19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeSpordan önce kahve içmek zararlı mı yoksa faydalı mı?

Spordan önce kahve içmek zararlı mı yoksa faydalı mı?

Zayıflamak isteyen pek çok kişi, spordan önce kahve içmeyi tercih ediyor ve bunun yağ yakımına ciddi bir katkısı olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla spordan önce kahve içmek konusunda tüm bilinmesi gerekenlerden bahsetmek gerekiyor. Zira bazıları için bu durum doğru olabilse de yine de dikkate alınması gereken bazı ek bilgiler de mevcut.

Öncelikle, kahvenin içeriğinde bulunan kafein maddesinin hem duyularımızı açtığını hem de metabolizmamızı hızlandırdığını belirtmek lazım. Kafein sayesinde açlık hissedilmiyor, hızlanan metabolizma daha fazla yağ yakıyor ve bunun yanında sindirim de hızlanıyor. Spor sırasında yağ yakımının iyice arttığını göz önüne alırsak, spor ve kahve güzel bir birleşim gibi görünüyor.

Lakin kahve tercihiniz bu konuda çok önemli. Özellikle 3’ü 1 arada kahveler gibi kahve oranı düşük ancak beyazlatıcı yağ ve şeker oranı yüksek kahveler, size kilo verdirmek yerine aldıracaktır. Dolayısıyla bu tip ürünlerden uzak duruyor, tercihen yağsız filtre kahve veya Türk kahvesi ile devam ediyoruz. Filtre kahvelerin yağ düzeylerinin ürüne göre değişmesi sebebiyle onların da yağsız olanlarını tercih etmeniz faydanıza olacaktır. Türk kahvesi ise genellikle standart olarak üretildiğinden ona dair çok fazla seçenek mevcut değil.

Kahveyi sade değil de sütlü veya beyazlatıcı ekleyerek içmeyi sevenler ile şeker ekleyenler de maalesef kilo vermek yerine alacaklardır. Zira bu ürünlerin hepsinde ciddi bir kalori var ve kahvenin sağladığı tüm ekstra yağ yakma etkisini tersine çevirebiliyorlar. Dolayısıyla standart ve sade bir kahve haricinde kahveye eklemeler yapmamalısınız.

Yapılan araştırmalar kahvenin performans arttırıcı, odaklanıcı özelliklerinin yanında bir de kas ağrılarına karşı iyi bir çözüm olduğunu gösteriyorlar. Yani spor sırasında yaşanan ve yorgunluk veren ağrılarınızdan kahve içerek kurtulmanız mümkün. Uzmanlar her gün içilen bir iki fincan sade filtre kahve veya Türk kahvesinin hem kanserden koruduğunu, hem de bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtiyorlar.

Fakat kahve ile sporun etkisini arttırmak isteyenler bu konuda kendilerine bir limit de koymalılar. Her gün bir kaç fincan kahve içerek bir kahve bağımlısı haline gelmek, vücudunuzun bir süre sonra bu maddeye alışması ile sonuçlanacaktır ve beklediğiniz etkiler artık ortaya çıkmayacaklardır.

Exit mobile version