24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkTopuk dikeni nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi, ne iyi gelir?

Topuk dikeni nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi, ne iyi gelir?

Ayak topuğunda dayanılmaz ağrılara sebep olan topuk dikeni neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir, bitkisel tedavisi ve egzersizleri yazımızda.

Topuk dikeni, ayağın taban bölümünde ve topuğun yer aldığı kısımda kalsiyumun birikmesi ve bu kısımda direkt olarak katı şeklinde bir yapının oluşmasına verilen isimdir. Sonradan oluşan bu alanın temizlenebilmesi, ağrısının ortadan kaldırılabilmesi için özel olarak önlemlerin alınması ve tedavilerin uygulanması gerekiyor. Plantar fasit direkt olarak iltihaplanma sürecinin oluşmasına verilen bir isim olması nedeniyle, iltihaplanan bölgenin ilaç tedavisi ve egzersizlerle sağlıklı hale gelmesi sağlanabiliyor.

Topuk Dikeni Nedir? Neden Olur?

Topuk dikeni nedenleri ve belirtileriyle ilgili olarak yapılan araştırmalarda plantar fasit ilk sırada yer alıyor. Ayağın bağ dokusunda genel olarak veya bölgesel bir şekilde iltihaplanmada doğrudan tabandaki kemerde haddinden fazla gerginlik oluşacaktır. Bu nedenle özellikle kalsiyum birikmesi görülebilir ve biriken bölgede de hem sert hem de acı verici durum ortaya çıkacaktır. Etkili bir şekilde tedavinin uygulanabiliyor olmasının yanı sıra özellikle de topuk dikeni ve plantar fasit birbiriyle karıştırılması nedeniyle yanlış önlemler alınabiliyor. Bu nedenle tedavinin nasıl olması gerektiğini mutlaka dermatoloji uzmanına görünerek öğrenmeniz gerekiyor.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

  • Ayak tabanındaki ani gerilmeden kaynaklanan aşırı ağrılar ve parmak uçlarına dahi basamama durumlarında özellikle topuk dikeninden şüphelenilebilir.
  • Topuk dikeninde kişi hareket halinde olmasının yanı sıra, dinlendiği sırada da sürekli olarak ayağında uyuşma ve karıncalanma hissi yaşayabilir.
  • Topukta aşırı şişlik ve aşil tendonda ve baldır kısımlarında yüksek oranda ağrı görülme durumları en net belirtilerdir.
  • Sabah uyanır uyanmaz yere ilk temasta direkt olarak aşil tendonun ağrı hissiyle karşılaşması ve topukta batma, bıçak batması gibi bir ağrının görülmesi örnekleri vardır.
  • Birkaç dakika veya birkaç saat dinlenme fark etmeksizin hiçbir şekilde geçmeyen ağrı, topuk dikeni hastalığı belirtileri arasında yer alıyor.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topukta karşılaşılan en etkili ve acı verici hastalıklardan bir tanesi olan topuk dikeni tedavisi uygulanırken başarılı sonuçların elde edilebilir olması birkaç yöntemle sağlanıyor. Ağrı kesici kullanımı, buz uygulamasıyla ayağın genelindeki sinirlerin etkilenmesi, fizyoterapi görülmesi, gece ateli kullanılarak düzenli ağrı geçirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Ayrıca ayaklarınızın belirli ve ortak basınç noktasını bulabilmek amacıyla topuklara özel pedlerden yararlanabilir veya ortez alarak onları kullanmaya başlayabilirsiniz. İbuprofen, parasetamol ve naproksen sodyum gibi ağrı kesicilerin kullanılmasıyla birlikte iltihabın etkisinin hafifletilmesi mümkündür.

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Topuk dikenine dair tüm işlemlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla ağrı kesicilerde özellikle ibuprofen son derece etkili oluyor. Ayrıca kortizon enjeksiyonlarının yapılması, kremlerin ve jellerin kullanımıyla da topuk dikeni ağrısı nasıl geçer sorusuna olumlu bir yanıt verilmiş oluyor. Prp enjeksiyonları da hastalar için ağrının 10 ila 15 gün sonra tekrarlanabilecek şekilde bu uygulamayla azaltılmasını sağlayacaktır.

Masajla Topuk Dikeni Geçer Mi?

Masaj uygulamasının yapılmasıyla birlikte pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi özellikle topuk dikeni tedavisi olarak tanımlanan bir süreçle karşılaşılabiliyor. Buz uygulamasının ardından direkt olarak masajın diken şeklinde çıkıntı bulunan bölgeye yönelik yapılabilmesi sağlanıyor. Ortalama 5 dakika ila 10 dakika boyunca buz dolu torbayı veya şişeyi direkt olarak ayağınızın alt kısmında yuvarlamaya başlamanız gerekiyor.

Buzun tam olarak ayağınızın geneline işlemesini sağladıktan sonra özellikle topuğun ağrıyan kısımlarına ve ayak parmaklarının yer aldığı bölümlere krem sürülmesi etkili olacaktır. Gün içerisinde her ağrı oluştuğunda değil, ortalama 2 ila 3 saatte bir olacak şekilde masaj uygulamasını ve krem sürme işlemlerini yaptığınızda ağrılarınızı da dindirmiş olacaksınız. Topuk dikeniyle karşılaşılan kişilerde topuğa soğuk uygulaması yapıldıktan sonra direkt olarak ayak parmaklarına kadar gidecek şekilde kremler kullanılmalı ve bastırarak masaj yapılmalıdır.

