19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık Belirtileriİşte Sürekli Yorgun Olmanızın Sebepleri ! Bunlardan Kaçının, Hep Zinde Olun !

İşte Sürekli Yorgun Olmanızın Sebepleri ! Bunlardan Kaçının, Hep Zinde Olun !

İçerikleri

Sürekli yorgun hissediyorsanız bunları yapmayın

Yetersiz uyku

Güzel bir gece uykusu sadece dinlenmenizi sağlamıyor. Gece uykusu sırasında vücut iyi-kötü kolestrolü dengelemek, kas ve kemikleri güçlendirmek ve vücudun yağ depolaması gibi önemli işlevlerde bulunuyor. İyi bir uyku çekememek aynı zamanda depresyona da sebep oluyor…

‘Abur cubur’u fazla kaçırmak

Aslında hızlı bir enerji depolama yöntemi sanılsa da uzun vadede tam da bunun zıttı oluyor. Bilimsel araştırmalar fast food alışkanlığının bünyeyi yavaşlattığını ortaya çıkarıyor…

Yeteri kadar su içmemek

Pek çok insan dehidrasyon sebebiyle enerjilerinin tükendiğini fark etmiyor. Fakat her şeyin olduğu gibi fazla su da sağlıklı değil. Bunun için ufak bir de test mevcut. Tuvalete girdiğinizde idrarınız koyu sarı ya da çok açık renkte ise daha fazla su içmeniz için vücudunuz size sinyal gönderiyor demektir…

B vitamini eksikliği

Vücuttaki glikozun enerjiye döndürülebilmesi için B vitaminine ihtiyaç duyulur… Sabah ve akşam alınacak B vitaminleri vücudu zinde tutmaya katkı sağlar.

Enfeksiyon

Farkında olmadan mikrop kapmış olabilirsiniz! Elleriniz sıkça yıkamayı ve kişisel hijyeninize dikkat etmeyi unutmayın.

Hareketsizlik

Sabah yapılacak kısa süreli egzersizler ya da ufak bir yürüyüş güne zinde başlamanıza yardımcı olur. Gün içinde hareketsiz kalmak vücut direncinizi ve enerjinizi düşürür.

Hormonal sorunlar

Yavaş çalışan tiroid ve adrenal bezleri büyük bir enerji kaybına neden olur. Bu konuda doktorunuza danışmak en iyi seçenektir…

Ensülin direnci

Diyabet hastalığının habericisi de olan ensülin direnci vücutta güç kaybına neden olur. Temel olarak vücuttaki şekerin enerjiye çevrilememesi durumudur…

İş yerinde Bitkinliği Nasıl Yeneriz ?

Masanızda ister istemez uykuya daldığınız veya içinizin geçtiği anlar oluyor mu? Bitkinlik, çalışanların yakındığı en büyük sorunlardan biri; hem performans düşürüyor hem de üretkenliği azaltıyor. Birçok araştırma yorgun ve bıkkın insanların rekabetten ve üreticilikten uzak olduğunu, dolayısıyla daha az maaş aldıklarını gösteriyor. Basitçe anlatmak gerekirse bitkinlik; dinlendiğimizde bile geçmeyen bir bezginlik, yorgunluk ve enerji eksikliğidir.

İnsanlar hem fiziksel hem de zihinsel bir bitkinlik hissedebilirler. Bu tükenmişlik hali genellikle günlük rutininiz veya alışkanlıklarınızdan bir veya birkaçına dayandırılabilir ve çoğunlukla fiziksel gayret, düzensiz yeme alışkanlığı, duygusal stres, sıkıntı, uykusuzluk ve fazla kiloların bir sonucudur. Birkaç basit değişiklikle canlılığınızı ve enerjinizi geri kazanabilirsiniz.

Her zaman hareketli olun: İş arkadaşlarınızla haberleşmek için mail veya chat programları kullanmak yerine onların yanına gitmeyi tercih edin. Mümkünse asansör yerine merdivenleri kullanın. Arabanızı biraz uzağa park edin ve aradaki mesafeyi yürüyün. Bu küçük değişikliklerin önemsiz olduğunu düşünebilirsiniz ancak vücudunuzun sessizce kalori yakmaya başlayacağından emin olabilirsiniz. 12 kilo vermek için 3500 kalori yakmak gerekiyor ve merak etmeyin; siz hesaplamasanız bile vücudunuz her hareketin ve harcanan kalorinin hesabını tutuyor!

