için özel bir çaba gösteriniz. Hobilerinizden zevk alın, bir arkadaşınızı ziyaret edin ya da sadece en beğendiğiniz bir TV programını izleyin. Ama kendinize özel zaman ayırarak stresten uzak durarak kendi kendinizi rahatlatın.