Karın ağrısının ne kadar şiddetli olduğunu daha doğru bir şekilde belirlemenize yardımcı olacak bir kılavuz yazımızda sizi bekliyor.
Karın ağrısını çok çeşitli şekil ve boyutlarda hissedebilirsiniz çünkü vücudumuzun pek çok önemli işlevi bu bölgede gerçekleşir ve karın ağrısının birçok olası nedeni vardır. Organlarımıza ek olarak, karnımızda da çok sayıda sinir ucu vardır: Karın ağrısının nedeni korku veya stresten, aşırı yemeye kadar her şey olabilir. Karın ağrısının çok daha ciddi sağlık problemleri sonucu da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Ağrı Bölgesi Size Neler Olabileceğine Dair Hangi İpuçlarını Veriyor?
Karın ağrısı birçok durumdan kaynaklanabilir. Ancak başlıca nedenler enfeksiyon, anormal büyümeler, iltihaplanma, tıkanıklık (tıkanma) ve bağırsak bozukluklarıdır. Boğaz, bağırsak ve kandaki enfeksiyonlar, bakterilerin sindirim sisteminize girmesine neden olarak karın ağrısına neden olabilir. İşte farklı bölgelerdeki karın ağrılarının sebepleri:
Belirli Bir Bölgede Yoğunlaşmayan Karın Ağrısı
Karnın tümünde bir ağrı mevcutsa bu ağrının birçok sebebi olabilir. Bu sebepler ise şunlardır:
- Apandisit
- Crohn hastalığı
- Travmatik yaralanma
- Huzursuz bağırsak sendromu
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Grip
Orta Sol Karın Ağrısı
Ağrınız sol tarafta ve bel hizasındaysa, böbrek enfeksiyonu veya böbrek taşı olabilir. İdrara çıkarken de karnınız ağrıyorsa ve kabızlığınız varsa o zaman bir doktora danışmayı ihmal etmeyin. Böbrek enfeksiyonu çok olasıdır. Diğer bir olası ağrı nedeni ise lomber omurga ile ilgili olabilir.
Orta Merkezi Alan Ağrısı
Karnınızın ortasında, göbek deliğinizin etrafında veya hemen üstünde hafif bir ağrınız varsa, bu apandisit veya pankreatit belirtisi olabilir. Apandisit ise özellikle karnın sağ tarafına doğru gittikçe ağrı kötüleşir ve buna mide bulantısı eşlik eder. Ağrı yoğunlaşırsa, bir doktor tavsiyesi alın.
Orta merkezi alandaki diğer ağrı sebepleri ise gastroenterit ve üremi olabilir.
Orta Sağ Karın Ağrısı
Ağrı bel hizasında sağ tarafta ise böbreklerinizde bir problem olabilir veya kabızlıkla ilgili bir problem yaşıyor olabilirsiniz. Diğer bir neden, kolon duvarında kistler büyüdüğünde divertikülit olabilir.
Sol Alt Karın Ağrısı
Bağırsak problemlerinin çoğu, alt karındaki ağrı ile kendini belli eder. Kadınlar da bu bölgede ve genellikle her iki tarafta da kramplar yaşarlar. Sol alt karın ağrısı şu hastalıkların belirtisi olabilir:
- Crohn hastalığı
- Böbrek enfeksiyonu
- Yumurtalık kistleri
- Apandisit
Alt Merkezi Karın Ağrısı
Göbek deliğinizin altındaki ağrı, idrar yolu enfeksiyonu veya iltihaplı bağırsak hastalığının sonucu olabilir. Apandisit, bağırsak tıkanıklığı ve ektopik gebelik de alt karın ağrısına sebebiyet verir.
Kadınlarda alt karın ağrısı üreme organları ile ilişkili olabilir. Bu ağrıya sebep olan kadın hastalıkları şunlar olabilir:
- Şiddetli regl ağrısı
- Yumurtalık kistleri
- Miyomlar
- Dış gebelik
- Pelvik inflamatuar hastalık
Sağ Alt Karın Ağrısı
Alt karın bölgesinin bir tarafında ağrı, genel olarak gergin bir kasın veya aşırı çalışmanın bir işareti olabilir. Bu ağrı sık sık ortaya çıkıyorsa, doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Sağ alt karnınızda keskin, ağırlaşan bir ağrınız varsa, apandisit tanısının mümkün olup olmadığını görmek için diğer apandisit belirtilerini kontrol edin. Fıtık, böbrek enfeksiyonu, soğuk algınlığını da sağ alt karın ağrısına neden olabilir.
Sol Üst Karın Ağrısı
Ağrınız karnınızın sol üst tarafındaysa bunun nedeni çoğunlukla midenizdir. Başka bir olasılıkla bir ülser veya pankreasla ilgili bir problemdir. Ağrı şiddetliyse ve hızla kötüleşiyorsa safra kesesinde taş oluşmuş olabilir. Ağrı 1-2 gün içinde devam ederse doktorunuza görünün.
Sol üst karın ağrısına sebep olan diğer sağlık problemleri şunlardır: büyümüş dalak, böbrek enfeksiyonu, kalp krizi.
Üst Orta Karın Ağrısı
Karnın üst kısmındaki ağrı genellikle reflü veya midenizle, yemek borunuzun ucuyla ilgili başka bir sorunla ilişkilidir. Yine ağrının tam hissine bağlı olarak ülser veya safra taşı da mevcut olabilir.
Sağ Üst Karın Ağrısı
Karnınızın sağ üst tarafındaki ağrı, ince bağırsağınızda bir ülserin belirtisi olabilir. Aşırı mide asidi salgısı genellikle sağ üst karın ağrısı nedenidir. Hepatit, zatürre, apandisitten de kaynaklanıyor olabilir.
Karın ağrısı birkaç günden fazla devam ederse, bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Doktorla ilk görüşmeniz tanıyı netleştirmemiş olsa bile ısrarcı olun ve doğru tanıyı aramaya devam edin: birçok neden olduğu için bazen neler olduğunu anlamak biraz zaman alabilir.
Hangi Bölgedeki Karın Ağrısı Neden Oluşur?
- Karın ağrısı nedenleri neler, nasıl geçer, ne iyi gelir?
- Karın ağrısı neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer? Tedavisi
- Karın ağrısı nedir, neden olur? Nasıl teşhis ve tedavi edilir?
- Karın ağrısı neden olur? Karın ağrısının nedenleri nelerdir?
- Karındaki şişlik neden olur, nasıl geçer? Bitkisel öneriler