Ana SayfaKadınYumurtalık rezervi nedir, nasıl ölçülür? Düşüklüğü ne anlama geliyor?

Yumurtalık rezervi nedir, nasıl ölçülür? Düşüklüğü ne anlama geliyor?

Fizyolojileri birbirinden çok ayrı olan kadın ve erkeklerin doğurganlık özellikleri tıp dünyasında hâlâ araştırılmaya devam ediyor. Buna göre erkekler ömür boyu sperm üretirken, kadınların yumurta üretimi bir süre sonra duruyor. Bu haberimizde Yumurtalık rezervi nedir? Yumurtalık rezervi nasıl ölçülür? Yumurtalık rezervi düşüklüğü ne anlama geliyor? Daha birçok sorunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Yumurtalık rezervi bir kadının yumurta kalitesi ve yumurta miktarı anlamına gelir. Düşük yumurtalık rezervi olan kadınların hamile kalması güç ama imkânsız değildir. Bebek sahibi olmak isteyen ama yumurta miktarı düşük olan anne adaylarının çok fazla beklemesi önerilmez.

Yumurtalık Rezervi Nedir?

Birçok anne adayı ve tüp bebek tedavisi için sağlık kuruluşuna başvuran ebeveynler, yumurtalık rezervi nedir sorusuna yanıt arar. Yumurtalık rezervi en yalın ifadeyle yumurta sayısı anlamında kullanılır. Bu sayı doğumla birlikte başlar ve yaş ilerledikçe azalır. Kadınların doğurganlık potansiyeli başlangıcı 1–2 milyon civarıdır. Bu sayı ergenlik döneminde 400 bine kadar düşer. 38 yaşından itibaren iyice azalan yumurtalar, menopozla birlikte tamamen durur. Kimi kadınlar daha erken yaşlarda sağlık sorunları ve genetik faktörlerin etkisiyle yumurtalık rezervi azalır, kalitesizleşir ve üretimi sonlanır.

Yumurta Miktarı Neden Azalır?

Kadınlarda düzenli olarak her ay ortalama 1000 adet yumurta ürer ve büyür. Bu yumurtaların rekabetinde galip gelen sadece 1 veya 2 yumurtadır. Bu yumurtalar doğurganlık için elverişli sayılırken, yenilen 1000 yumurta adet dönemi içinde kaybedilir.

Yumurtalık rezervi yüksek oranda dünyaya gelen kadınların genetik şansı nedeniyle diğer kadınlara göre yumurta sayısı daha geç azalır. Bu durum doğurganlık sürelerini uzatır. Yumurta sayısını azaltan nedenler; yaş, sigara, alkol, kullanılan ilaçlar, stres, genetik faktörler, yumurtalık kistleri ve kanser gibi riskli hastalıklardır. Anne olmak isteyen kadınlara 35 yaşın üzerine çıkılmaması önerilir. Bunun en önemli nedeni menopoza girme yaşının git gide daha da düşmesidir.

Yumurta Rezervi Azlığı Nedenleri

Yaşlanma doğal olarak yumurta rezervlerinizi azaltır. Bununla birlikte, bir dizi başka faktör yumurtalık rezervinin azalmasına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Tubal hastalıklar
  • Endometriozis
  • Önceki yumurtalık ameliyatı
  • Kemoterapi
  • Radyasyon tedavisi
  • Sigara içmek
  • Pelvik enfeksiyon
  • Otoimmün bozukluklar
  • Kabakulak
  • Kırılgan X sendromu gibi genetik anormallikler

Bununla birlikte, bazen durumun belirgin bir nedeni yoktur.

Yumurta Rezervi Azlığı Belirtileri Neler?

Azalmış yumurtalık rezervinin pek çok belirgin semptomu yoktur. Bununla birlikte, durumu olanlar aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşayabilir:

  • Hamile kalmada zorluk
  • Geç veya eksik adet dönemleri
  • Ortalamadan daha kısa adet döngüsü, ortalama 28 gün
  • Ağır adet akışı
  • Düşük

Bununla birlikte, bu semptomlar her zaman mevcut değildir. Bu nedenle, gebe kalmakta güçlük çekiyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Yumurtalık Rezervi Nasıl Anlaşılır? AHM Testi Nedir?

Yumurtalık rezervi nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı kadınların yumurtalarından salgılanan hormonda saklıdır Anti Müllerian hormon (AHM) sayesinde yumurta sayısı ölçülür. Glikoprotein çeşidi olan bu hormon her iki cinste de bulunur. Cinsiyet farklılığını da yine bu hormon sağlar. Kadınlarda anne karnından başlayarak menopoza kadar salgılanmaya devam eder.

Kadınların yumurtalık rezervi ve kalitesi hakkında veri toplayan testler, AHM testi nedir sorusunun cevabıdır. Bu test aynı zamanda erkeklerin üreme, kadınların doğurganlık potansiyelini ölçer. Testis fonksiyonlarını kontrol eder.

Düşük Yumurta Rezervi Ne Anlama Geliyor?

Düşük yumurta rezervi olması gerektiğinden daha düşük seviyedeki yumurta miktarıdır. Bu miktarın içinde kaliteli yumurta sayısı oldukça azdır. Ancak düşük yumurta sayısına rağmen gebe kalınabilir. Bu durumda olan kadınların uzun süre bebek erteleme şansları yoktur.

Yumurtalık rezervi düşüklüğü, adet dönenimin ilk günlerinde kan testi veya ultrason ile tespit edilir. Tanı koyma için erken zamanlama önemlidir. 35 yaş üstü kadınların 6 ayda bir yaptırmasında fayda var. Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen kadınların överlerine PRP enjeksiyonu yapılır.

Anne Olmak İsteyenler İçin İdeal Yumurtalık Rezervi Nedir?

İdeal yumurtalık rezervi için net bir miktar verilmez. Çünkü sayısı kadar kalitesi de önemlidir. Sayının çok ama yumurtaların kalitesiz olması gebelik durumunu olumsuz etkiler. Sağlıklı 1–2 yumurta dahi anne olmaya yeterlidir. Yumurta sayısı gebe kalma şansını artırır. Kalitesiz yumurtada oluşan embriyo büyük olasılıkla sağlıksızdır.

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır?

Yumurta dondurma, yaşla birlikte yumurta sayısının azalmasına karşı ilerleyen yıllarda bebek sahibi olmak isteyenlerin başvurduğu bir saklama işlemidir. Bunun dışında kanser tedavisi gibi kısırlığa yol açan hastalıkların tedavisine başlanmadan önce yumurtalar dondurulur. Bu sayede 55’li yaşlarda bile çocuk sahibi olunabilir.

Yumurta dondurma yönteminde hücre metabolizması ve hücre içi hareketler kısa süreliğine durdurulur. Sıvı azot içinde yaşayan hücreler diriliğini korur. Yaklaşık iki hafta süren ilaç tedavisi ile yumurtalar kontrollü bir şekilde toplanır. Yumurtalar. 196 santigrat derecede nitrojenli saklama tanklarında beş yıl boyunca bekletilir. Dondurma işlemi yapmak isteyen kadınlar izin formu doldurur. Bu formda bu işlemi yaptırma nedenini anlatır.

Yumurtalık Rezervi Nasıl Ölçülür?

Exit mobile version