Topuk Dikeni Tedavi Sürecinde Dikkat Edilecekler

Topuk dikeni tedavisinin uygulanabilir olması için öncelikle teşhisin koyulması ve dermatoloji uzmanı tarafından hangi tedavilerin sizin için uygun olduğunu belirtilmesi gereklidir. Ancak bu sayede ayakkabı destekleri, sıkıştırma, yükseltme gibi tedavilerin değerlendirilmesi sağlanır. Dinlenme, buz uygulaması, sıkıştırma, masaj ve ayakkabıya özel desteklerin kullanılması esnasında topuk dikeni baskı uygulama nedeniyle zarar görmemelidir.

Kırma, deforme etme girişimlerinde bulunurken hastalığın tamamen daha kötü bir hale gelmesine neden olabileceğiniz için mutlaka uzmandan yardım almanız gerekiyor. Tedavi görürken aynı zamanda baldır germe egzersizleri yapabilir ve bu süreçte direkt olarak soğuk suyun ve buzun şişede veya torbada bulundurulduğu şekilde uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Sandalyeye oturarak veya ellerinizi duvara yaslayarak yapabileceğiniz egzersizlerin her biri özellikle uzun vadede ağrının büyük oranda geçmesine yardımcı olacaktır.

Topuk Dikeni Bitkisel Tedavileri

Topuk dikeni bitkisel tedavisi için özellikle kuru üzüm ve pul biber küründen yararlanılması mümkün oluyor. Ortalama 10 ila 15 adet siyah kuru üzüm çekirdeğinin doğrudan bir havanda dövülmesi ve çekirdekleri de dahil tüm kısımlarının ezilmesi gereklidir. Ardından gece yatmadan önce topuk kısmına bu karışımı sarmalı ve yaklaşık 7 8 saat sonra çıkarmalısınız. 3 gün boyunca arka arkaya aynı şekilde uygulamayı yapmanız durumunda özellikle etkili sonuç alabileceksiniz. 4. Günün sonrasında ise direkt olarak 3 yemek kaşığı kadar orta acılığa sahip olan kırmızı pul biber kullanarak kür oluşturacaksınız.

Pul biberin tamamen toz haline gelmesini sağlayana kadar havanda ezilmesi için birkaç dakika her bir parçaya bastırın. Ardından akşam yatmadan önce uygulayarak ve sabah kalktığınızda da çıkararak 3 gün boyunca bu uygulamayı gerçekleştirin. 7. Gün ve sonrasında ise kırmızı pul biber ve çekirdekli olan kuru üzümü aynı havana koyun. Topuk dikeni tedavi yöntemleri arasında bu yöntemle birlikte ortalama 3 günün ardından tam olarak ağrısız bir sürece girilmiş olacaktır.

Topuk Dikeni İçin Soğan Kürü

Uygulanabilecek diğer yöntemlerden bir tanesi ise soğan kürüdür. 1 adet kuru soğanı soymadan pişirin ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra tamamen ezin ve küçük parçalara ayrılmasını sağlayın. Her akşam yatmadan önce topuğunuza sarmalı ve sabah kalktığınızda çıkarmalısınız. İyileşmeniz tam olarak gerçekleşene kadar topuk dikeni soğan kürü uygulamasını yapabilirsiniz.

Topuk Dikeni İçin Kekik Kürü

Kekik kürü de sadece 1 kova dolusu sıcak suyun içerisinde tam olarak 1 çay bardağı dolusu kekiğin dökülmesi ve karıştırılmasıyla ilgili bir yapıya sahiptir. Kekiğin bulunduğu suyun ayağınızı sokabileceğiniz kadar ılımasını sağladıktan sonra ayağınızı suyun içerine sokun ve 45 dakika ile 1 saat beklettikten sonra çıkartıp yıkayın.

Topuk Dikeni Egzersizleri Nelerdir?

Topuk dikeni egzersizleri arasında yer alan yuvarlayarak germe egzersizinin uygulanabilmesi için bir sandalyeye tam olarak bacaklarınızı uzatabileceğiniz şekilde oturun. Ayaklarınızın alt kısmına tenis topuna benzer yuvarlak bir nesneyi koyun ve döndürmeye başlayın. Tam olarak topuğunuzun ve orta kısmın bulunduğu bölgede döndürmeniz halinde ortalama 2 dakikalık işlemlerle birkaç hafta içerisinde ağrı geçirilebiliyor.

Plantar Fasya germe uygulamasının yapılması için sandalyede oturmanız gerekiyor. Ayağınızın ağrıyan kısmının diğer dizinizin üzerinde bulunmasını sağlayın. Yan şekilde durması gereken ayağınızı tutarken ayak parmaklarını çapraz şekilde kavrayın ve çekmeye başlayın. Yavaşça ve uzun soluklu çekme sürecinde ortalama 10 saniye boyunca çekmeyi durdurmayan devam ettirmeniz gerekiyor. Ortalama 2 ila 3 kez tekrarlanması halinde ayakta etkili sonuçların alınması söz konusu olabilir.

Topuk Çatlağı Neden Oluşur? Topuk Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?

Exit mobile version