Ana SayfaHaberlerSınıfta koronavirüs vakasına rastlanırsa strateji risk durumuna göre belirlenecek!

Sınıfta koronavirüs vakasına rastlanırsa strateji risk durumuna göre belirlenecek!

Okullarda koronavirüs salgınıyla ilgili nasıl bir strateji izleneceğine dair açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Koronavirüs testleri risk grubuna göre yapılmaktadır. Sınıfta koronavirüs vakasına rastlanırsa izlenecek strateji risk grubu değerlendirilerek belirlenecek. Sınıfta birden fazla vakaya rastlandığı takdirde risk yükseldiğinden dolayı eğitime ara verilir.” dedi.

Test Stratejisi Oluşturulmalı

Okullarda yüz yüze eğitim başlasa da velilerin kafasını karıştıran birçok soru işareti daha cevabını bulmadı. Konuların akıl ve bilim çerçevesinde ele alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Okullarda yüz yüze eğitim başlıyor, burada yaklaşım nasıl olacak? Tüm bunları akıl ve bilim çerçevesinde değerlendirmek lazım. Çünkü koronavirüs testlerinin sınırsız olmadığını biliyoruz. Dünyanın her yerinde testler sınırlı. Bu nedenle de test stratejisi bu husus dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Bu noktada temaslı risk kategorisi ön plana çıkıyor. Temaslı denildiğinde, mesela sağlık personelinde de, filyasyon ekibinde de durum böyle değerlendirilir, temas riski en fazla olan temaslılara öncelik verilir.” ifadelerine yer verdi.

Temaslı Riski Kategorize Etmek Gerekiyor

Konuya bir örnekle açıklama getiren Prof. Dr. Yavuz, “Temaslı riski nedir? Örneğin benim koronavirüs testim pozitif çıksa, maske takarak ve sosyal mesafeye uyarak yine maske takan birilerinin bulunduğu ortamda bulunmuş olsam bu orta riskli temas olarak değerlendirilir. Bu durumda yüksek riskli temas söz konusu değildir. Ama maske takmadan biriyle 15 dakikadan daha uzun bir süre aynı ortamda bulunmuşsam, taşıyıcı ya da pozitif vaka olarak çıkarsam, bu kişi açısından risk yükseliyor. Bu kişide maske takmamışsa risk en yüksek seviyeye ulaşıyor. Bundan dolayı temaslı riski yüksek, orta ve düşük risk diye kategorize edilmektedir.” diye konuştu.

Maske ve Sosyal Mesafeye Uyulursa Yüksek Risk Oluşmaz

Okullardaki durum ile ilgili de önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Yavuz, “Okullarda da durum yukarıda antılanlardan farklı değildir. Herkes kurallara uygun maske takıyor ve sosyal mesafe kuralına uyuyorsa ve buna rağmen sınıfta bir vaka çıktıysa orta ya da düşük risk söz konusudur. Taramalar yapılırken de bu durum dikkate alınır. Ancak sınıfta birden fazla pozitif vakaya rastlanırsa risk yükseldiğinden eğitime ara verilerek bütün sınıf yeniden değerlendirmeye alınır. Çünkü kişi, maskeli olduğunu iddia etse de maske takmıyor olabilir.” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version