19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaYaşamTürkiye'miz ekonomisinde gündemdekiler 2/2021

Türkiye’miz ekonomisinde gündemdekiler 2/2021

TÜSİAD Digital ”Türkiye Oyunun Kuralları Değil, Kendisi Değişti” Konferansı 27 Ocak 2021’de gerçekleşti. Konuşmacılar kamu ve özel sektör entegrasyonunun sağlandığını, digital dönüşümle İstanbul, Ankara başta olmak üzere dört şehrimizin yanında, Türkiye’de digital alt yapı entegrasyonunun e devlet uygulamaları, kayıt, e Fatura, e ihracat, vb birleşiminin pandemi ile artarak geliştiğini ele aldı. Digital yapı yatırımları fiberle 3 milyon kullanıcıdan 6.004 milyon kullanıcı sayısına 2021 de ulaşmıştır.

WEF Genel Bşk Klaus Schwab Teknolojik faydanın en üst seviyede olacağı, risklerin en az seviyede olacağı, inovatif, yenilikçi, değişim, ve dönüşümle digitalleşmede yatay ilerleme olup, dikey ilerleme gerçekleşmeyeceğini belirtti. Çünkü 85 milyon iş yok olup, 2025 yılına kadar E 4, E 5 , E 6 evreleri ile adil, katılımcı, teknolojik, ilerleme sağlanmıştır. Dijital ile ekonomi ve eşitsizlik, adalet etkilenmektedir. Yerelde global standartlara uyumlu insan sağlığı,
güvenliği baz alınarak akıllı kentler geliştirilebilir.

TOBB, TESK, MUSİAD, TUSİAD ın ortak akılla alınan kararının 26 0cak 2021 de açıklaması; Türkiye’nin şuanda önceliği fiyat istikrarı, kredi borçları için düşük faiz beklentisiyle, arge ve inovasyona dayalı üretime ve istihdamı arttırmaya yönelik, Türkiye’nin tacir, sanayici ve esnaflarıyla açıklanmıştır.

Meyve, sebze ve bakliyatta, kırmızı et, beyaz et ürünlerinde ciddi fiyat artışlarının olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri artırdığına dikkat çekerek “Önümüzdeki bir ay içerisinde biz bu işi çok daha kontrollü bir şekilde yürüteceğiz. Çünkü vatandaşın bu noktada ezilmesine tahammül edilmeyecektir, dedi.
ABD de OEDC’nin Şikago Ticaret Merkezi 2015 yılında kapandı. 2021 yılı ocak ayında Ticaret Merkezi tekrar TOBB ve TİM, Ticaret Bakanlığımızın katılımıyla açıldı. İstanbul Ticaret Merkezi 2021 yılında İstanbul’da açılma aşamasındadır.

TUGİK in son toplantısında gündem değerlendirilmiş olup, kredi faizlerinin düşürülmesi çalışmalarının başlatıldığı, hukuk ve ekonomi alanlarında reform hazırlıklarının yapıldığı açıklanmıştır.

Sağlık Bakanlığı filyasyon çalışmaları devam etmekte olup, hastanelerdeki yatak doluluk oranı % 45 olup, 130 vefat sayısı ve günlük hasta sayıları azalsa da aşılamanın uygulanmasıyla mücadele devam etmektedir. 10 milyon aşının bugün itibarıyla tamamı gelip, 50 milyon aşının kısa zamanda gelmesi beklenmektedir.

Yurtdışı: AB Brüksel de Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlıu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Josep Borel, ve AB Komisyon üyeleriyle görüştü. Avrupa Parlemantosu Türkiye Ropörtörü, AB Konseyi Başkanı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltelberg le görüşmeler yapılmıştır. 18 Mart Mutabakatı, Gümrük Birliği ve vize serbestisi konuları AB Komisyonu delegasyonuyla değerlendirilmiştir.

ABD de BİDEN yönetimi yemin töreni ile Beyaz Saray a yerleşti. Biden ”Umut olsun, demokrasi, adalet, hukuk için çalışacağız” dedi. Siyasetin her şeyi yok etmesine gerek yok. İşbirliği ve Demokrasi vurgusuyla çalışılacağının vurgusunu yapmıştır. C 19 da birlik ve beraberlikte ABD test edilmiştir. Daha iyi, yaşanabilir dünya için çalışılacağının altını çizdi.

Başlangıç aşamasında 17 kararnameyi gündeme getirmiştir. ABD nin WHO üyeliğine tekrar geri dönüşünü onayladı. Paris İklim Antlaşmasını tekrar hükümet politikalarıyla destekleyeceğini açıkladı. Sağlık Stratejilerinde iki konuyu gündeme getirerek Obamacare sağlık sistemine geri dönüşüm açıkladı.

Belirsizlik zamanında, eşitsizliklerin giderek artmakta olduğu günümüz de, 2021 de başlangıçta; WHO standartlarıyla Türkiye’miz C19 la mücadelede başarılı yönetilmeye çalışılıyor.

Betül Serpil AYKAN

Exit mobile version