26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlık PersoneliSağlık Bakanlığı yakın temaslıların karantina süresini değiştirdi

Sağlık Bakanlığı yakın temaslıların karantina süresini değiştirdi

Son dönemde tartışmalara neden olan yakın temaslıların karantina süresinin değiştiği ile ilgili Sağlık Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son dakika yazılı açıklamada, Covid-19 virüsü enfekte olmuş vakalarla yakın temasta bulunanların karantina süresinin 10 gün olarak güncellendiği bilgisine yer verildi.

CDC ve EDC’nin Güncellemeleri Anlık Takip Ediliyor

Bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar neticesinde elde edilen bulgular doğrultusunda Hastalık Kontrol Önleme Merkezi (CDC) ve Avrupa Hastalık ve Kontrol Önleme Merkezi (ECDC) tarafından yapılan güncellemeleri ülkemizin anlık olarak takip ettiği ve rehbere entegre edildiği bilgisine de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada yer verildi.

Yakın Temaslıların Karantina Süresi 10 Güne Düştü

Yakın temaslı kişilerin karantina süresinin sonlandırılmasına dair yapılan güncelleme ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Covid-19 virüsü enfekte olmuş vakalarla yakın temas halinde olanlara uygulanan karantina süresi 10 gün olacaktır. Karantinada kaldığı süre içerisinde herhangi bir semptom göstermeyen temaslıların karantina süresi PCR testine gereksinim olmaksızın 10’uncu günün sonunda sona erer. Bu kişiler, karantinası sona erdikten sonra toplum içerisinde uyulması gereken her türlü tedbire uymayı sürdürürler. Yine bir vakayla yakın temas içerisinde bulunmuş ve izlem boyunca semptom göstermeyen kişilerde, yapılacak PCR test sonucuna göre 7’inci günün sonunda da karantina süresi sona erdirilebilir. Yakın temas halinde bulunanlara yapılacak PCR testi kapasitenin uygun olması halinde 5’inci günün ardından evde numune alınmak suretiyle yapılır. PCR test sonucu negatif çıkarsa ve herhangi bir semptom görülmezse 7’inci günün sonunda uygulanan karantina sonlandırılabilir. Vakalarla yakın temas halinde bulunanlara uygulanan karantina süresi hiçbir gerekçeyle 7 günden önce sonlandırılamaz. Çalışanların işe geri dönüşleri 8. günden itibaren olabilir. Bu uygulama yüksek riskli kişilere (ceza infaz kurumları, yaşlı bakım evleri, bağışıklığı düşük hastalar vb. toplu yaşam alanlar) bakım verilen alanlarda uygulanmayacaktır. Bu kişiler, toplum içerisinde uyulması gereken önlemlere uymayı sürdürürler. Pandemi sürecinde virüsün yayılımının ve yakın temasın azaltılması maksadıyla havalandırması iyi olan iş yerleri, 4 metrekareye 1 kişi çalışılacak alanlar şeklinde düzenleme yapmalıdır.”

Karantina Süresi Gündemde Tartışılıyordu

Karantina sürecinin Sağlık Bakanlığı tarafından 10 güne düşürülmesine dair görüşlerini belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Karantina süresi gündemin tartışılan konuları arasında yer alıyordu. Dünya genelindeki uygulamalarda vakalarla yakın temas etmiş kişiler, 7-8 gün içerisinde herhangi bir semptom göstermediyse Covid-19 virüsünün enfekte olmadığına dair kanıt yüzde 95 civarında kabul ediliyor. Dünyadaki bu uygulama ülkemizde uygulanan karantina süreleriyle ilgili tartışmalara neden oldu. Kişi 14 gün boyunca karantinaya tabi tutulsa da bazı kurum ve kuruluşlarda 8-9 gün sonra göreve başlamaları yönünde baskılar oldu. Bu durumun uygulayıcısı Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun belirleyeceği rehberlerle olur. Rehberler olmadan herhangi bir kamu yöneticisi 8-10 gün geçti gibisinden bir inisiyatif kullanamaz. Hukuki temel olarak da kurumların protokollerinden önce devletin ortaya koyduğu rehberler ön plandadır. Böyle bir problemle karşı karşıya kalındı. Bugünde bu rehberin bunu kolaylaştırması iş performansı bakımından çok kıymetlidir.” dedi.

PCR Testi Yapılmadan 7’inci Gün İş Başlanması Riski Artırır

Sorunun özüne inilecek olursa bir vakayla temaslı kategorisine girildiği zaman 8-10 günlük süre zarfında hiçbir semptom görülmezse bunun virüsün enfekte olmadığı ve hasta olmadığı yönünde algılandığını, ancak bunun yüzde 100 doğru olduğuna katılmadığını kaydeden Prof. Dr. Aydın, “Sonuçta Covid-19 virüsü enfekte olanların yüzde 50’ye yakını süreci asemptomatik olarak adlandırılan klinik tabloda geçirmektedir. Yani bu kişilerin asemptomatik olma olasılıkları oldukça yüksek. Asemptomatik kişilerin bulaştırıcılığı 10’uncu günden sonra bitiyor. Bu dikkate alınarak temaslı izolasyonundan çıkartılıyor.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında vakayla yakın temas etmiş olan, yüksek riskli kişi, 7-8’inci günün sonunda yapılan PCR testi negatif çıkarsa virüsün enfekte olmadığı ve bulaştırıcılık riskinin bulunmadığı ifade ediliyor. Bu test yapıldıktan sonra olabilir. PCR testi yapılmadan herkes, 7 gün sonra işe başlarsa risk artar.” ifadelerine yer verdi.

Düşük Olasılık Göz Ardı Edildi

Düşük olasılığın göz ardı edilerek bu kararın alındığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Bu kararın yüzde 100 verilere dayanılarak alındığını düşünmüyorum. Bu karar alınırken yüzde 92-95-98 olasılıklar dikkate alınarak yeni bir hayat planlaması yapıldı. Hayat planlaması yapılırken dikkate alınan olasılıkların yüksek olmasına rağmen kişinin bulaştırıcılığı sürecektir. Tıbben 2 ila 14 gün kuluçka süresinin ifade edildiği bir noktada siz, ‘10’uncu günün sonunda yüzde 100 kuluçka süresinin içerisinde enfekte olmadın, hayatına devam edebilirsin.’ şeklinde bir ifade kullanamazsınız. Maalesef tıbbın burada bir açığı söz konusu.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version