16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkUykusuzluk Çekenlere Ballı Doğal Çözüm!

Uykusuzluk Çekenlere Ballı Doğal Çözüm!

Sizde uykuya geçmek için problem mi yaşıyorsunuz? Bu makalemizde uykusuzluk problemi yaşayanlara bal ile doğal çözüm içeren öneriler sunuyoruz.

Uyumak, uykuda kalmak ve bir daha yorgun uyanmamak için bu tarifimizi mutlaka deneyin. Sağlık Haberleri editörümüz bugün sizler için uyku problemi olanlar ve yorgun uyananlar için bu araştırmayı yaptı. Balın uzun zamandır uykuyu uyardığını biliyor muydunuz? Örneğin, Avrupalı halk şifacıları, yatmadan önce ballı ılık bir süt içmeyi önermiş ve eski bir Çin Sözü her gece bal yemeniz gerekir demiştir.

Bal uykuyu nasıl destekler?

Bir İskoç eczacı, araştırmacı ve yazar olan Mike McInnis’e göre, bal ilaçları uykuyu üç mekanizma ile iyileştirir. O şunları öne sürmüştür:

Kan şekeri seviyesini dengeler 8 saatlik uyku için uygun canlı glikojen depolamayı destekler. Dinlenme sırasında vücut dokularının yeniden inşası için gerekli olan bir hormon olan melatonin salınımını destekler.

Mekanizmalar, HYMN döngüsü olarak da bilinen bal-insülin-melatonin döngüsü ile tarif edilebilir.

Yatmadan önce bir veya iki çorba kaşığı bal yedikten sonra vücutta aşağıdaki değişiklikler olur;

Balın glikoz içeriği karaciğerden bağırsağa geçmekte ve hafif bir glikoz artışı üretmektedir. Şeker seviyelerindeki hafif yükselme, pankreastan kontrollü bir insülin salınımını teşvik eder. Dolaşım sistemindeki insülin, beyine triptofan tetikler. Triptofan gevşemeyi destekleyen bir hormon olan serotonine dönüşür.

Serotonin daha sonra melatonine dönüşür. Melatonin vücut ısısını azaltır, bu da uykuyı harekete geçirir. Aynı zamanda daha fazla insülinin salınmasını durdurur ve kan şeker seviyelerinde bir düşüşü engeller. Melatonin, tüm iyileşme fizyolojisini yöneten bir hormon olan büyüme hormonunun salınmasını teşvik eder. Bir dizi iyileşme hormonu, kas, kemik ve diğer vücut dokularının onarımını ve yeniden inşasını başlatır.

Melatonin REM uykusu sırasında moleküllerin oluşumunda rol aldığı için hafıza konsolidasyonunu etkiler. Bu moleküller hem kısa süreli hem de uzun süreli belleğin işlemesi için gereklidir. Balın fruktoz kısmı da önemli bir rol oynar: Karaciğer glukoza, daha sonra karaciğer glikojene dönüştürür ve böylece beyne gece için glikoz kaynağı sağlar. Fruktoz, hepatosit çekirdeklerinden glukokkinaz salınmasını uyararak glukoz alımını düzenler. Uygun karaciğer glikojen kaynağı, stres hormonlarının salınmaması gerektiğini ifade eder.

Bal uykusuzluğa iyi geliyor

Bir fincan nane çayına bir çay kaşığı bal ekleyin. İsterseniz biraz karanfil de ekleyebilirsiniz. Beş damla lavanta yağı ile 55 gram balı karıştırın. Bir veya iki yemek kaşığı karışımı bir su küvetine ekleyin ve 15 dakikalık bir süre küvette kalın. Bir fincan ılık sütün içine iki çay kaşığı bal ekleyin ve yatmadan önce için. Biraz portakal suyunu ılık suyla seyreltin ve sonra iki çay kaşığı bal ekleyin. Yatmadan önce için. Bir fincan sıcak papatya, limon melisa, ıhlamur çiçeği ve portakal çiçeği çayı için bir çay kaşığı bal ekleyin. Yine yatmadan önce için.

Exit mobile version