Küçük öğünleri tercih edin: Günde 3 öğün yemeye alışkınsanız bunu 6-8 küçük öğüne yayın ve 2 saatte bir bir şeyler yiyin. Unutmayın ki sindirim de başlı başına kalori yakan bir şey! Aldığınız kalorileri sindirmek için de kalori harcıyorsunuz; uzun aralıklarla yemek sindirim sisteminize iyi bir egzersiz yaptırma şansını kaçırdığınız anlamına geliyor. Kahvaltı sonrası ve ikindi için meyveler iyi birer ara öğün fikri.

Sağlam bir kahvaltı yapın: Kahvaltıyı atlamak akıllıca bir seçim değil; gün içinde az yiyerek iyi bir şey yaptığınızı sanıyor olabilirsiniz ancak kahvaltıyı atlamak kilo almanıza sebep olur. Gece boyunca uyurken besin almadığınız için sabah kalktığınız 1 saat içinde bir şeyler yemelisiniz ki vücudunuz sistemlerini çalıştıracak enerjiye kavuşup kendisini bir düzene sokabilsin. Kahvaltıyı atladığınızda ise vücut aç kaldığını sanıyor ve önlem olarak bir sonraki öğününüzü yağa dönüştürerek saklıyor.

Zamanında uyuyun: Uyku eksikliği hem kilo alımına hem de yorgunluğa sebep olur. İştahı düzenleyen iki hormon vardır. Leptin doygunluk hissini kontrol ederken grelin açlık sinyallerini kontrol eder. Bazı çalışmalar gösteriyor ki uyku eksikliği bu iki hormonun çalışma düzenini bozarak açlık ve tokluk hissinde bir karmaşa yaratıp yeme düzenini de bozuyor. Eğer egzersizi günlük rutininize dahil edemeyecek kadar yoğunsanız hafta sonları yapmayı dört gözle beklediğiniz bir etkinlik haline getirin. Sporu eğlenceyle birleştirmek motivasyonunuzu korumanın ve devamlılığı sağlamanın en etkili yolu. Birçok seçeneğiniz var; squash, tenis, futbol oynamak, yürüyüş yapmak, koşuya çıkmak, dans etmek ve yoga yapmak bunlardan birkaçı.

Daha iyi bir denge: Kendinize zaman ayırmak stresi yenmenin en iyi yolu. Kendinize şunu sorun: İş yükünüz çok mu fazla? İşlerinizin bir kısmını başkaları da yapabilir mi? İşinizde sürekli bir telaş ve üzerinizde baskı hissediyorsanız, hareketsiz bir yaşam sürmüyorsanız dahi hem stresin hem de kilo alımının nedeni bu olabilir. Kim ne derse desin, işiniz ve hayatınız arasında kuracağınız denge hem bedeninizden hem de zihninizden alabileceğinizin en iyisini elde etmekte ölümcül bir öneme sahip.

Yemekten Sonra Yapmaman Gereken 7 Davranış

Yemek yedikten sonra bu 7 davranışı yapman sağlığına zarar veriyor.

Yürüyüş yapmak: Yemeğin hemen ardından yapılan yürüyüş, tükettiğin gıdalardaki besinlerin sindirilememesine, yani yediğin yemeğin fayda bakımından hiçbir anlamı kalmamasına sebep oluyor. Yürüyüşü 1 saat sonraya ertelemen her yönden daha faydalı olacaktır.

Kemerini gevşetmek: Yemekten sonra kemer gevşetmek, bağırsak düğümlenmesine sebep olabiliyor.

Sigara içmek: Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, yemeğin hemen ardından yakılan tek bir sigara, 10 sigara içmeye eşdeğer sayılıyor. Ve bu durum kansere yakalanma riski artıyor.

Çay içmek: Türk kültürünün en önemli alışkanlıklarından biri olan yemek üstüne çay içmek de sağlık açısından faydalı görülmüyor. Yemekten hemen sonra içilen çay, demir içeren besin tüketildiyse, yemekle birlikte alınan Demir mineralinin vücut tarafından kullanımını sınırlar.

Hemen uyumak: Yemeğin hemen ardından uyumak sindirim sisteminin yeterince çalışamamasına, bağırsak iltihaplanmalarına ve mide rahatsızlıklarına sebep olur. Ayrıca yemeğin ardından hemen uyumak kilo aldırır.

Meyve yemek: Yemeğin hemen üstüne yenilen meyve, midenin hava ile dolmasına sebep oluyor.

Banyo yapmak: Yemekten hemen sonra alınan duş, kan akışını el ve ayaklara doğru çoğaltıyor. Sindirim sistemi için de zararlıdır.