19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeEte alternatif olarak tüketebileceğiniz besinler neler?

Ete alternatif olarak tüketebileceğiniz besinler neler?

Günümüzde pek çok kişi et yemeye bir son vermek istiyor çünkü üretilen etlerin sanayi tipi olmaları ve hayvanların adeta üretim bandından geçer gibi üretilmeleri, hem onları sağlıksız yapıyor hem de hayvan haklarına aykırı bir üretim zincirinin takibine neden oluyor. Bazıları ise etin insan sağlığı için elzem olmadığına inandığından onu hayatından çıkartmak istiyor. Ancak et yemeyi bıraktığınızda yerine koyacak bir alternatifiniz yoksa, maalesef sağlıksız bir beslenme rejimi takip edeceğiniz kesindir. Dolayısıyla ete alternatif besinler nelerdir sorusunu sizin için cevaplandıralım.

Öncelikle çocuklarda, gebe ve emziren kadınlarda et tüketiminin mecburi olduğunu belirtelim. Et olmayan ürünler tek başlarına bu bireylerin protein ihtiyaçlarını karşılamakta yeterli değiller ve bu nedenle bilhassa çocuklarda hayvansal protein alımı çok büyük önem kazanıyor. Dolayısıyla onları da kendiniz gibi et tüketmemeye yönlendirmekten vazgeçmelisiniz. Gebe anneler de bebeklerinin gelişiminden dolayı proteine çok yoğun bir şekilde ihtiyaç duyarlar.

Et tüketmeyenlerin ilk olarak yumurta tüketimine ağırlık vermeleri gerekiyor çünkü hayvansal gıdalardan alınabilecek proteinleri yine sadece hayvansal gıdalardan elde edebilirsiniz. Hiç et yemeyen bireylerin günde en az iki adet yumurta yemeleri salık veriliyor ancak sanayi tipi yumurtaları hayvanlara eziyet olarak görüyorsanız, köylerde kendi tavuklarının yumurtalarını satan kişileri bulabilir ve onlarla anlaşarak her hafta belli miktarda yumurta satın alabilirsiniz.

Ispanak, karnıbahar ve mantar, aminoasitler bakımından çok zengin ve bu zenginlik vücudumuzda proteinlerin üretilmesine katkıda bulunuyor. Dolayısıyla bu ürünlerden doğrudan proteinler almasak da onları tüketmek kendi üretebildiğimiz proteinleri desteklemek açısından büyük önem kazanıyor. Pek çok uzman mantar ve karnıbahar tüketimini et tüketmeyenler için mecburi tutuyor.

Elbette bakliyatlar da bu bakımdan çok önemliler. Kuru fasülye, nohut ve bilhassa yeşil mercimek, bunun yanında bir de soya fasülyesi, protein desteği ve mineral desteği için gerçekten değerliler. Zaten pek çok vejeteryanın da çeşitli bakliyatlar ile et yemeklerine benzer köfteler hazırladıklarını düşünürsek, siz de bakliyatları mutfağınızda değerlendirerek et tüketiminize bir son verebilirsiniz.

Eğer sadece kırmızı et, tavuk gibi yetiştirilen hayvanların etlerini yemiyorsanız, balık eti tüketerek de onların yerine bir et çeşidi koyabilirsiniz ancak pek çok kişi deniz ürünlerini de yemediği için diğer alternatifleri değerlendirmek zorunda kalıyor.

Exit mobile version