20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaDiyetKötü kolesterolü 6 haftada yok eden TLC diyeti nasıl yapılır?

Kötü kolesterolü 6 haftada yok eden TLC diyeti nasıl yapılır?

Kötü kolesterol 40 yaş üzeri kadın ve erkeklerin en temel belasıdır. Damar içinde plaklar oluşturarak, kanın akış yollarını tıkar, kanı pompalayan kalbin işini yapmasına engel olur. Damarlar tıkanmaya başladığında ise kalp krizi kaçınılmaz olarak gelir. Bu da büyük oranda ölümü getirir. Henüz ölmeye hazır değilseniz, 40 yaşından sonra beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenizi öneriyoruz. Dünyada ses getiren ve daha önemlisi ABD kardiyovasküler Hastalıkları engelleme derneğinin uzman doktorları tarafından geliştirilen TLC diyeti gibi önemli diyetleri uygulamak yaşam konforunuzu ve ömrünüzü uzatabilir, kalbinize yük binmesini engelleyebilir. TLC diyeti hem anti-kolesterol hem de anti-trigliserit olarak da adlandırılabilir. Çünkü hedef HDL ve Trigliserit oranlarını düşürmektir. Çok şekerli çay ve besin tüketen insanların trigliserit oranı daima yüksek çıkar. Kan yağı olarak bilinen bu zararlı asitler, damar içinde tahribatlara yol açmaktadır.

TLC Diyeti Nedir?

Tamamen kötü kolesterolü yok etmeye odaklı bir diyettir. Kötü kolesterolü yok etmek için, uzmanların önerdiği yiyecekleri yemek, yasakladığı yiyecekleri ve içecekleri hemen terk etmek yeterlidir. İnsan vücudu yeniliklere adapte olacak şekilde tasarlandığı için, sağlık kaybedilmeden her tür diyeti uygulama gücümüz var. TLC diyetinin önerdiği başlıca besinleri, ölçüsüz olarak verelim:

  1. Uzmanlar her tür meyve ve sebzeyi öneriyor.
  2. Uzmanlar beyaz ekmek yerine kepek ekmeği öneriyor.
  3. Yağsız süt ürünleri tüketilebilir.
  4. Balık tüketimi haftada 2 kez öneriliyor.
  5. Günde 5 öğün ama azar azar yemek öneriliyor.
  6. Uykudan en az 4 saat önce yemeği kesmek gerekiyor
  7. Uykunun tam olarak alınması öneriliyor.
  8. Bol su içmek ( yetişkinler için günde 2-2.5L) öneriliyor.
  9. Alkol ve asitli diğer içecekleri terk etmek gerekiyor

TLC Diyetinin Amacı Nedir?

Diyetin başlıca amacı, doymuş yağ içeren besinleri kesmek, tereyağı margarin ve yağlı peynirler kesinlikle kötü kolesterolü arttırdığı için yasak. Bu diyeti geliştiren uzmanlar, bir denek grubu oluşturdular ve bu grup diyete bağlı kalarak, 6 ayda 9 kilo verdiler. Damarlarda kolesterol seviyesi de yüzde 18 azaldı. Diyetin 6 hafta boyunca uygulanması ve günde en çok 1600 Kilo kalori besin tüketimi ile sınırlandırılması en temel öneridir. 6 hafta sonunda siz de 8-9 kilo verdiyseniz, ve kan tahlillerinizde LDL kötü kolesterol oranınız yüzde 18 civarında düştüyse, bir hafta ara verip tekrar bu diyete devam edebilirsiniz.

TLC Diyetinde Alkolün Yeri

TLC diyetinde trigliserit arttırıcı faktörü bulunan alkol önerilmiyor. Alkol kardiyovasküler sistemimiz üzerinde, özellikle de karaciğer üzerinde çok zararlı etkilere sahiptir. TLC diyetinde, haftada en fazla 2 yumurta öneriliyor. Marketten hazır yiyecekler önerilmiyor. Her gıdanın doğal olması gerekiyor.

TLC Diyetinin Yasakladığı Besin Grubu

  1. Tüm şekerli beyaz un içeren besinler
  2. Tüm margarinler
  3. Tüm Yağlı etler
  4. Tüm Asitli içecekler
  5. Hazır market yiyecekleri
Exit mobile version