Ana SayfaHaberlerTrans yağlar kalp rahatsızlıklarını tetikliyor!

Trans yağlar kalp rahatsızlıklarını tetikliyor!

Tüketicide Yanlış Algı Oluşturuluyor

Tüketicide yanlış algı oluşturulduğuna değinen Türk Kardiyoloji Derneği Lipid Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Öner Özdoğan, “Paketlenmiş gıda ürünlerinin etiketleri incelendiği zaman trans yağın, ‘hidrojenize bitkisel yağ’ olarak yazıldığı görülür. Bitkisel kelimesini gören tüketici ise sağlıklı ve güvenli olduğunu düşündüğünden bu ürünleri almaktadır. Tüketicide oluşturulan bu yanlış algı, sağlığı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ise gıdaların içeriğindeki her 100 gr yağda trans yağ miktarı 2 gramı geçerse sağlık açısından ciddi risk oluşturduğunu söylüyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, 2023 yılına kadar gıda ürünlerindeki trans yağın sıfıra indirgenmesini tavsiye etmiştir.” dedi.

Kalp Rahatsızlıkları Riski Yüzde 25 Yükseliyor

Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdaların içerisindeki trans yağ miktarının toplam yağ oranının yüzde 2’sini geçmemesi için çalışmalar yürütmektedir. Bakanlığın bu çalışmasına destek veren Sivil Toplum Kurumları ise gıdaların içerisindeki trans yağ miktarının yüzde 1’i geçmemesini tavsiye etmektedir. Ülkemizdeki ölümlerin yüzde 40’ı dolaşım sistemi rahatsızlıklarından meydana gelmektedir. Sanayi ürünü olan trans yağ ise kalp krizi ve ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarına yol açan zehirli bir gıda katkı maddesidir. Günlük 5 gr trans yağ tüketen bir insanda kalp rahatsızlıkları riski yüzde 25 yükselmektedir.

Bazı Gıda Ürünleri Aşırı Trans Yağ İçeriyor

Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneğinin gerçekleştirdiği araştırmada bazı gıda ürünlerinde çok aşırı miktarda trans yağa rastlanmıştır. Bu gıdaları günlük tüketen insanlarda ise kalp rahatsızlıkları riski ciddi oranda artmaktadır. Kalp ve damar sağlığının korunması açısından gıda maddelerinin içeriğindeki trans yağ oranları kesinlikle denetlenmelidir. Gıda ürünlerinin içeriğindeki trans yağın sıfıra indirgenmesi gıdaların ne tadında, ne de maliyetinde herhangi bir değişikliğe yol açmayacaktır.

Açıkta Satılan Börekler ve Kekler Risk İçeriyor

Sağlığa Evet Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği tarafından ülkemizde satılan gıdaların içeriğindeki trans yağ miktarını belirlemek üzere bir araştırma yapıldığını söyleyen Sağlığa Evet Derneği üyesi Prof. Dr. Pınar Ay, “Bu araştırmada İstanbul’da marketlerde ve dükkanlarda satılan paketli ve açık 71 gıda ürününün içeriğindeki trans yağ miktarı laboratuvar ortamında yapılan inceleme ile ölçülmüştür. İncelenen bu gıda ürünlerinin yüzde 7’sinin içeriğindeki trans yağ miktarı toplam yağ miktarının yüzde 3’ünden daha fazla iken yüzde 13’ünde ise 1 gramdan daha az olduğu tespit edilmiştir. Açıkta satılan börek ve paketlenmiş bazı keklerin içeriğinde çok yüksek miktarda trans yağ ölçülmüştür. Simit, poğaça gibi piyasada çok satılan hamur işi ürünlerinde, süt ürünlerinde, margarinlerde, dondurulmuş gıda ve çerezlerin içeriğinde ise trans yağ miktarı yüzde 1’in altında ölçülmüştür.

Toplum Sağlığı Risk Altında

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneğinin (MÜMSAD) 2014 – 2018 yılları aralığında gerçekleştirdiği bir araştırmada ise margarin, sıvı yağ, gofret, bisküvi, çikolata vb. gıda ürünlerinin içeriğindeki trans yağ miktarı ölçülmüş ve yüzde 1’in altında trans yağ içerdiği tespit edilmiştir. Ancak bazı gıda üreticileri tarafından gıda ürünlerinin içeriğinde kullanılan yağlar ise toplum sağlığını ciddi şekilde riske atmaktadır. Açıkta satışa sunulan yağlı börekleri ve paketlenmiş kekleri ise daha fazla ceplerindeki sınırlı para ile açlığını yatıştırmaya çalışan öğrenciler tüketmektedir. Araştırmayı daha geniş bir alana yayarak diğer ürünlerin içeriğindeki trans yağ oranlarını da ölçmeyi amaçlamaktayız. Sağlıklı bir yeni nesil için halk sağlığına büyük önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Gıda Ürünlerinde ‘Trans Yağ İçerir’ Yazısı Olmalı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen trans yağ kısıtlamasının Avrupa Birliği ülkelerince yasalaştırıldığını dile getiren Sağlığa Evet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tanzer Gezer’de, “Ülkemizde de 31 Aralık 2019 tarihinden sonra trans yağın kısıtlanmasındansa, paketlenmiş gıda ürünlerindeki trans yağ miktarı ürünlerin içeriğindeki 100 gr yağın 2 gramından daha fazla ise ‘trans yağ bulunur’ yazısı kesinlikle olacak. Bu bir kısıtlamadansa vatandaşın kendisini koruması için bir uygulamadır. Ayrıca inceleme altına alınan gıda ürünlerinin bir çoğunun içeriğindeki trans yağ oranı yüzde 1’in altındadır. İçeriğinde yüksek oranda trans yağ bulunan gıda ürünlerinde ise trans yağ miktarı yüzde 2’nin çok üstündedir. Birçok üretici yüzde 1 sınırına uygun üretim yapmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, üzerinde çalıştığı düzenlemeyi en kısa zaman içerisinde yürürlüğe koymalıdır. Halkımızın sağlığı için önemli olan bu düzenlemenin bir an evvel yürürlüğe girmesi en önemli talebimizdir.” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version