16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKoronavirüsKalp yetmezliği covid-19 görülme riskini artırıyor!

Kalp yetmezliği covid-19 görülme riskini artırıyor!

Kalp yetmezliği ve kalp ritim bozuklukları gibi çeşitli kalp hastalığı bulunan hastalar, Covid-19’a karşı oldukça savunmasızdır. Ayrıca, bu kişilerde viral hastalık görülme ihtimali daha fazladır. Kalp rahatsızlığına yatkın olanların şiddetli semptomlar göstermesi de mümkün olabilir. Hafif viral semptomların yanı sıra öksürük, boğaz ağrısı, ateş ve ağrılar görülmesi de muhtemeldir. Hatta bazı hastalarda zatürre gibi semptomlar ortaya çıkabiliyor. Diğer yandan, koronavirüs kalp hastalarında akciğerlere doğrudan zarar veriyor. Bu hastalarda virüs çok daha ağır sonuçlara neden olabiliyor.

Kalp Yetmezliği Görülme Sıklığı Artıyor

Kalp yetmezliği, kalbin pompalama eylemi zayıfladıkça zamanla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık için kesin bir tedavi olmamakla birlikte, yaşam tarzı değişiklikleri, doğru beslenme ve kalp nakli gibi prosedürler hastanın kontrollü bir yaşam sürmesini sağlayabiliyor. Hindistan’da yayınlanan bir makale son yıllarda kalp yetmezliği görülme sıkıldığında önemli bir artık meydana geldiğini gösteriyor.

Hindistan Ulusal Tıp Dergisi’nde yer alan bu makaleye göre; Hindistan’daki kalp yetmezliği vakalarının yıllık 1,8 milyon civarında olduğu ve bu hastaların yüzde 80’inin tedavi edilmediği takdirde bir yıl içerisinde kalp yetmezliğinden ölme riski taşıdığı görülüyor. Yeterince tedavi uygulanmadığı takdirde bu oranın giderek artacağı da öne sürülüyor. Diğer yandan, bu oranın koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, Obezite, diyabet ve romatizmal kalp hastalıklarındaki artıştan kaynaklandığı ifade ediliyor. Makalede, yaş, cinsiyet ve genetik gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra yüksek tansiyon ve hareketsiz yaşam tarzı gibi faktörlerin de bu artışı tetikleyebileceği vurgulanıyor.

Pandemi Sürecinde Kalp Yetmezliği Hastalarının Daha Dikkatli Olması Gerekiyor

Araştırmalar, kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin yanı sıra kalp yetmezliği hastaları arasında COVID-19 enfeksiyonunun görülme olasılığının daha fazla olduğunu gösteriyor. Covid-19 hastalarında enfeksiyon meydana geldikten sonra, vücut direncinin azalması ile birlikte kalbin daha sağlıklı çalışmasına olan ihtiyaç artıyor. Ancak, kalp yetmezliği problemi bulunan hastalarda bu ihtiyaç, vücut tarafından yeterince karşılanamıyor. Bu yüzden, kalp yetmezliğinden muzdarip olan bireylerin dışarı çıkarken tüm koruyucu tedbirleri alması ve Koronavirüs hastalığına karşı oldukça dikkatli olması hayati önem taşıyor. Bu kişilerin, koruyucu maskelerini mutlaka ağız ve burunlarını kapatacak şekilde takması ve ellerini düzenli olarak dezenfekte etmeleri gerekiyor. Ayrıca, sağlıklı, stresten uzak ve sakin bir yaşam tarzını benimsemek, doktor tavsiyelerine uymak da kalp yetmezliği bulunan bireylerin daha uzun ve daha güçlü bir yaşam sürmelerine yardımcı oluyor.

İyileşen COVID-19 Hastalarında Kalp Rahatsızlıkları Görülüyor

Covid-19 hastalığını atlatmayı başaran kişilerde birtakım kalp rahatsızlıkları ortaya çıkabiliyor. Bunun temel nedeni ise hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Covid-19 veya başka hastalıkların kalp üzerinde oluşturabileceği hasarları önleyebilmek amacıyla mevcut kalp problemleri için uygulanan tıbbi tedavilerin aksatılmaması gerekiyor. Bu şekilde doğru ve zamanında uygulanan tedaviler, önemli enfeksiyonlardan sonra bile vücutta kalıcı hasarların oluşmasını engelleyebiliyor.

Uzmanlar Kalp Yetmezliği Hastalarına Stresten Uzak Bir Yaşam Öneriyor

Covid-19’un kalp hastaları üzerindeki olumsuz etkileri üzerinde duran uzmanlar, kalp yetmezliği hastalığından muzdarip olan kişilere sağlıklı bir yaşam tarzı öneriyor. Bu hastalara, uzmanların diğer tavsiyelerini ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Sakin ve stresten uzak bir yaşam
  • Dengeli ve yağsız beslenme
  • Fazla enerji gerektirebilecek işlerden kaçınma
  • Sigara içmeme
  • Düzenli sağlık kontrolleri yaptırma ve doktor tavsiyelerine uyma
  • Haftada en az 5 gün boyunca günde 40 dakika egzersiz yapma

Uzmanlar, son olarak Covid-19 enfeksiyonunun tüm dünyayı sardığı bu günlerde kalp yetmezliği gibi önemli bir kalp rahatsızlığı bulunan hastaların normalden çok daha dikkatli olması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyor.

Exit mobile version