25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsTürkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kan sulandırıcı ilaç iddiasını yalanladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kan sulandırıcı ilaç iddiasını yalanladı

Covid-19 virüsü salgınından dolayı dünya genelinde kan sulandırıcı ürünlere aşırı talep olduğunu belirten Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), “Kan sulandırıcı ürünlerin bir kısmı ülkemizde de hastanelerimize yönlendirilmektedir. Ancak kan sulandırıcı ürünlere aşırı talep olması serbest eczaneler kanalıyla hastalarımıza sunulan kan sulandırıcı ürünlerin miktarında dönem dönem azalmaya neden olabilmektedir. Kan sulandırıcı ürünlerin piyasada olmadığına dair haberler ve iddialar ise kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.” ifadelerine yer verdi.

Üç Farklı Firmanın Ürünü Ruhsatlı

Konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendiren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), “Ülkemizde kan sulandırıcı ürünleri satma ruhsatına sahip üç farklı firma bulunmaktadır. Halihazırda ise piyasada iki firmanın ürünleri yer almaktadır. Kan sulandırıcı ürünlerin tedarikiyle ilgili süreçler Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir. Kan sulandırıcı ilaçların stok bilgilerinin takibi ise İlaç Takip Sistemimiz (İTS) üzerinden anlık olarak yapılmaktadır. Piyasada kan sulandırıcı ürünlerin olmadığına dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Covid-19 Tedavisinde Kullanılıyor

Kan sulandırıcı ürünlerin bilinen endikasyonlarının haricinde Covid-19 virüsünün tedavisinde de kullanıldığı biliniyor. Bu da dünya genelinde kan sulandırıcı ilaçlara talebin artmasına neden oluyor. Bu ilaçlara talep fazla olunca da piyasadaki kan sulandırıcı ürünlerin miktarında zaman zaman azalma olabiliyor. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçların bir kısmının tedariki de hastanelere yapılıyor.

Taleplerin Karşılanması İçin Tedbirler Alınıyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından yapılan açıklamada, “Covid-19 virüsünün neden olduğu salgın sürecinde kan sulandırıcı ürünlerin piyasaya arzının artırılması amacıyla artan etken madde fiyatlarından dolayı Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) tarafından kan sulandırıcı ürünlere üç defa zam yapılmıştır.

Firmalarla gerçekleştirilen görüşmeler düzenli olarak yapılmaktadır. Ayrıca bir firma tarafından yapılan ülkemizde yeni üretim hattı açma talebine Bakanlığımız tarafından destek verilmektedir.

Hastanelerimizde yatarak tedavi gören hastalarımız için hastaneler tarafından yapılan taleplerin yanı sıra serbest eczaneler tarafından da yapılan taleplerin en kısa süre içerisinde karşılanması için gerekli tedbirler alınmaktadır.

Sadece kan sulandırıcı ilaçların değil, ülkemizde ruhsatlı olan bütün ilaçların stok kontrolleri Bakanlığımız tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Kritik stok seviyelerine gelindiği zaman Bakanlığımız müdahale etmekte ve gerekli tedbirler zamanında alınarak ilaca erişimin kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmaktadır.” bilgilerine de yer verildi.

Exit mobile version