29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriDiz ağrısı hangi hastalığın belirtisidir, sebepleri neler?

Diz ağrısı hangi hastalığın belirtisidir, sebepleri neler?

Diz ağrısı, genç ya da yaşlı herkeste görülebilen bir sağlık sorunudur. Günlük hayatta en çok kullanılan eklemler dizlerdir. Bu yüzden dizlerde yıpranma, incinme ya da yaralanma gibi sorunlar çok daha sık görülmektedir. Peki, diz ağrısı neden olur? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Diz ağrısı nasıl geçer? Diz ağrısına iyi gelen bitkisel yöntemler nelerdir? Yaşamınızda kendinizde ya da ailenizden herhangi birinde görebileceğiniz diz ağrısının detaylarını yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.

Herhangi bir nedene bağlı olarak oluşabilen diz ağrısı, özellikle ileri yaşlarda çok daha sık görülmektedir. Diz eklemi karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dizde ağrıya neden olabilecek birçok etmen vardır. Sizlere bu etmenleri ve diz ağrısına nelerin iyi gelebileceğini detaylı olarak aktardık. Yazımızın tamamını okuyarak doğru ve önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Diz Ağrısı Sebepleri Neler, Neden Olur?

Yaygın görülen şikâyetlerden biri olan diz ağrısı, her yaşta görülebilecek bir sağlık sorunudur. Bu nedenle diz ağrısı sebepleri neler, neden olur sorusunun cevabını araştıran kişi sayısı bir hayli fazladır. Hafif diz ağrıları, bireyin kendine dikkat etmesiyle kendiliğinden düzelmektedir. Ancak ileri derece olan diz ağrıları için mutlaka bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından diz ağrısına neden olan sorun tespit edilerek gerekli tedaviye başlanmaktadır. Peki, diz ağrısı neden olur?

Diz Yaralanması: Diz ağrısının temel nedenlerinden biri diz yaralanmalarıdır. Diz yaralanmalarında, dizdeki eklemin çevresindeki bağlar, sıvı dolu kesecikler veya tendomlar etkilenebilmektedir. Bu da kişide diz ağrısına neden olmaktadır. Ön çapraz bağ yırtılması da önemli diz yaralanmalarından biridir. Bu durum özellikle futbol, basketbol veya ani hareket gerektiren spor yapanlarda daha sık görülmektedir.

Dizin Yapısal Sorunları: Mekanik kaynaklı diz ağrısı nedenleri arasında yer alan dizin yapısal sorunlarında bazen kıkırdak ya da kemik yaralanabilmektedir.

Dizdeki Artrit: Yüzden fazla türü olan artrit, diz ağrısına neden olan etmenlerden biridir. Eklemlerin iltihaplanması anlamına gelen diz artriti ciddi ağrılara neden olmaktadır.

Kireçlenme: Osteoartrit denilen kireçlenme, en sık karşılaşılan diz ağrısı sebeplerinden biridir. Özellikle ileri yaşlarda görülen bu durum için mutlaka doktora gidilmelidir.

Gut Hastalığı: Dokularda ürik asitin birikmesi ile gut hastalığı meydana gelerek dizde ağrılara neden olmaktadır.

Aşırı Kilo: Kilonun çok fazla olması dizlere ayrı bir yük bindirmektedir. Normalden fazla ağırlık taşıyan dizlerde ağrılar meydana gelmektedir.

Diz Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Diz Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Diz Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Diz ağrıları bazı hastalıkların habercisi olmaktadır. Diz ağrısı olduğu zaman diz bölümünde bağ ya da kıkırdak yırtılması olduğu düşünülmektedir. Bununla beraber enfeksiyonlar, gut hastalığı, artrit gibi durumlar da diz ağrısına neden olabilmektedir. Kıkırdak problemleri, menisküs sorunları, diz bağları sorunları gibi birçok hastalığın habercisi olabilen diz ağrıları ihmal edilmeden doktora gidilmelidir.

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz ağrısı aksatılmadan doktora gidilerek tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Ancak doktora gidene kadar evde neler yapılabilir ya da diz ağrısına ne iyi gelir öğrenerek diz ağrınızı hafifletebilirsiniz. Diz ağrısına ilk olarak soğuk terapi önerilmektedir. Ani bir çarpma ya da düşme sonucunda oluşan diz ağrısı için soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buzluktan çıkan buzu bir havlu ya da bez içerisine sararak dizinize koyabilirsiniz.

Diz ağrısına iyi gelen bir diğer yöntem ise zencefil ve zerdeçal karışımıdır. Güçlü antioksidana sahip olan bu iki ürün diz ağrılarını hafifletmektedir. Bu ürünlerin yağını direkt dizinize sürebilirsiniz.

Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz ağrısının nasıl acı verdiğini ancak yaşayan bilir. Bazen dayanılamayacak kadar ağrıyan dizler için diz ağrısı nasıl geçer konusu önemlidir. Diz ağrılarını hafifletmek için öncelikle kilosu olan kişilerin kilo vermeleri önerilmektedir. Fazla kilo dizlere baskı yaparak ağrıya neden olmaktadır. Verilecek kilo sayesinde dizlerdeki baskı azalacağı için ağrı da hafifleyecektir.

Diz ağrıları için diz egzersizleri önerilmektedir. Bu egzersizler için diz bölgesinde kullanılmayan eklemler harekete geçerek ağrıyı hafifletir. Diz ağrısı için bamya tohumu da birçok kişi tarafından önerilmektedir. Dizin kaybetmiş olduğu sıvıyı kısa sürede dize geri kazandıran bamya tohumu, diz ağrılarını azaltmaktadır.

Diz Ağrısı Egzersizleri Neler?

Diz ağrısı egzersizleri neler sorusunun cevabı, diz ağrısıyla uğraşanlar için hayati önem taşımaktadır. Diz ağrısı egzersizleri dizleri harekete geçirerek kireçlenmeye ve diğer sorunlar nedeniyle dizde yaşanan ağrılara iyi gelmektedir. Diz ağrısı egzersizleri oldukça etkilidir. Egzersizler sırası ile şu şekilde yapılmalıdır:

1.Egzersiz: Dizin alt kısmına bir havlu rulo şeklinde koyularak diz kemiği yukarıya doğru çekilir. Dizin alt kısmı ile havluya doğru bastırılır. Bu pozisyonda en az 5 saniye beklenmelidir.

2.Egzersiz: Bacak arasında rulo şekline getirilmiş havlu koyulur ve bacak arasındaki rulo sıkıştırılır. Bu şekilde 5 saniye beklenmelidir.

3.Egzersiz: Diz düz bir şekilde olmak şartıyla bacak koltuğun kenarına ya da duvara doğru itilmelidir. Bu pozisyonda 5 saniye beklenmelidir.

Diz Ağrısına Bitkisel Çözüm Nedir?

 

Diz Ağrısına Bitkisel Çözüm Nedir?

Can sıkıcı sağlık sorunlarından olan diz ağrısı çeşitli yöntemlerle hafifletilmektedir. Diz ağrısı için mutlaka doktora gidilmesi ve sorunun nedeninin belirlenerek uygun tedaviye başlanması gerekmektedir. Ancak bazı bitkisel çözümleri uygulayarak da diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Evinizde kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz bitkisel çözüm önerileri şu şekildedir:

Diz Ağrısı Bamya Tohumu

Bamya tohumu çatlak, kırık, çıkık gibi çeşitli nedenlerle dizde görülen ağrılara iyi gelmektedir. Son günlerde bitkisel çözümlerde en çok tercih edilen yöntemlerin başında bamya tohumu gelmektedir. Bamya tohumu içerisinde bulunan K vitamini kemiklerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede dizdeki çatlak, kemik erimesi ve kırık gibi hastalıkların tedavisinde etkili olmaktadır.

Diz ağrısı içim bamya tohumu kürü uygulayarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Kür için 11 tane bamya tohumunu öğütün ve toz haline getirin. İçerisine 1 yemek kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Macun haline gelen karışımdan her sabah kahvaltıdan önce düzenli olarak bir çay kaşığı tüketin.

Diz Ağrısı İçin Çörek Otu Yağı

Diz ağrısı için bamya tohumu kadar çörek otu yağı da etkilidir. Bağışıklık sistemini hızlı bir şekilde güçlendiren çörek otu yağı, kas ve eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Çörek otu yağını dizinizin ağrıyan bölümüne sürerek yavaşça masaj yapabilirsiniz.

Diz Ağrısı İçin Isırgan Otu

Isırgan otu, kalçalar, eller ve dizlerdeki eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Diz ağrısı olan kişilere ısırgan otu banyosu önerilmektedir. Isırgan otunu 5 dakika kadar kaynattıktan sonra ılımasını bekleyin. Daha sonra dizlerinizin ağrıyan yerine bu su ile masaj yapın.

Diz Ağrısı Kantaron Yağı

Kantaron yağının faydaları saymakla bitmez. Doğal olarak kantaron çiçeklerinden elde edilen kantaron yağı, diz ağrısı için doğru bir bitkisel yöntemdir. Ağrınızın olduğu bölgeye kantaron yağı ile masaj yaptığınız zaman ağrıların hafiflediğini göreceksiniz.

Diz Ağrısı Limon Kabuğu

Limon kabuğu, mucizevi etkisi ile diz ağrılarına iyi gelmektedir. Birçok kişi limon kabuğunun bu etkisini bilmemektedir. Kan damarlarını genişleten limon kabuğu iltihapla savaşarak eklem ve diz ağrılarını yok etmektedir. 2 büyük limonun kabuklarını kavanoza yerleştirin. Üzerini tamamen kapatacak kadar sızma zeytinyağını dökün. Üzerine 5 tane okaliptüs yaprağını ekleyin ve kavanozun ağzını iyi bir şekilde kapatarak iki hafta bekletin. 2 hafta sonunda temiz gazlı bez ile karışımı dizinizde ağrıyan bölgeye sürün. Uygulama gece yapıldığı zaman sabaha kadar etkisi daha fazla olacaktır.

