20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviSabah uyanınca ağız kokusu neden olur, nasıl giderilir?

Sabah uyanınca ağız kokusu neden olur, nasıl giderilir?

Nedeni anlaşılamayan ağız kokusu birçok kişinin sağlık problemidir. Bu haberimizde ağız kokusu dosyasını tüm ayrıntıları ile masaya yatırdık. İşte detaylar…

Ağız kokusu yaşayanlar sadece bir sağlık problemi yaşamazlar. Aynı zamanda kişinin psikolojik, sosyal ve toplumsal kimliğini etkileyen rahatsız edici ama tedavi edilebilir bir sorundur. Bu sorun kimi zaman kronik, kimi zaman ağız içi iltihabı, çürük diş, yetersiz ağız içi bakımı, diş eti hastalığı, kimi zaman da gıda birikintilerinde yaşayan bakterilerden kaynaklanır.

Ağız kokusu, nefesi direk etkiler. Nefesi kokan kişi özellikle iletişim kurarken zorlanır. Ancak nefeste kötü koku oluşturacak farklı etkenler de vardır. Bu süreci anlatabilmek için öncelikle kokuya neden olan kaynağı bulmak gerekir.

Nefes Kokusu Neden Olur?

Çoğu insan için ağız kokusu utanç vericidir. Bundan dolayı ağızlarını kapatarak konuşmayı tercih ederler. Hem günlük hayatı hem de iş hayatını önemli derecede etkiler. Bu durumdan şikâyetçi olanlar ise nefes kokusu neden olur sorusunun kaynağını bulmak yerine, piyasada bulunan sakız veya şekerlerde çare arar. Asıl nedeni bilmeden yapılan tüm yöntemler geçicidir. İşte ağız kokusu nedenleri:

Ağız içi enfeksiyonlar:

Geniz akıntısı, boğazda iltihap, diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı, çürük düş, sinüs gibi ağız içi enfeksiyonlar nefeste kötü kokuya neden olur.

Sigara kullanmak:

Sigara kullananlarda diş eti hastalıkları yaygındır. Bu hastalıklar tütünün kötü kokusuyla birleşince ortaya tahammülü zor nefes kokusu çıkıyor.

Diş bakımı ihmali:

Diş bakımını ihmal edenlerde diş kaybı ve diş çürümeleri görülür. Dişler minesini kaybeder ve renksizleşir. Bakteri plakları artar. Tüm bunların sonucunda ağız kokar. Bu nedenle düzenli dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

Ağız kuruluğu:

Tükürük salgısı azalan kişilerde ağız kuruluğu başlar. Bu durum ağzın kötü konmasına neden olur. Üretimi duran tükürük ağızdaki maddeleri temizleyemez.

Gıda artıkları:

Yemek veya atıştırmalık sonrasında biriken gıdalar bakteri üretir. Bu bakteriler nefeste kötü koku yapar.

Ağız kokusuna neden olan hastalıklar:

Diyabet, reflü, kanser, karaciğer yetmezliği, böbrek hastalığı, akciğer ve mide rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olan hastalıklardır.

Evde Ağız Kokusu Testi Nasıl Yapılır?

Oldukça rahatsız edici ağız kokusu problemi için pek çok test bulunuyor. Bu konuda en çok merak edilen evde ağız kokusu testi nasıl yapılır sorusudur. Bu testin yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Bunun için sadece bir pamuğa ihtiyacınız var.

Evde ağız kokusu testi için dil iyice öne doğru çıkarılır. Dilin arka kısmına ulaşılarak ortalama 15–20 saniye bölge pamukla silinir. Çıkarılan pamuk kokuyorsa ağız kokusunun olduğunu gösterir.

Sabah Uyanınca Ağız Kokusu Neden Olur?

Sabah uyanınca ağız kokusu neden olur diye soranlar öncelikle diş eti rahatsızlığı olup olmadığını öğrenmelidir. Bu durumun en büyük nedeni diş eti enfeksiyonlarıdır. Ayrıca diş arası ve dil üzerinde üreyen bakteriler de ağız kokusu yapar. Bunun devamını ise diş plakları ve diş taşları sağlar.

Vücutta tüm işlevlerini kaybeden pankreas, mide rahatsızlıkları, aşırı kilo, böbrek hastalığı ve karaciğer büyümesi de ağız kokusu nedenlerindendir. Son olarak cips gibi baharatlı ve acılı yiyecekler sabah ağız kuruluğuna neden olur. Bu durum ağız kokusunu tetikler.

Sabah Oluşan Ağız Kokusu İçin Kesin Çözüm

Günün hangi vakti olursa olsun ağız sağlığı için öncelikle yapılması gereken ağız bakımıdır. Sabah oluşan ağız kokusu için kesin çözüm arayanlar uyandıklarında en az bir bardak su içmelidir. Ayrıca kahvaltı öncesi ve sonrası dişler ve dil fırçalanır. Diş ipi kullanarak diş arasına yerleşen bakteriler çıkartılır ve son adım olarak ağız gargarası yapılır. Eğer sorun diş plağından kaynaklı ise diş hekiminin muayenesi sonucu tartarlar temizlenir. Bunun için önerilen süre 6 aydır.

Ağız Kokusu İçin Saraçoğlu Kürü

İbrahim Saraçoğlu katıldığı birçok programda önerdiği ağız kokusu kürü oldukça etkili bitkisel tedavilerden biridir. Bunun için adaçayı bitkisinden yardım alınır. Bunun için bir bardak suya 1 çorba kaşığı adaçayı atılarak kaynatılır. Yaklaşık 10 dakika demlenmesi için beklenir. Süre sonunda kür süzdürülerek günde 3 defa ağız gargarası yapılır. Tedavi edici olması için 30 gün tekrarlanması gerekir.

Eczanelerde Satılan Ağız Kokusu İlaçları

Eczanelerde satılan ağız kokusu ilaçları sayesinde kötü nefesten kurtulmak mümkün. Her bütçeye uygun ağız kokusu ilaçlarının neler olduğunu inceleyelim.

Fresh White ağız kokusu spreyi:

Fresh White çeşitli bitki özlerinden formile edilmiştir. İçerinden E vitamini ve B6 bulunur. Başta mide problemi olanlar veya tütün kullananlar için öncelikli tercih edilecek ağız bakım suyudur. PH değeri ağız içine uygun olduğundan günlük kullanılması önerilir. Ağza ferahlık hissi verir.

 Freshies ağız kokusunu sonlandıran kapsül:

Mide rahatsızlarından herhangi biri olanlarda ağız kokusu fazla olur. Freshies ağız kokusunu sonlandıran kapsül içeriğinde kekik, nane ve maydanoz bulunur. Bu doğal içerikleri kötü kokuyu sonlandırır ve ağzı ferahlatır.

CB12 nefes kokusu gideren gargara:

Bu gargara 12 saatten uzun bir sürede ağız kokusunu giderir. CB12 içerenlerinde florür barındırır. Diş fırçalaması sonrasında kullanıldığında ağız kokusunun yanı sıra diş çürüklerinin de önüne geçer. 12 saatte bir günde 2 kez kullanılması önerilir. Ağız kokusu giderici gargara kapsamında diğer gargaralara göre onu özel kılan bir neden daha vardır. CB12 gargarası kromatografi cihazı ile değerlendirilmeye alınan ve başarılı sonuç veren tek gargaradır.

Exit mobile version