Bağışıklık sisteminiz, polen, arı zehiri veya evcil hayvan tehlikesi gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjimeydana gelir.
Alerji Nedenleri Nelerdir?
Bağışıklık sisteminiz antikor olarak bilinen maddeleri üretir. Alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz belirli bir alerjeni zararlı olmasa bile zararlı olarak tanımlayan antikorlar yapar. Alerjenle temas ettiğinizde, bağışıklık sisteminizin reaksiyonu cildinizi, sinüslerinizi, hava yollarınızı veya sindirim sisteminizi enfekte edebilir.
Alerjilerin şiddeti kişiden kişiye değişir ve ufak tahrişlerden anafilaksiye kadar – potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir acil durum olabilir. Çoğu alerji tedavi edilemezken, tedaviler alerji semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Alerji Belirtileri Nelerdir?
İlgili maddeye bağlı olan alerji semptomları solunum yollarınızı, sinüslerinizi ve burun kanallarınızı, cildinizi ve sindirim sisteminizi etkileyebilir. Alerjik reaksiyonlar hafif ile şiddetli olabilir. Bazı ciddi vakalarda, alerji anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit edici bir reaksiyonu tetikleyebilir.
Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi, aşağıdakilere neden olabilir:
- Hapşırma
- Burun, göz veya ağız kaşıntısı
- Burun akıntısı veya tıkalı burun
- Sulu, kırmızı veya şişmiş gözler (konjonktivit)
Bir gıda alerjisine neden olabilir:
- Ağızda karıncalanma
- Dudakların şişmesi, dil, yüz veya boğaz
- Kurdeşen
- Anafilaksi
Bir böcek sokması alerjisine neden olabilir:
- Sızıntı bölgesinde geniş bir şişlik alanı (ödem)
- Vücudun her yerinde kaşıntı veya kurdeşen
- Öksürük, göğüste sıkışma, hırıltı veya nefes darlığı
- Anafilaksi
Bir ilaç alerjisine neden olabilir:
- Kurdeşen
- Kaşınan cilt
- İsilik
- Yüzün şişmesi
- Hırıltı
- Anafilaksi
Egzema olarak da bilinen alerjik bir cilt rahatsızlığı olan atopik dermatit, cildin şunlara neden olabilir:
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Ciltte pullanma
- Anafilaksi
Yiyeceklere ve böcek sokmalarına alerji dahil olmak üzere bazı alerji türleri, anafilaksi olarak bilinen şiddetli bir reaksiyonu tetikleyebilir. Hayatı tehdit edici bir tıbbi acil durum olan anafilaksi, şoka girmenize neden olabilir.
Anafilaksi belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Bilinç kaybı
- Kan basıncında bir düşüş
- Şiddetli nefes darlığı
- Deri döküntüsü
- Baş dönmesi
- Hızlı veya zayıf bir nabız
- Mide bulantısı ve kusma
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Bir alerjiden kaynaklandığını düşündüğünüz belirtiler varsa ve reçetesiz satılan alerji ilaçları yeterince rahatlama sağlamazsa doktora görünebilirsiniz. Yeni bir ilaca başladıktan sonra belirtileriniz devam ederse, hemen reçete eden doktoru arayın.
Ciddi bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) için 112’i veya aile hekiminizi arayın veya acil tıbbi yardım alın. Bir epinefrin otomatik enjektörü (Auvi-Q, EpiPen, diğerleri) taşırsanız, hemen kendinize uygulayabilirsiniz.
Bir epinefrin enjeksiyonundan sonra semptomlarınız düzelse bile, enjeksiyonun etkileri geçtiğinde semptomların geri dönmemesini sağlamak için acil servise gitmelisiniz.
Geçmişte ciddi bir alerji atağı veya herhangi bir anafilaksi belirtisi ve semptomu varsa, doktorunuzu görmek için bir randevu alın. Anafilaksinin değerlendirilmesi, teşhisi ve uzun süreli yönetimi karmaşıktır, bu nedenle muhtemelen alerjiler ve immünoloji konusunda uzmanlaşmış bir doktora görünmeniz gerekir.
Bahar Alerjisine Karşı Doğal Çözüm Önerileri
Havaların yavaş yavaş ısınması ile birlikte bahar mevsiminin sonucunda polenlerin alerjik tepkimeleri tetiklemesi bahar alerjisi olarak bilinmektedir. Polenlerin burunda, bronşlarda ve gözlerde etki yaratarak burun akıntısı, öksürme, gözlerde sulanma, hapşırma ve kaşıntı gibi reaksiyonlara neden olması bahar alerjisi için başlıca belirtilerdendir.
