Ana SayfaDiyetYo-yo diyet (Tehlikeli diyet ) nedir? Riskleri nelerdir?

Yo-yo diyet (Tehlikeli diyet ) nedir? Riskleri nelerdir?

Tehlikeli diyet isminden de anlaşılacağı üzere hiçbir bilimsel dayanağa uyulmaksızın yapılan ve bazı durumlarda ölümle sonuçlanan diyetlerdir. Özellikle internette dönen kalıcı kilo verme ya da tek bir besinle kilo verme diyetleri yo-yo diyet olarak açıklanabilir.

Yo-yo Diyet Nasıl Oluyor?

Yo-yo diyetler genellikle tek bir yiyecek üzerinde vurgu yapılan diyetler kategorisine girmektedir. Vücudumuz kompleks bir makinedir. Her çeşit besin grubunun ölçüsüne uygun ve orantılı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Örneğin, 1 ay boyunca sadece günde 1 porsiyon et yemek öldürücü riskler taşıyabilir. Suyun ne kadar sağlıklı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak unutmamalıdır ki suyun fazlası bile vücuda zarar vermektedir.

Bu diyetlerde ilk etapta kilo kaybı çok fazla ve hızlı olmaktadır. Kilo kaybı ne kadar hızlı olursa verilen kilolar tekrar yağ olarak fazlasıyla geri alınır. Literatürde bu şekilde hızlı kilo verip almaya “yo-yo” adı verilir. Hiçbir şey mucize olmadığı gibi diyetlerde de mucize diye bir şey yoktur.

Tehlikeli Diyet Yapanlarda Görülen Uyarıcı Sinyaller

Eğer tehlikeli bir diyet programı uyguluyorsanız vücudunuz kısa vadede uyarıcı işaretler verecektir. Bu işaretlere hep beraber göz atalım:

1- Çabuk Acıkma

Vücut tek bir besine odaklandığı için hiçbir zaman beyin vücudunuza doyma sinyalleri göndermez. Çok çabuk acıktığınızı hissetmeniz olasıdır.

2- Yorgunluk

Vücudunuzu normalden daha güçsüz ve halsiz hissediyorsanız bu tehlikedesiniz anlamına gelir. Vücut için gerekli olan vitaminleri yeterince alamıyorsunuzdur.

3- Saç dökülmesi

Tek yönlü beslenme ile vücutta biotin eksikliği başlar. Bu durum saç dökülmesine sebep olur. Ayrıca saç derisi görünümünde değişiklik olmaya başladıysa derhal doktora başvurmak gerekir.

4- Ağız içinde yara ve uçuklar

Ağzınızda sürekli yaralar çıkıyor ve dudağınızda her zaman uçuk çıkmaya devam ediyorsa bu B12 vitamini eksikliğine işaret eder. Bu durum hayat kalitenizi olumsuz etkiler. Kümes hayvanları, yumurta ve kırmızı et tüketimi vücutta eksilen vitamin depolarının artmasını sağlar.

5- Karıncalanma ve uyuşukluk hissi

Ellerde ve ayaklanma uyuşukluk ve karıncalanma B grubu vitamin yoksunluğundan kaynaklanır. Bu vitamin yeterince alınamazsa ileri derecede anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlar baş gösterebilir.

Tehlikeli Diyetin Riskleri Nelerdir?

Sağlığınızı tehlikeye sokan ve normalden daha az kalori almanızı sağlayan diyetler ciddi riskler içerir. Bunlar;

  • Aşırı derecede vitamin ve mineral eksikliği
  • Anoreksiya ve bulumia gibi ciddi tehlikeleri olan yeme bozuklukları
  • Metabolizma hastalıkları
  • Kas hastalıkları
  • Kemik yoğunluğunun azalması

Yukarıda belirtilen riskler tek yönlü beslenme devam ettiği sürece artmaya ve vücut fonksiyonlarını doğrudan etkilemeye devam eder. Bu nedenle diyet yaparken doktorun sizin vücut yapınıza göre tavsiye ettiği uzun vadede kilo verdiren diyet programları uygulanmalıdır.

Exit mobile version