26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaYaşamTürkiye'miz ekonomisinde "Gündemdekiler 7/2021

Türkiye’miz ekonomisinde “Gündemdekiler 7/2021

8 Mart 2012 de ATO da TOBB ve tüm sanayici ve iş insanları, kamu ve özel sektörler, STK temsilcilikleriyle Anayasa Gönüllüsü platformu katılımıyla yapıldı. Kadının özel ve iş yaşamındaki rolü ve konumu hakkında toplantıda nasıl iyileştirilir, anketi yapıldı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen 7. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresine video konferans yöntemiyle katıldı. Sağlıklı toplum ve insan mücadelemizi, şiddet başta olmak üzere yıkıcı sorunlardan arınmış sağlıklı toplum mücadelemizi, sağlıklı çevre mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun içinde pandemi ile zirve noktada olan toplumsal duyarlılığımızı sürekli güncel ve medeniyet standartlarında tutmalıyız.

8 Mart ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği yazım BETÜL SERPİL AYKAM: 8 MART DÜNYA KADINLAR
GÜNÜ (xn--betlserpilaykam-1vb.blogspot.com) Milliyet Blog ve bloger https://betulserpilaykam.com/f/8-mart-ve-toplumsal-cinsiyet-e%C5%9Fitli%C4%9Fi yazım linktedir. Yeni Zelenda eski Başbakanı Helen Clark, UNDP de 15 temsilciden tek bayan olarak 2015 te seçilmiş olup, Ankara Çankaya’da Uluslararası Umut Hope etkinliğinde görüştüm. Hangi seçimde kazanmanın güç olduğunu değerlendirmesini istedim. UNDP ye temsilci seçiminde % 90, Yeni Zelanda Başbakanlığı seçiminde ise % 30 zorlandığını iletti. Türkiye’mizde 1934 yılında Atatürk önderliğinde Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verildi. Fransa ve İtalya da 1946, İsviçre de 1971 yılında tanınan hak Ortadoğu ülkelerinde yeni yeni tanınmaktadır. İsveç’te 389 milletvekilinden 168 kadın, 188’i erkek olup, Türkiye’mizde 26. dönemde 600 milletvekilinden 1oo ü kadın, 500 ü erkek milletvekilidir. Kadın ve erkek oranı iş hayatı ve toplumsal ortak akılla karar almada % 50 oranının gerekliliğini ortaya koymuştur. Kaliteli sürdürülebilir refah, medeniyetler seviyesinde sağlıklı toplum oluşturulacaktır.

İsveç Büyükelçiliği 2018 de 10 ülkede Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Derneğinin sergilediği Ankara Çankaya’da ki sergide kadının iş statüsü, sağlık, nüfus, hukuk, kültür, finansal vb gibi konuların inceleme sonuçları tabloları sergilendi. Tabii ki bu çalışma için dernek temsilcileri erkek ağırlıklı kurularak, 10 yıl kamu ve özel alanda araştırma sonuçları izlenim ve gelişmeleri metin içeriği olarak paylaşmıştı. Yapılan çalışma ve geliştirmeler sonucunda toplumsal eşitsizliğin son bulduğu belirlenerek, İNSAN odaklılıkta merkeziyetçi değil, bireysel farkındalıklarıyla mevzuatlar, uygulamalar güncellenmiştir. Çağdaş ve müreffeh ülke ve yaşam koşullarının sağlandığı gözlemlenmiştir. İnsan Hakları Eylem Planı açıklandı. Sıkı takiple insani gelişmişlik düzeyine katkısı olacaktır.

Türkiye Döngüsel Ekonomi Forumunda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle küresel işbirlikleri ve küresel ekonomik uygulanabilirlik AB Komisyonu kararlarıyla İklim Değişikliği, yeşil mutabakat, karbon nötr uygulamaları ele alan mevzuat 18 Şubatta karara bağlanmıştır. AB ile 44 olan ticaret diyaloğunda ihracat ve ithalatta koşullara uyum değerlendirilmesinde bulunulacaktır.

AB tarafından IPA 3 fonu ile 1 milyon Euro yatırım teşviki olarak 2021 itibariyle sektörlerin geliştirilmesine açılmıştır. Doğaya uyumlu, değer yaratan dönüşümlerle gelecek için kamu ve özel sanayii kolları tarafından ele alınacaktır. Ekonomik8t Reform bu hafta açıklanacaktır. Mart ayı üçüncü haftası Kontrollü Normalleşme dönemi yerinde değerlendirme ekipleriyle çıkan sonuçlarla 81 İl Valiliği Başkanlığı ve İl Hıfzıssıhha Kurul kararları sonucu yerelin değerlendirmesiyle yeni kararlar belirlenecektir.

Betül Serpil AYKAN

Exit mobile version