Günümüzde maalesef sağlıklı beslenemiyoruz. Stres ise artık yaşantılarımızda doğal bir hal almış. Alkol tüketiminin artması, gün içerisinde sınırsız çay ve kahve tüketilmesi normal olarak karşılanıyor. Tüm bu etkenler ise vertigo rahatsızlığını tetikleyerek baş dönmesine neden oluyor. Baş dönmesi sorunu yaşayanlar vertigoyu tetikleyen tüm faktörleri yaşamından çıkarmalıdır.
Vertigo rahatsızlığının tanısının konmasında en önemli faktör hastanın öyküsüdür. Hastaya ayrıntılı sorular sorularak ne anlatmak istediği çok iyi anlaşılmalıdır. Hastanın gerçekten başımı dönüyor ya da dengesizlik, sersemlik, boşluğa adım atma gibi şikayetleri baş dönmesi olarak mı algılıyor. Bunun ayrımının çok iyi yapılması gerekir. Vertigo rahatsızlığının süresi ve nasıl ortaya çıktığı da önemlidir.
Vertigo rahatsızlığı genelde iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesine bağlı olarak görülür. Vertigo rahatsızlığında süre birkaç saniye ile birkaç dakika aralığında değişirken, meniere rahatsızlığında bu süre bazen saatlerce sürerken, bazen de birkaç güne çıkabiliyor. Baş dönmesi vestibüler nörinit’e bağlıysa günlerce, santral sorunlardan kaynaklanıyorsa haftalarca devam edebilir. Hastanın öyküsü, nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanları tarafından dinlendikten sonra işitme testi, kulak muayenesi, denge testi ve nörolojik muayenesi yapılmalıdır.
Meniere Rahatsızlığında Görülen Sağlık Sorunları
Meniere rahatsızlığı kadınlarda sık görülür. İç kulaktaki sıvıların artmasıyla yaşanan baş dönmesi ve işitme kaybıdır. En önemli belirtileri bulantı, kusma ve kulak çınlamasıdır. Bu belirtilerin daha öncesinde kulakta basınç hissi olabilir. Bu rahatsızlıkta yaşanan baş dönmesi, baş hareketlerinden bağımsızdır. Baş dönmesi nedeniyle hasta hareket edemiyor. Hareket ederse baş dönmesinin şiddeti artıyor. Bulantı ve kusma nedeniyle hasta bitkin düşüyor. Hastanın kulakta çınlama ve işitme kaybı gibi şikayetleri oluyor. Meniere rahatsızlığını tetikleyen başlıca etkenler ise kafein ve alkol tüketiminin yanı sıra stresli yaşamdır.
Meniere Rahatsızlığı Tedavi Edilir mi?
Meniere rahatsızlığında baş dönmesinin yanı sıra bulantı, kusma, işitme kaybı ve kulak çınlaması gibi şikayetler varsa hasta derhal KBB uzmanına muayene olmalı ve hastaneye yatırılarak ilaç tedavisine başlanmalıdır. İlaç tedavisi ile birlikte kısa bir süre içerisinde hastanın baş dönmesi bittiği gibi normal işitmeye başlıyor. Ancak birkaç gün sürebilen dengesizlik nedeniyle hastalığın tekrarlayabileceğine dair korku oluyor. Sağlığına tekrar kavuşan hasta stresten, alkolden, tuzdan ve kahveden kesinlikle uzak durmalıdır.
Vertigoyu Tetikleyen Etkenler
Vertigo rahatsızlığı genellikle kişinin yaşam şartları ile bağlantılı olarak gelişir. Başlıca etkenler ise aşırı stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, yorgunluk ve uykusuzluktur. Bu gibi etkenlerin gün geçtikçe artması vertigo riskini artırdığından bu etkenlerin yaşamda yer almamasına çok dikkat etmek gerekiyor.
Baş dönmesinin çok sık karşılaşılan nedenlerinden biriside kulak enfeksiyonlarıdır. Kulak enfeksiyonlarının tedavisinde ise antibiyotikler kullanılmaktadır.
Baş dönmesinin nedenini sadece vertigoya ya da meniere tipi rahatsızlıklara bağlamamak gerekiyor. Vertigo gibi krize neden olabilen baş dönmesi, beyin tümörleri, bazı epilepsi çeşitleri gibi ciddi rahatsızlıkların işaretçisi olabilir.
Baş Dönmesi İle Baş Etmenin Yolları
Alkolden Kaçının: Alkolün zaten kendisi başlı başına baş dönmesi sebebidir. Ancak aşırı alınan alkol, iç kulaktaki sıvıları artırdığından meniere tipi baş dönmesini ciddi şekilde tetikleyebilir.
Kafein Almayın: İçeriğinde kafein olan içecekler iç kulaktaki sıvıyı arttırmaktadır. Çay, kahve, kola ve içeriğinde kafein olan her türlü içecekten kaçınmak baş dönmesi rahatsızlığından korur.
Stresten Kaçının: Meniere tipi baş dönmesini en fazla stresli bir yaşam tetikler. Vertigo rahatsızlığından korunmanın en iyi yolu stressiz bir yaşamdır.
Su Bol Tüketilmeli: Gün içerisinde vücudun tuz ve su dengesinin korunması gerekir. Bunun içinde suyu bol tüketmek en iyi yöntemdir. Her türlü gazlı içecek iç kulaktaki sıvıyı arttırır. Bu içecekleri içerek vücudun su ihtiyacı karşılanırsa sağlık riske atılır.
Sakin Sporlar Yapılmalı: Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi spordur. Baş dönmesi sıkıntısı yaşamamak için yürüyüş vb. sakin sporlar yapılmalıdır.
Doğru Besinler Tüketin: Güçlü bağışıklık sistemi doğru beslenme ile yakından ilgilidir. Bu nedenle vücudun günlük protein ve kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Ayrıca ceviz, badem ve fındıkta ölçüyü kaçırmamak önemlidir.
Ani Hareket Yapmamalı: Başı çok ani bir şekilde sağa sola çevirmek baş dönmesine yol açabilir. Çarpışan araba vb. oyuncaklardan kaçınmak önemlidir. Araç kullanırken aşırı hız ve ani fren yapılmamalıdır.
Aşırı Tuz Tüketmeyin: İç kulaktaki sıvıyı artıran en önemli faktörlerden biri aşırı tuz tüketimidir. Bu da baş dönmesine yol açar. Baş dönmesinden şikayet edenlerin, tuzu kısıtlaması çok önemlidir.