Ana SayfaHaberlerUykusuzluk kilo aldırıyor, peki ama neden?

Uykusuzluk kilo aldırıyor, peki ama neden?

Yapılan araştırmalarda; uykusuz kalan bir kişinin ertesi gün 300 kalori daha fazla aldığı saptanmıştır.

Uykusuz kalan kişilerde, bazı sistemler görevlerini yerine getirmediği için, ertesi gün boyu sürekli karnınız acıkacak ve sürekli bir şeyler yeme isteği duyacaksınız. Siz de uykusuz kaldığınız ya da çok az uyduğunuz günün ertesinde açlık hissi duyuyor musunuz? Çünkü yapılan araştırmalar bunu kanıtlar nitelikte.

Uykusuzluk Kilo Aldırır Mı?

Avrupa Klinik Beslenme Dergisi tarafından saptanan bu gerçek; yorgun ve uykusuz kaldığımız her an daha fazla kalori ihtiyacı duyduğumuzu göstermektedir. Uyku, en az dengeli beslenme ve spor egzersizleri yapma kadar fit kalmada büyük öneme sahiptir. Diyabet ve obezite nedenleri arasında da, uykusuz kalmak yer alıyor.

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar da mevcut

Yaşları 18 ila 50 arasında değişen grup üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde; uykusuz kalmanın kilo aldırdığı gerçeği ortaya çıktı. Kadın ve erkek olmak üzere, normal kilolu ve fazla kiloya sahip olan kişilerin yer aldığı 172 kişi üzerinden yapılan araştırmalarda; kaliteli uyku uyumayanların kilo almaya meyilli oldukları gözlendi. 7 ile 12 saat arasında verimli uyku geçirenlerin, fit duruma kavuşmalarının daha kolay bir hal aldığı gözlenirken, 3-5 saat kalitesiz uyku uyanların ise; kısa sürede fazla kilo aldığı gerçeği dikkat çekti.

Uzmanlar tarafından da zaten iştahla ilişkisi olan leptin ve ghrelin hormanlarının; uykusuzluk ile alakalı olduğu dile getirilmektedir. Az uyuyan ya da bir günü uykusuz geçirenlerin fazla kalori yakamadıkları ve yorgunluktan dolayı zevk arayışı içerisine girdikleri bu süreçte, yiyeceklere yöneldikleri ifade ediliyor. Uykunuzu tam vaktinde ve yeteri kadar almanız ise; daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmanız konusunda sizlere yardımcı oluyor.

Exit mobile version