28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerTürkiye sınırında Sars virüsü görüldü? Sars virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Türkiye sınırında Sars virüsü görüldü? Sars virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?

Covid-19 virüsü pandemi süreci daha sona ermeden Sars virüsü paniği yaşanıyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sağlık Kurumu tarafından yapılan açıklamada Süleymaniye şehrinde yaşayan bir vakada Sars virüsü görüldüğü bilgisine yer verildi. ‘Sars virüsü nedir?’ ve ‘Belirtileri nelerdir?’ ‘Sars virüsünün aşısı var mı?’ ‘Sars virüsü nasıl tedavi edilir?’ Tüm bu soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

Çin’de 14 Bin Kişilik Karantina Uygulandı

Çin’de bulunan bir havalimanında görev yapan iki kargo personelinde Sars virüsü görülmesi üzerine o an havalimanında bulunan 14 bin kişi geçtiğimiz Pazar günü karantina altına alınmıştı. Karantinanın havalimanında görev yapan iki kargo sorumlusunda Covid-19 virüsü tespit edilmesinden dolayı uygulandığı yetkililer tarafından ifade edilse de sosyal medya ortamında dakikalar içerisinde Çin’de Sars virüsü görüldüğü iddiaları yayıldı. Çin’de yaşanan bu olayın ardından Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Sağlık Kurumu tarafından Süleymaniye şehrinde yaşayan bir vakada Sars virüsüne rastlanıldığı açıklaması yapılması endişe yarattı.

Sars Virüsü Nedir?

SARS-Cov olarak adlandırılan hastalığın düşman antijenik ve genomik yapısı farklı olan yeni bir tür koronavirüs olduğu açıklanmıştı. Koronavirüslerin tek sarmallı RNA virüsleri olduğu biliniyor. Koronavirüs familyasından olan virüs türleri insanlarda ve hayvanlarda üst solunum yolu infeksiyonları ile enterokolitlere neden oluyor. Koronavirüs familyasından olan SARS virüsüne, bu virüsten dolayı hayatını kaybeden Dr. Carlo Urbani anısına Urbani Suşu virüsü de denilmektedir. Sars virüsünün enfekte olduğu vakaların önemli bir kısmını 25-70 yaş aralığındaki sağlıklı bireyler oluşturuyor. 15 yaşından küçüklerde ise çok az sayıda kuşkulu vakaya rastlandı.

Sars Virüsü Nasıl Bulaşır?

Sars virüsü tıpkı Covid-19 virüsünde olduğu gibi damlacık yani droplet, hava yolu ve vücut sıvıları ile bulaşmaktadır. Sars virüsünün insandan insana enfekte olmasında en etkin unsur yakın temastır. Bu nedenle Sars virüsü enfekte olmuş vakanın bakımı ile ilgilenenler ve vakayla birlikte yaşayanlar büyük risk altındadır. Ayrıca vakanın solunum sekresyonları ya da vücut sıvıları ile direkt olarak temas edenlere de virüsün enfekte olma olasılığı çok yüksektir. Bundan dolayı da birinci derece risk grubu içerisinde sağlık personeli ve vakanın yakınları yer almaktadır.

Hangi Belirtilerle Görülür?

Sars virüsünün inkübasyon süreci genellikle 2 ila 7 gün aralığındadır. Bu sürecin 10 güne kadar uzadığı vakalara da rastlanmaktadır. En önemli belirtileri arasında vücut ateşinin 38 derece ve üstüne çıkması, üşüme, titreme vb. prodromal belirtiler yer almaktadır. Bazı vakalarda baş ve kas ağrısı ile düşkünlük gibi semptomlara da rastlanmaktadır. Ayrıca virüsün enfekte olmasından sonra başlangıç aşamasında hafif solunum belirtileri de görülmektedir. Sars virüsü vücutta döküntü, nörolojik ya da gastrointestinal bulgular göstermez.

Sars virüsünün vücuda enfekte olmasının ardından üç ila yedi gün sonra alt solunum fazı başlamaktadır. Balgamsız kuru öksürük ya da dispne şeklinde başlayarak hipoksemiye kadar gidebilir. Vakaların yüzde 10 ila 20’si arasında çok ciddi solunum yetmezliği görülebilir. Hatta entübasyon ve mekanik ventilasyon boyutlarına varabilir. Sars virüsünün mortalitesi yani ölüm oranı ortalama yüzde 3 seviyelerindedir.

Sars Virüsünün Aşısı Var mı?

Hastalığın temel tedavi yönteminde görülen solunumsal problemlere yönelik destek verilmekte, gerek görüldüğü takdirde oksijen verilmekte ve ARDS gelişirse invasiv mekanik ventilasyon uygulanmaktadır. SARS virüsünün tedavisinde uygulanabilecek aşı henüz geliştirilmedi.

Sars Virüsü Kaç Can Aldı?

Dünyada ilk olarak 2002-2003 yıllarında görülen SARS virüsü salgınında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre 774 kişi hayatını kaybetti. SARS kaynaklı ölümlerin çoğu Çin’de gerçekleşti.

Exit mobile version