Bitkilerin birisinin sağlığı için harikalar yaratabildiğini hepimiz biliyoruz. Kuzey Amerika Tıbbi Herbalism Enstitüsü direktörü Paul Bergner bu görüşü destekliyor. Bu bitkilerle bahar alerjilerinde rahatlama bulacaksınız:
Nane ve Ekinezya
Sinüslerin temizlenmesinde, kan akışının iyileştirilmesinde ve lenfatik ve bağışıklık sistemlerinin normal işlevlerini sürdürmede yardımcı olur.
Papatya
Bu bitki güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Alerjinin neden olduğu göz kuruluğuna ve kaşıntısına iyi gelir. Birkaç dakika boyunca gözlerinizi papatya ile doldurulmuş serin ve ıslak çay poşetleri ile yatıştırın.
Isırgan Otu
Bu bitki hasantihistamin özellikleridir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, böylece alerjenlerle daha iyi savaşabilir ve herhangi bir hapşırma ve kaşıntılı göz semptomlarından muzdarip olma ihtimaliniz daha düşük olacaktır.
Kekik
Balgam söktürücü ve antimikrobiyal olarak çalışan kekik, boğaz ağrısını yatıştırır ve zaman kaybetmeden öksürüğü giderir.
Bal
Çok işlevli bir ürün olan bal, iyi bir bağışıklık arttırıcı, antimikrobiyal madde ve boğaz ağrısı ve öksürük ilacıdır. Aynı şekilde, bu baharda aklı başında ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olmak için kekik ve balı karıştırarak daha güçlü bir karışım elde edebilirsiniz.
Zencefil
Zencefil kullanarak başka bir yatıştırıcı çay yapın. Tadı daha da iyi olacak ve bal ile iki kez daha iyi çalışacaktır. 1-2 çay kaşığı kıyılmış taze veya kurutulmuş zencefili sıcak suyla karıştırın. Sinüslerinin temizlediğini hisset ve bu yatıştırıcı uyuşturucuyu içerek boğazın daha az acı hisseder. İlkbaharda alerjilerinizi gidermezsiniz, ancak sık sık zencefil çayı içiyorsanız, diyabetin önlenmesine yardımcı olursunuz.
Kırmızı Biber
Diğer enflamatuar ajanlarla birlikte histamin salınımını durduran ve boğaz ağrınızı iyileştiren bioflavonoid, quercetin bakımından doğal olarak zengindir. Cayenne biber alımını artırarak soluduğunuz tüm alerjenlerden kırmızı ve akan bir burundan kurtulacaksınız . Bu faydaları sebebiyle kırmızı biberi mümkün olduğu kadar fazla tüketmeye çalışın.
Uygulanabilecek Doğal Çözüm Önerileri
Bahar alerjisi konusunda ilaç desteğinin yanında evde uygulanan yöntemler ile rahatsızlığın şiddetini azaltıcı şekilde önlemler almakta mümkündür.
- Baharatlı gıdalar ile sinüs yolları açılabilirken tam tahıllı gıdalar ve yumurta sarısı anti-alerjik özelliği olan yiyeceklerdendir. arasındadır.
- Adaçayı ve ıhlamur gibi bitkisel çaylar da göğüs yumuşatıcı özellikleri ile bahar alerjisi için çok faydalıdır.
- Bahar alerjisine karşı ayrıca sıcak duş ya da buhar banyosu da deri ve saç üzerine yerleşmiş polenlerin temizlenmesi açısından önemlidir.
- Ayrıca polenler genelde sabah saatlerinde havada daha yoğun olduğu için sabahları dışarı çıkmamak gereklidir.
- Evdeki ve çevredeki tozlardan kurtulmak ve uzak durmak temizlik kapsamında mutlaka önemsenmelidir.
- Solunum yollarını tahriş edici olması nedeniyle sigaradan uzak durulması ve alkol alımının azaltılması da rahatlatıcı önlemlerdendir.
- Bahar alerjisi için stres yaratan ortamlardan uzak durmakta bağışıklık sistemi açısından en iyi çözüm önerilerindendir.
- Bahar alaerjisi ilaçlarının aksatılmadan kullanılması ve doktor kontrollerinin de ihmal edilmemesi asla unutulmamalıdır.
- Beslenme ve günlük yaşam alışkanlıklarının da alerjiyi alevlendirecek koşullardan uzak kalarak düzenlemek en faydalı çözüm adımlarındandır.