Diz Ağrısı Lahana Yaprağı

Diz ağrısı lahana yaprağı ile hafiflemektedir. Lahananın yapraklarını teker teker olacak şekilde ayıklayın. Sonrasında yıkayarak kurumasını bekleyin ve merdane yardımı ile üzerinden geçerek damarlarını yumuşatın. Yumuşattığınız lahana yapraklarını alüminyum folyo ile fırına atın. Isınan lahana yapraklarını ağrıyan bölgeye sarın. Üzerini streç filmle sarın ve saat kadar bekletin.

Diz Ağrısı Zencefil

Zencefil yağı diz ağrısına iyi gelmektedir. Zencefil yağı ile diz ağrısı olan bölgeye masaj yapabilirsiniz.

Diz Ağrısı Zeytinyağı

Diz ağrısı için doğal zeytinyağını sirke ile karıştırın ve dizinize uygulayın. Elma sirkesi ile zeytinyağı karışımı diz ve eklem ağrılarını kısa sürede hafifletmektedir.

Diz Ağrısı Krem Tavsiyesi

Diz ağrısı yaşayan kişiler, diz ağrısı krem tavsiyesi araştırmasına girerler. Diz ağrısı için krem önerisinin doktordan alınması daha doğrudur. Ancak diz ağrısında herkes tarafından kullanılan ve faydası bilinen Agridin krem önerilmektedir.

Diz Ağrısı İçin Dizlik Kullanımı Faydalı Mı?

Diz Ağrısı İçin Dizlik Kullanımı Faydalı Mı?

Diz ağrılarında kullanılan dizlik, dizdeki ödemi azaltarak ağrıların azalmasında fayda sağlamaktadır. Yün kumaştan üretilen dizlik, iyi bir kompresyon sağlamaktadır. Ayrıca kan dolaşımını artırarak diz eklemindeki ısıyı korur ve ağrıyı hafifletir.

Diz Ağrısına Aspirin İyi Gelir Mi? Nasıl Uygulanır?

Ağrı kesici olarak kullanılan aspirin diz ağrılarına da iyi gelmektedir. Aspirini zeytinyağı ve kafur (kafirun) ile karıştırarak dizlerinize sürebilirsiniz. Yavaş hareketlerle masaj yaptıktan sonra karışımı bir süre dizinizde bekletin.

Diz Ağrısına Kuyruk Yağı İyi Gelir Mi? Nasıl Uygulanır?

Ağrı kesici etkisi olan kuyruk yağı, eklem ve romatizma ağrılarını dindirmektedir. Kuyruk yağını küp küp olacak şekilde doğrayın ve bir kavanoza koyarak güneş alan bir yerde 40 gün bekletin. Sonrasında süzün ve öğleden sonra 15.00-16.00 saatleri arasında dizinize sürerek güneşte dolaşın. Bu kürü yaptığınız gün banyo yapmayın. Kuyruk yağı kürü haftada bir kere uygulayabilirsiniz.

Diz Ağrısı Feridun Kunak Bitkisel Çözüm

Birçok kişide görülen diz ağrısı Feridun Kunak bitkisel çözüm önerileri ile hafiflemektedir. Diz ağrısı çekenlerin ağrılarını azaltacak Feridun Kunak kürü için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 çorba kaşığı kadar deniz tuzu (Turşuluk tuz da olabilir.)
  • 2 çorba kaşığı kadar kil
  • 1 ölçek biberiye yağı
  • 1 ölçek menekşe yağı
  • 2 çorba kaşığı kadar irmik veya buğday kepeği
  • Yeterli miktarda maden suyu

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve çamur kıvamına getirin. Hazırladığınız karışımı ocakta biraz ılıtın. Ağrıyan yerlerinize bu karışımı sürün ve üzerini kapatarak soğuyuncaya kadar bekletin.

Diz Ağrısı Nasıl Geçer Saraçoğlu Kürü

Diz ağrısı sorununa çınar yaprağı ile çözüm bulan ve bunu diz ağrısı nasıl geçer Saraçoğlu kürü adıyla meşhur eden İbrahim Saraçoğlu, birçok kişinin diz ağrısının geçmesini sağlamıştır. Çınar yaprağını kaynatın ve suyunu için. Ayrıca bu suyu ılıyınca dizlerinize sürün.

Diz Ağrısı İçin Hangi Bölüme-Doktora Gidilir?

Diz ağrısı için ilk olarak Fizik Tedavi Bölümüne gidilmesi önerilmektedir. Ancak diz ağrılarına Ortopedi bölümünde Ortopedi Uzmanları da bakmaktadır. Ancak ilk olarak Fizik Tedavi Bölümüne gitmek daha doğru olacaktır.

Exit mobile version