28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerTedbirlerin vaka sayısına etkisi ne zaman yansır?

Tedbirlerin vaka sayısına etkisi ne zaman yansır?

Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelede alınan son önlemlerin vaka sayısına olan etkisini görmek için 1 hafta ila 10 gün arasında beklemek gerektiğini ifade eden Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, “Bir bölgede günlük vaka sayısı 10 çıkıyor ve bu vaka sayısı ertesi gün 20’ye yükseliyorsa ve bu bölgede tedbir alındığında vaka sayısı 15’e düşüyorsa bu vaka artış hızında azalma olduğunu gösterir. Yani alınan tedbirler işe yarıyor demektir. Alınan tedbirlerdeki beklentimiz vaka artış hızında azalma görülmesi ve bu azalmanın gün gün belirlenmesidir. Sağlık çalışanları olarak sağlık hizmetimizi sürdürürken vaka artış hızının azalıp azalmadığını çok yakından hissediyoruz.” dedi.

Vaka Artış Hızının Azalması İçin Kurallara Uyulması Gerekiyor

Vatandaşların alınan tedbirlere ve kurallara uymadığı takdirde vaka artış hızındaki artışın süreceğine değinen Doç. Dr. Turan, “Covid-19 virüsü salgınındaki vaka artış hızı sürerse vatandaşlarımızın daha fazla sıkıntıya gireceğinin farkındayız. Bu nedenle alınan her türlü tedbire uyulması ve vaka sayısındaki artış hızının önüne geçilmesi gerekiyor. Halkımızdan bu kurallara harfiyen uymasını bekliyoruz. Kurallara uyulduğu takdirde bunun olumlu sonuçları çok yakın bir zamanda görülecektir.” ifadelerine yer verdi.

Sokak Kısıtlamalarının Kapsamı Genişleyebilir

Sokak kısıtlamalarının kapsamının genişleme olasılığını da değerlendiren Doç. Dr. Turan, “Alınan tedbirler vatandaşlar tarafından ihlal edilirse atılacak bir sonraki adımda tümüyle sokağa çıkma yasağı uygulanabilir. Bu husus gündemimizde her zaman olacak. Ancak alınan bu tedbirlerle birlikte vaka artış hızı düşme eğilimine geçerse böyle bir şeye gerek kalmayacak. Ama vaka artış hızı tedbirlere rağmen tırmanışını sürdürürse bu kaçınılmaz bir son olacaktır. Bizim en büyük amacımız halkımıza Covid-19 virüsünün enfekte olmamasıdır. Bütün çalışmalarımız ve çabalarımız bu yöndedir. Şunun bilincinde olmak gerekiyor ki hiçbir salgın esas manada hastanede yenilmez. Toplum içerisindeki vaka sayılarının, bulaşın azaltılmasıyla salgının üstesinden gelinir. Kurallara uyulduğu takdirde vaka sayısındaki düşüşü toplumda yakından hissedecektir. Halk arasında ‘çember daraldı’ diye bir söylem var. Tedbirlere uyulduğu takdirde çemberin yeniden genişlediğini kendileri de göreceklerdir.” diye konuştu.

Uzaktan Eğitimin Süresi Uzayabilir

Eğitim ve öğretim yılının 2’inci döneminin uzaktan eğitim ile devam edip etmeyeceği ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Turan, “Bu olasılık her daim var. Çünkü biz, okullar açıldıktan sonraki süreç içerisinde de en kontrollü şekilde açılması için tavsiyelerde bulunduk. Süreç bu tavsiyeler doğrultusunda ilerledi. Sonuçta sınıflar kapalı mekanlar olduğu için her zaman risk var. Bu nedenle 31 Aralık tarihine kadar olan süreçteki vaka sayısındaki değişim doğrultusunda eğitim süreci yeniden değerlendirilerek yeni kararlar alınabilir. Uzaktan eğitim süreci yıl sonuna kadar da uzayabilir. Böyle bir olasılık her zaman olduğu için bunda herhangi bir anormallik yoktur.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version