20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkTip-2 diyabet hastalarında insülin seviyelerini kontrol altına almanın 5 doğal yolu

Tip-2 diyabet hastalarında insülin seviyelerini kontrol altına almanın 5 doğal yolu

İnsülin vücudumuzda üretilen önemli bir hormondur. Bu hormonun vücudumuzda pek çok fonksiyonu vardır. Fakat, ana işlevi vücuttaki hücreleri, şekeri enerjiye dönüştürmesi için hazırlamaktır. Sağlıklı kişilerin vücudu doğru miktarda insülin üretir. Fakat diyabet hastaların vücudunda insülin üretimi normalden çok fazladır.

Fazla miktarda insülin hormonu üretimi, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi ciddi hastalıklara neden olur. Ayrıca, insülin hormonu fazla olan kişilerde kalp krizi riski arttığı için damarlarda sertleşme meydana gelir. Bu riskleri azaltmak için vücudunuzdaki insülin seviyelerini kontrol altına almanız gerekir. İşte, insülin seviyelerini kontrol altına almanın 5 doğal yolu:

İnsülin Seviyelerini Kontrol Altına Almanın 5 Doğal Yolu

1- Lif alımını artırın

Lifli gıdalar doktorlar ve diyetisyenler tarafından ısrarla önerilen yiyeceklerdendir. Peki, lifli gıdalar tüketmek neden önemlidir? Pürüzsüz yiyecekleri tüketilirken bağırsaklara yapışır ve kolayca sindirilir. Bunun soncunda ise kanınızdaki şeker miktarı hızla artar. Ancak, lifli gıdaları sindirim esnasında bağırsaklara yapışmaz ve çabucak mideye ulaşır. Mide lifli gıdaları sindirmek için çok fazla zaman harcamak zorunda kalır. Bu nedenle lifli gıdalar kan şekerini giderek yükseltir. Diyabetik hastalar için lifli yiyecekler tüketmek kan şekerini düşürmenin tek doğal yoludur.

2- Karbonhidrat oranı düşük yiyecekler tüketin

Karbonhidratlar vücutta kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükseltir. Vücudunuzda insülin hormonu çok fazla üretiliyorsa veya düzensiz kan şekeri probleminiz varsa karbonhidrat oranı çok düşük olan yiyecekler tüketmeniz tavsiye edilir.

3- Yemeklerden önce elma sirkesi için

Sağlık açısından önemli faydaları bulunan elma sirkesi pek çok hastalığın evde tedavisinde oldukça sık tercih edilir. Elma sirkesi kullanarak vücudunuzdaki insülin hormonu düzensizliğini kontrol edebilirsiniz. Vücudunuzdaki insülin hormonu üretimi çok fazlaysa, her gün yemeklerden 30 dakika önce bir bardak su içerisine 2 çay kaşığı elma sirkesi ilave ederek içebilirsiniz.

4- Yemeklerinize toz tarçın ilave edin

Tarçın vücuttaki insülin miktarını azaltan faydalı bir baharattır. Yemeklerinizde az miktarda tarçın kullanmak vücudunuzdaki insülin seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Bu yüzden yiyeceklerinize her gün biraz toz tarçın serpmeyi mutlaka denemelisiniz.

5- Fiziksel olarak daima aktif olun

Fiziksel olarak daima aktif olmak, kan şekerinizi kontrol altında tutmanın ve vücudunuzdaki insülin miktarını dengelemenin en etkili yollarından biridir. Bütün gün oturur, uzanır veya tek bir yerde hareketsiz olarak kalırsanız vücudunuz glikoz kullanamaz. Glikoz ise kanınızda eriyerek hasta olmanıza yol açar. Bu yüzden, tek bir yerde sürekli hareketsiz kalmak yerine gün boyunca aktif olmalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.

İnsülin seviyelerinizi kontrol etmek ve diyabet hastalığının diğer olumsuz etkilerinden kaçınmak için yukarıdaki beslenme ipuçlarını dikkate almanız çok önemlidir. Yine de bu yiyecekleri tüketmenin sizin için uygun olup olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Exit mobile version