16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkTürkiye’de en çok görülen kanser türleri neler?

Türkiye’de en çok görülen kanser türleri neler?

Günümüzün en yaygın ve korkulan hastalıklarından biri olan kanser, birçok farklı türü ile insanların hayatını çıkmaza sokuyor. Yaşam kalitesini düşüren ve insanı sosyal hayattan tamamen uzaklaştıran bu hastalık birçok nedene bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. En önemli nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Radyasyona fazla maruz kalma,
  • Kötü beslenme ve aşırı uykusuz kalma,
  • Yoğun stres ve depresyon halleri,
  • Güneşe fazla maruz kalma,
  • Sigara ve alkolde aşırıya kaçma,
  • Kimyasal maddeler,
  • Hava kirliliği,

En belirgin kanser nedenleri arasındadır. Bu faktörlerden birkaçı ya da tamamı kişilere tesir ettiğinde ciddi bir kanser riski ile karşı karşıya kalınabilir.

İşte Türkiye’de En Çok Görülen Kanser Türleri

Tüm bu nedenlere bağlı olarak çok fazla kanser çeşidi ortaya çıktığından bahsedilebilir. Bununla birlikte bazı kanser çeşitleri Türkiye’de diğerlerine göre daha da fazla görülebilir.

Cilt Kanseri ve Risk Faktörleri

Cilt kanseri dünyada ve Türkiye’de en fazla görülen kanser türlerinden biridir. Bol güneşli yerlerde insanlar güneşe karşı korumalı şekilde gezmediklerinde cilt kanserine yakalanma riskleri fazladır. Bununla birlikte güneşten yeterli beslenmeyen kişilerde de görülebilme riski vardır. Bu kanser türünde ki risk faktörleri arasında açık renk tene sahip olanlar, güneş yanığına maruz kalanlar, aşırı güneşe maruz kalanlar, yüksek iklim koşullarında yaşayanlar, cilt benleri, genetik faktörler, radyasyona maruz kalanlar sayılabilir.

Meme Kanseri ve Risk Faktörleri

En fazla ölüme neden olan kanser türlerinin başında kanser hastalığı da geliyor. Çağın hastalığı olarak da bilinen kanser hastalığında tedavi süreci bir hayli zordur. Bu kanser türüne neden olan durumlar arasında obezite, ileri yaş faktörü, alkol ve sigara tüketimi, meyve sebzeyi az tüketmek, erken yaşta adet görmeye başlamış olmak, kanserojen gıdaları fazla tüketmek sayılabilir. Bu kanser türünün teşhis edilmesinde mamografi, biyopsi, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi yöntemlerinden yararlanılır.

Akciğer Kanseri ve Risk Faktörleri

Erken evrede teşhis edildiğinde tedavisi olan akciğer kanseri en yaygın kanser türlerindendir. Bu kanser türü akciğer içerisinde bir tümörün meydana gelmesi ile başlıyor. Zamanla akciğer içerisinde büyüyen tümör, çevresinde ki dokulara sıçrıyor ve solunum yollarının işlevini yitirmesine neden oluyor. Risk faktörleri arasında sigara ve puro kullanımı, pasif içici durumunda olanlar, çeşitli kimyasallara maruz kalanlar bulunur.

Prostat Kanseri ve Risk Faktörleri

Erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanseri yaşam kalitesini düşüren kanser türlerinden biridir. Bu kanser türünün en önemli risk faktörü yaş faktörüdür. Genelde ileri yaş grubunda ki erkeklerde görülen bir problemdir. Bu faktöre ek olarak aile öyküsü ve ırk da eklenebilir. Beslenme alışkanlıkları, androjenler, D vitamini eksikliği gibi durumlar nedenleri arasında sayılabilir.

Bu kanser türleri dışında da birçok sayılabilecek isim daha vardır. Mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve lenf kanseri de en çok görülen kanser türleri arasındadır.

Exit mobile version