23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerUzmanı uyardı! Temaslı olmak için illa da dokunmaya gerek yok

Uzmanı uyardı! Temaslı olmak için illa da dokunmaya gerek yok

Covid-19 virüsü enfekte olmuş bir vakayla temaslı sayılmak için o vakayla illa da fiziksel olarak temas etmiş olmak gerekmediğine değinen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Covid-19 yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, “Bazı insanlar, bir vakayla temaslı sayılmak ve Covid-19 virüsünün bulaşması için illa da fiziksel temas etmek gerektiğini düşünüyorlar. İnsanlar artık tokalaşmıyorlar ve öpüşmüyorlar. Covid-19 virüsünün en önemli bulaş yollarından birisi damlacık denilen solunum yoluyladır.” dedi.

Kimse Rehavete Kapılmasın

Covid-19 yoğun bakım servisinde hastaların yeniden hayata tutunarak sağlıklarına kavuşması için özverili bir şekilde ve fedakarca görev yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, “Kış mevsimine girilmesi ve havaların soğumasıyla birlikte riskli günlere girildi. Herkes, rehavete kapılmadan tedbirlere sıkı sıkıya uymalı ve her zamankinden daha dikkatli davranılmalıdır. Grip vakalarının artış gösterdiği bugünlerde Covid-19, H1N1 ve bütün gripler birbirine karışıyor. Bundan dolayı da izolasyona çok dikkat edilmelidir. Şu dönem yoğun bakım ünitelerine en fazla gereksinim olan dönemdir. Geçtiğimiz günlerde hastanemize müracaat eden doğum sonrası sağlık problemleri olan 25 yaşındaki bir hastayı, 14 saat sonra ancak yoğun bakım ünitesine alabildik. Bu nedenle dışarıya mümkün olduğunca az çıkılmalı, başka hastalıklara yakalanılmamalıdır. Öyle ki trafik kazası dahi yapmamız gereken bir dönemden ve çok zor bir süreçten geçiyoruz. 100 civarında yoğun bakım yatağımızın 30’unu Covid-19 virüsü enfekte olan vakalar için ayırdık. Yoğun bakım ünitemize her yaş grubundan Covid-19 vakası gelmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Virüsün Seyri Herkeste Ayrı

Solunum güçlüğü çektiği için entübe edilen 96 yaşındaki bir hastanın iyileşerek sağlığına kavuştuğunu ve taburcu edildiğini belirten Prof. Dr. Murat Yılmaz, “Covid-19 virüsü enfekte olan ve enfeksiyon süreci çok ağır seyrettiği için kaybettiğimiz 30 yaşlarında vakalarımızda oldu. Enfeksiyonun seyri herkeste ayrı oluyor. Enfeksiyonun şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bunda altta yatan hasatlık öyküsü de etkili oluyor. Bazen genç yaşta enfeksiyon çok ağır seyrediyor. Bazen de 96 yaşındaki vakamız Covid-19 virüsünü yenebiliyor. Konforlu olan yeni suni solunum yolu cihazları sayesinde bazı vakalar entübe edilmeden tedavi edilerek taburcu edilebilmektedir.” diye konuştu.

Enfeksiyon Sürecini Yoğun Virüs Alımı Etkiliyor

Yoğun virüs alımının enfeksiyonun seyrinde oldukça etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, “Yoğun bakım ünitesinde takip ettiğimiz mesai arkadaşlarımız oldu. Yoğun bakım ünitesinde görev yapan doktorlarımızdan da Covid-19 virüsü enfekte olanlar oldu. Doğal olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. Vakalarla direkt temas halinde olan sağlık personeli virüs enfekte olduğu zaman daha ağır atlatıyor. Bu tabi ki dışarıdakilerin daha hafif atlatacağı anlamına gelmiyor. Şu anda yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 23 hastamızdan 22’si sağlık personeli olmayan kişilerdir. Virüsün bir sefer enfekte olmasına rağmen enfeksiyonu ağır geçiren ve kaybettiğimiz hastalarımızda oluyor. Burada önemli olan husus virüsü yoğun almamaktır.” şeklinde konuştu.

Sosyal Ortamlarda Daha Rahat Yayılıyor

Covid-19 virüsünün sosyal ortamlarda çok daha rahat bulaşarak yayıldığını kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, “Bir vakayla temaslı sayılmak için illa da o vakaya dokunmaya gerek yoktur. Bazı insanlar, virüsün sadece dokununca bulaştığını düşünse de virüsün en önemli bulaş yolu damlacık aracılığıyla solunum yoluyladır. İnsanlar artık birbirleriyle tokalaşmıyor ve öpüşmüyorlar. Bu süreçte maske takılmalı, sosyal mesafeye uyulmalı ve hijyene çok dikkat edilmelidir. Aynı ortamda görev yaptığımız Covid-19 virüsünün enfekte olduğu mesai arkadaşlarımız oldu. Sürekli maske takarak kendimizi koruduğumuz için Covid-19 virüsü bize enfekte olmadı. Covid-19 virüsünün kimden geleceği hiç belli olmaz. Bu nedenle açık ya da kapalı olsun her türlü ortamda Covid-19 virüsü çok kolay enfekte olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version