26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı'ndan sağlıklı bayram sofrası için öneriler

Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı bayram sofrası için öneriler

Ankara Hekim Evi’nde düzenlenen etkinlikte örnek bayram sofrası kuruldu. Bu kapsamda bayramda dengeli ve yeterli beslenme için nasıl sofra kurulması gerektiği anlatıldı.

Bayramda sindirim sistemi rahatsızlığı yaşamamak için ne yediğiniz kadar ne sıklıkla yediğinizde önem arz ediyor. Ramazandan hemen sonra öğün sayısının artması, bayram sofralarında ağır ve sindirimi zor besinlerinin tüketilmesi mide sorunlarına yol açtığı bir gerçek. Hem uzmanlar hem de Sağlık Bakanlığı bayramda aşırı yemek tüketimiyle ilgili uyarılarda bulunuyor. Bu sebeple bayramda beslenme nasıl olmalı, sağlıklı bayram sofrasında neler olmalı, besinler hangi sıklıkla tüketilmeli sizler için derledik.

Sağlıklı Bayram Sofralarında Neler Olmalı

Ankara Hekim Evi’nde Sağlık Bakanlığı tarafından ramazandan hemen sonra ne şekilde beslenmek gerektiği konusunda bilgi verildi. Bayramda yapılan yanlışlara dikkat çekilen uygulamada Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünde görevli diyetisyen Hatice Berna Karakaş bayram sofrası hakkında bilgi verdi. Sağlıklı bayram sofrasında domates, salatalık, zeytin, peynir gibi kahvaltılık ürünlerin yanı sıra sindirime faydalı kayısı, sütlü tatlılar çorba, köfte, yoğurt, bulgur pilavı ve taze fasulye gibi bayram sofrasını çeşitlendiren yemeklerde yer aldı.

Bayram sofrasında porsiyon aşımının önüne geçilmesinin sindirim için önemine dikkat çeken diyetisyen Karakaş, hamur işi ve şerbetli tatlıları tavsiye etmediğini belirtti. Geleneksel bayram sofralarında baklava, çikolata ve şeker ve börek gibi yiyecekleri tüketenlerin içeriğinde yüksek enerjili ve yağlı bileşenler barındırmaları sebebiyle sindirim sistemi rahatsızlığı oluşturabileceği ifade edildi. Bu nedenle daha sağlıklı beslenme amacıyla kuru meyvelerin veya mevsim meyvelerinden meyve tabaklarının mideye ve sindirime faydalı olduğu vurgusu yapıldı.

Bayramda kahvaltıdan itibaren domates, salatalık gibi sebzelerin bolca tüketilmesinin yararlı olacağı ancak çiğ sebze tüketiminde tuz kullanımının azaltılması gerektiği dikkat edilmesi gerekenler arasında. Aşırı yağlı gıdalar yerine haşlanmış yumurta tarzında kolay sindirilebilir ve yağsız besinler iyi bir bayram geçirmenize yardımcı olacaktır. Bu kapsamda öğün sayısının arttırılması ve tüketilecek besin miktarı da sindirimi rahatlatan uygulamalardan.

Bayramda Tüketilen Yiyecek Miktarına Dikkat!

1 aylık ramazan ayından çıkılmasının ardından midenin eski fonksiyonuna kavuşmasının zaman aldığı muhakkaktır. Sağlıklı Bayram Sofrası kurarken özellikle ziyaretlerde yapılan aşırı tüketimler sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Öğün sayısının birden artmasının yanında aşırı yeme içmede zararlıdır. Bu sebeple bayramda daha iyi beslenme için kahvaltıdan itibaren sade ve az beslenmek en iyisidir. Sıvı alımına dikkat edilmesi ve fiziksel aktivitelerin ihmal edilmemesi kilo almanızı engelleyecektir.

Bayramda yapılacak ziyaretlerde ve kurulan sofralarda birbirini dengeleyici besinler bulundurmaya dikkat edilmelidir. Özellikle kahvaltıda kavurma tarzı yiyeceklerden uzak durulmalı öğlen ve akşam yemeklerinde çorba tüketimine ağırlık verilmelidir. Sofralarda komposto, söğüş salatası gibi ürünlerin bulunmasının ihmal edilmemesi sebze yemekleri ve et yemeklerinin birlikte servisi mide hazımsızlıklarının önüne geçecektir.

Ramazan Sonrasında Yapılan Yanlış Beslenme Şekilleri

Sağlık Bakanlığı, ramazandan sonra oluşacak yanlış beslenme yöntemleriyle ilgili uyarıda bulundu. Açıklamada Ramazan ayında değişen beslenme düzeninin yeniden sağlıklı bir şekilde yürütülmesinde dikkat edileceklere vurgu yapıldı. Yeme içme istediğinin bayramda zirveye ulaştığının ifade edildiği açıklamada kan şekerini arttıran ve yüksek enerjili geleneksel ikramların kontrollü tüketilmesi istendi. Yeme dürtüsünün yeterli ve dengeli beslenme ilkeleriyle kontrol edilmesi ve aşırıya kaçmama vurgusu Sağlık Bakanlığı açıklamasında öne çıkan başlıklar arasında.

Bayram sofralarının muazzam çeşitlilikte tatlarla hazırlanması birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sağlık Bakanlığı da bu kapsamda bayramda beslenme önerileri şeklinde hazırladığı bayram sofrasıyla farkındalık oluşturmaktadır. Diyetisyen Hatice Berna Karakaş, bayramda hem kabızlık hem de mide rahatsızlıklarının sıkça yaşandığını dile getirmiştir. Bayramda diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları gibi şikayeti olanların diyetlerine uymalarına işaret eden Karakaş, sıvı tüketiminin önemli olduğunu söylemiştir.

Bayram ile birlikte oluşacak olumsuzlukları önlemek için besinler öğünlerde hızlı tüketilmemelidir. Besinlerin sindiriminin ağızda başladığının farkına varılarak yiyecekler çok çiğnenmelidir. Bayramda özellikle öğün araları kısa tutulsa bile her öğünde yarım porsiyon yeme mide rahatsızlıklarını önleyecektir. Ayrıca çikolata, şeker, çay, kahve gibi ikramlıkların sürekli olarak ve aşırı miktarda tüketilmesi de insan vücudu için zararlıdır.

Exit mobile version