25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkBöbrek Yetmezliği

Böbrek Yetmezliği

Böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir, nasıl oluşur? Böbrek yetmezliği tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

İçerikleri

Bel omurlarının sağ ve sol tarafında olmak üzere 2 adettir. Fasulye biçiminde olan bu organların ağırlığı erkeklerde 125-170 gram, kadınlarda ise 115-155 gram arasındadır. En temel işlevi kandaki biriken zehirli atıkları idrar yolu ile dışarı atmaktadır. Ayrıca vücudun sıvı-iyon, asit-baz dengesini sağlar, tansiyonu düzenler, kemik iliğini uyararak yeni alyuvar yapımına yardımcı olur. Sağlıklı tek bir böbrek gerekli olan tüm işlevleri yerine getirebilir. Her iki böbreğin de görevlerini yerine getirememe durumunda böbrek yetmezliği meydana gelir.

Böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir, nasıl oluşur?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak böbreklerimiz zarar görebilir ve böbrek işlevlerinde azalmaya yol açan bir klinik tablo ile karşılaşılabilir. Bu durum temel olarak 2 farklı şekilde meydana gelebilir: (1) Akut ve (2) Kronik

Akut böbrek yetmezliğinde böbrek işlevleri saatler ve günler içinde hızla azalır. Bunun nedenleri arasında kan kayıpları, ishal ve kusma gibi nedenlere bağlı aşırı sıvı kayıpları, böbrekler üzerine zararlı etki gösterebilecek ilaç veya maddelerin alınması, akut glomerulonefrit adı verilen böbreklerde iltihap oluşturabilecek çeşitli hastalıklar, bazı sistemik hastalıklar ve değişik enfeksiyonlar yer alır.

Kronik böbrek yetmezliği ise böbreklerin işlevlerini kalıcı bir şekilde yitirmesidir. Böbrekler işlevlerini yavaş yavaş kaybeder ve bu uzun bir süreçtir. Başlangıçta belirtiler göze çarpmayabilir. Bu sebeple erken teşhis biraz zordur. Bu konudaki uyarı işaretleri ise; idrarda azalma, iştah kaybı, kusma, şişkinlik, nefes darlığı, yüksek tansiyon, üşüme ve yorgunluk hissidir. Böbrekler vücuda kolay uyum sağlayabilen organlardır, bu sebeple böbrek yetmezliği belirtileri geri dönülemez hasarlara yol açıncaya kadar kendini göstermeyebilir. Ne kadar erken tanı konursa, riskleri de o kadar azalır. Dolayısıyla erken teşhis ve doğru tedavi için doktorunuzla işbirliği büyük önem taşır.

Böbrek yetmezliği tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Böbrek yetmezliği tanısında en önemli adım doktorun sorduğu sorularla hastanın öyküsü, mevcut ve geçmiş hastalıklarıyla ilgili aldığı bilgidir. Akabinde ise kan ve idrar tahlili ve tetkikler ile tanı kesinleştirilir. Böbrek yetmezliği tedavisi, nedenlerine bağlı olarak değişebilir. Sıvı birikimi olması durumunda hastaya idrar sökücü ilaçlar, kandaki mineralleri normal düzeye çekebilmek için diğer ilaç destekleri uygulanabilir. Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların tedavisinde genellikle 3 seçenek bulunur: Hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli. Diyaliz 2 böbreğin de işlevini yerine getirmediği durumlar, toksinlerin ve suyun kandan atılması işlemidir. Hemodiyaliz modern makinalar ile haftada 3 kez ortalama 4 saat süresince makinaya bağlı kalarak böbreklerin yapması gereken işlevi makinanın yapmasıdır. Periton diyaliz ise genelde küçük çocuklar, kalp veya damar hastalıkları olanlar için daha iyi bir seçenek olabilmektedir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalar, böbrek nakli veya diyaliz tedavisi ile normal yaşamlarına dönebilmektedirler. Akut böbrek yetmezliğinde ise zamanında konan tanı ile uygun bir tedavi yöntemi izlendiğinde böbrekler sonraki aşamada tamamen normal işlevlerine kavuşmaktadır.

Florance Nightingale Hastaneleri

Nefroloji bölümünde, alanında uzmanlaşmış bir ekiple diyaliz tedavisi gören veya böbrek nakil sürecinde olan hastalara uluslararası standartlarda tedavi hizmeti sunulmaktadır. Diyaliz tedavisi gören hastalar, üstün teknolojilere sahip en modern cihazlar ile gerektiğinde yatılı olarak hizmet almaktadırlar. Böbrek nakil sürecindeki hastalar için ise ayrı olarak Böbrek Nakli Merkezi olan Florance Nightingale Hastaneleri, bir hafta içerisinde hem alıcının hem vericinin tetkiklerini tamamlayarak, en gelişmiş teknik olan “retroperitonoskopi tekniği” ile böbrek nakli gerçekleştirmektedir. Böylece böbrek bağışlayan kişi birkaç gün sonra sağlıklı bir şekilde hastaneden çıkabilmektedir. Hem tedavi sürecinde, hem de tedavi sonrası süreçte yanınızda olan Florance Nightingale Hastaneleri’nde geleceğinizi emin ellere teslim edebilirsiniz.