28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkTüp BebekTüp bebek tedavisi aşamaları neler?

Tüp bebek tedavisi aşamaları neler?

Tüp bebek tedavisi sürecini başlatmak heyecan verici ve sinir bozucu bir deneyim olabilir. Genellikle, IVF yalnızca diğer doğurganlık tedavileri başarısız olduktan sonra sürdürülür. Gebe kalmaya aylarca veya daha olasılıkla yıllar ve yıllarca çalışıyor olabilirsiniz.

Tüp bebek tedavisi anne baba olmayı istediği halde birçok farklı sağlık sorunları nedeni ile bu hayallerini erteleyen çiftlere, hayal dahi edemeyecekleri ebeveyn olma şansını sunmaktadır. Uzun yıllar boyunca üzerinde çalışmalar yapılan tüp bebek yöntemi, gelişen modern teknoloji ürünü laboratuvar aletleri sayesinde mümkün hale gelmiştir.

Hekimler artık tedavi sürecince tüp bebeğin aşamaları ile ilgili durumları büyük bir titizlik ile izleyebilmektedir.

Özellikle anne karnına yerleştirilen döllenmiş yumurta hücresi süreci, en kritik tüp bebek aşaması olarak hekimin çok dikkatli olması gereken bir noktadır. Bu nedenle hekimin tecrübesi ve annenin sağlık durumu tüp bebek tedavisinin başarı oranını doğrudan etkilemektedir.

İlk aşama çocuk sahibi olamama nedenin araştırılması ile başlar:

Tüp bebeğin aşamaları öncelikle anne ve babanın muayene edilmesi ile başlar. Çocuk sahibi olmama nedeni tam olarak anlaşıldıktan sonra ilk tüp bebek aşaması olan ilaç tedavisine geçilir. İlaç tedavisi tüp bebeğin aşamaları olarak algılanmasa da, tedavi sürecinde son derece önemlidir. Doktorun anne adayına verdiği ilaçlar annenin ürettiği yumurta hücrelerinin kalitesini belirler. Bu nedenle ilk tüp bebek aşaması oldukça kritiktir.

Anne yumurtasının yeterli olgunluğa ulaşması:

Annenin yumurtasının kaliteli olması başarılı bir gebeliğin anahtar noktasıdır. Birçok farklı uygulamadan oluşan tüp bebeğin aşamaları içerisinde belki de en önemlilerinden birisi olan anne yumurtasının yeterli olgunluğa ulaşması, suni olarak döllenen yumurtanın anne karnına tutunarak gelişebilmesi açısından çok mühimdir. Tedavi sürecinin ardından babadan alınan spermler ile anneden alınan yumurta hücresinin laboratuvar ortamında birleştirilme aşamasına geçirilir. Tüp bebeğin aşamaları içerisinde hekimin uzmanlığının gerektiği bu aşama, ikinci tüp bebek aşaması olarak da isimlendirilebilir.

Yumurtanın anne karnına yerleştirilmesi:

Üçüncü tüp bebek aşaması ise tüp bebeğin aşamaları içerisinde anne adayını en çok ilgilendiren, yumurtanın anne karnına yerleştirilmesidir. Dördüncü tüp bebek aşaması ise son aşama olarak nitelendirilebilen hücrenin gelişerek bebeği oluşturmasıdır. Bu aşamaya geçilene kadar hekim yerleştirilme işleminden yaklaşık 13-14 gün sonra anneye hamilelik testi yapar. Sonuç eğer pozitif çıkarsa bundan sonra bebeğin kalp atışlarının oluşması beklenir. Bu süreç anne ve baba adayları için oldukça sıkıntılı bir dönemdir. Tedavinin başarılı olup olmadığı, bebekten alınacak kalp atışları sayesinde anlaşılacaktır.

Exit mobile version