18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaDiyetSağlıklı yiyecekler ile diyet planı hazırlamanın püf noktaları

Sağlıklı yiyecekler ile diyet planı hazırlamanın püf noktaları

Sağlıklı bir diyet planı uygulamak için öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Çünkü sağlıklı yiyecekler esas alınarak hazırlanan bir diyet planı, kısa sürede kilo vermenizi ve formda bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim diyorsanız işte, sağlıklı yiyecekler ile diyet planı hazırlamanın püf noktaları:

1- Diyet Boyunca Mutlaka Sebze ve Meyve Tüketin

Özel beslenme gereksinimleriniz veya hedefleriniz ne olursa olsun, sebze ve meyveler sağlıklı diyet planınızda başrol oynamalıdır. Genel olarak söyleyecek olursak, bir yetişkin günde ortalama 5-9 porsiyon sebze ve meyve yemeye çalışmalıdır. Bunu sağlamanın bir başka yolu ise tabağınızın yarısını her öğünde sebze ve meyvelerle doldurmaktır. Günde yaklaşık 565-675 gram sebze ve 340-450 gram meyve tüketmeyi hedefleyebilirsiniz.

2- Yağsız Proteinler Almaya Özen Gösterin

Yağsız protein kaynakları arasında kümes hayvanları, balık, yumurta, kuruyemiş ve fasulye vardır. Bu yiyeceklerden her gün yaklaşık 3-5 porsiyon tüketebilirsiniz. Et gibi bazı protein kaynaklarında kalori ve yağ oranı daha yüksektir. Bu yüzden diyet esnasında az miktarda et tüketilmelidir.

3- Tam Tahıllı Yiyecekler Tercih Edin

Sağlıklı bir diyet için tam tahıllı ekmekler, pirinç, tahıl gerekleri ve makarna tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı yiyecekler arasında diğerlerinin yanı sıra tam buğday, kahverengi pirinç, kinoa ve darı da bulunur. Kadınların günde yaklaşık 5-6 porsiyon, erkeklerin ise günde 6-7 porsiyon tam tahıl tüketmesi tavsiye edilir. 1 dilim tam tahıl ekmeği ile bir tam tahıl porsiyonu eşdeğer kabul edilir. Ayrıca, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve geleneksel makarna gibi işlenmiş tahıllar içeren gıdalardan uzak durmalısınız.

4- Diyetinize Sağlıklı Yağlar İlave Edin

Sağlıklı beslenmeye karar verdikten sonra doğru miktarda yağ tüketmelisiniz. Zeytin yağı, fındık yağı, keten tohumu ve somon gibi yağlı balıklar, diyetiniz için çok faydalıdır. Sağlıklı olanlar dahil tüm yağların kalorileri yüksektir. Bu nedenle sağlıklı yağlar da olsa günlük tüketim miktarını kısıtlı tutmanızda yarar vardır.

5- Sağlıksız Yiyeceklerden Mümkün Olduğu Kadar Uzak Durun

Tüm sağlıksız yiyecekleri diyetinizden çıkarmaya çalışmak yerine, aşamalı olarak kesin ve bunları daha sağlıklı seçeneklerle değiştirin. Bu konuda günlük beslenmenizin en az yüzde 80’inin sağlıklı gıdalar olmasını hedeflemelisiniz. Sağlıksız gıdaları ise, diyetiniz esnasında en fazla yüzde 20 oranında tüketmelisiniz. Her ne kadar belli oranlarda sağlıksız yiyecek tüketmeniz uygun görülse de fast-food ve trans yağları yüksek gıdalardan uzak durmalısınız.

6- Sağlıklı Yiyeceklerden Oluşan Haftalık Bir Plan Yapın

Diyet planınızda 1 haftalık öğünleriniz ve atıştırmalıklarınızın listesi yer almalıdır. Bu sizin diyetinizi daha kolay takip etmenize yardımcı olacaktır. Sağlıklı yemek planlamanız için tavsiye ve menü fikirleri sağlayabilecek çevrimiçi kılavuzlar ve uygulamalar deneyebilirsiniz. Ayrıca, haftalık yemek planları oluşturma sürecinde size rehberlik edebilecek bir diyetisyenle çalışabilirsiniz. Yemek planlaması daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olabilir ve aynı zamanda paradan ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Her hafta hangi yiyecekleri satın almanız gerektiğini tam olarak bilirsiniz.

7- Alışveriş Yaparken Diyet Planınıza Sadık Kalın

Alışveriş öncesinde diyetinize uygun bir ihtiyaç listesi yapın. Alışveriş esnasında ise bu listeye ve dolayısıyla diyet planınıza sadık kalın. Alışveriş yaparken yalnızca listenize odaklanın. Listede bulunmayan yiyecekleri (özellikle sağlıksız yiyecekler) kesinlikle satın almayın. Genel geçer bir kuralı hatırlatmak gerekirse aç olduğunuz zaman asla alışverişe çıkmayın. Bu, hem diyet dışına çıkmanıza hem de boşuna para harcamanıza sebep olabilir.

Exit mobile version