20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkBeslenmeAsırlardır şifa dağıtan kefir nedir, kefirin faydaları nelerdir?

Asırlardır şifa dağıtan kefir nedir, kefirin faydaları nelerdir?

İnsanların sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sıklıkla içiçe çalışır ve sindirim sistemi dışarıdan aldığı bakteriler olmaksızın tek başına verimli bir sindirim süreci de gerçekleştiremez. Yani biz insanlar olarak, bağırsaklarımızda bulunan bakterilerin ürettikleri bazı ürünlere ve onların sindirim konusunda gösterdikleri çabalara biraz mecburuz denilebilir. Zira bu bakteriler aynı zamanda zararlı bakterilerin çoğalmalarına engel olarak bizi rahatsızlıklardan da koruyorlar. Kefir ise faydalı bakterileri alabileceğimiz yegane kaynaklar arasında ve bu nedenle kefir nedir, kefirin faydaları nelerdir sorusunun cevabına biraz değinmek gerekli.

Kefir orta asya kökenli bir içecek ve ayran – yoğurt – süt arası bir tada sahip olduğunu söyleyebiliriz. Diğer süt ürünlerine göre biraz daha gazlı bir tada sahip olan kefir, ekşiliği ile de dikkat çekiyor ve bu ekşilik maalesef bazıları tarafından pek beğenilmiyor. Ancak ona tadını veren bu özel yapısı, onun süt ürünleri içerisinde en faydalı olanlardan birisi olmasını sağlıyor.

Kefirin içerisinde 25 çeşit probiyotik bakteri bulunmaktadır ve yoğurtta bu rakam sadece 2 tanedir. Dolayısıyla kefir içerek vücudunuza alabileceğiniz faydalı bakteri çeşitlerinin ciddi anlamda daha fazla olması, onun sindirim sistemini daha iyi desteklemesine yardımcı olmaktadır. Sindirim sisteminde bulunan faydalı bakteriler yediğimiz neredeyse her şeyin sindiriminden sorumludurlar ve bunun yanında bir de K vitamini gibi vitaminlerin üretimini sağlarlar. Yani bakterilerin sadece sindirimi gerçekleştirdiğini düşünmemek, bir üretimde bulunduklarını da dikkate almak gerekiyor.

Özellikle hastalıklar sebebiyle uzun sürelerle antibiyotik kullananların bağırsaklarındaki bakterilerin tükenmesinden dolayı, bu tip tedavilerin ardından günde en az yarım litrelik bir kefir tüketimi gerçekleştirmeleri önerilmektedir. Orta asyanın pek çok yerinde bir sağlık içeceği olarak tüketilen kefir, maalesef ülkemizde yeteri kadar popülerlik kazanabilmiş değil.

Yapılan araştırmalar kefirin sadece bağırsaklarda değil, mide ve pankreas gibi diğer sindirim sistemi organlarında da etkili olduğunu gösteriyor ve bu organların salgılarının artmasıyla birlikte pek çok sindirim sorununun üstesinden gelinebiliyor. Bunun yanında uykusuzluk, kabızlık, iştahsızlık, tansiyon, safra kesesi rahatsızlıkları gibi rahatsızlıkların yanında böbrek, dolaşım sistemi ve karaciğer üzerinde de faydalı etkileri olan kefir, hayatımızın bir parçası haline gelmek zorunda.

Exit mobile version