30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkSigara içmenin ölümcül zararları ve sigarayı bırakma metotları

Sigara içmenin ölümcül zararları ve sigarayı bırakma metotları

Sigara, geçmişten günümüze kadar gelen daha çok stres ve kriz anında kullanılan kötü bir alışkanlıktır. Sigara şirketleri ilk yıllarda doğal tütün koyduklarını ve bununda doğada üretildiğini açıklamışlardır. Hatta bu sebepten dolayı vücuda yararlı olduğu düşüncesine ortaya atmışlardır. 2000 yıllarında uzmanlar son zamanlarda araştırmalarında sigaranın sadece tütünden ibaret olmadığını ve bağımlılık yapıcı maddelerinde olduğunu, araştırma sonucunda ortaya çıkarmıştır.

Bu maddeler nikotin, siyanür, arsenik gibi ölümcül zehirli maddeler olup insan sağlığını büyük ölçüde tehdit altına alan ve tehdit unsuru maddelerdir. Bunlar sadece dört bin zararlı maddeden beş tanesini örnek gösterdik. Aynı zamanda bu maddelerin sigara markalarına göre artıp azalan maddeler dahi olsa en az dört bin zararlı madde vardır. Bu maddeler sigaraya bağımlığı artması ve beyni uyuşturması için eklenildiği belirtilmektedir.

İnsanlar nefes alma sürecinde vücudumuzdaki doku hücrelerinde solumun sonucu oluşan karbondioksit kana karışır. Vücut bu zehirli artığı atmazsa karbondioksit zehirlenmesi geçirebilir. Yani nefes verme sürecinde ise karbondioksiti akciğer alveol kılcal damarlardan dışarıdan verilerek vücudumuz muazzam bir döngü içinde iç kararlılığı korur. Sigara içtiğinizde ise bu iç kararlılık korunmayabilir hatta bu düzeni bozabilir. Eğer bu düzen bozulursa organlarımızda ve vücudumuzda birtakım eksiklikleri görülmesi olağandır.

 Sigara İçmenin Ölümcül Zararları

  • Nefes verme sürecinde verilecek olan karbondioksit zehirli gazı sigara içtiğimizde veremeyiz. Bu sayede beyin oksijen yetersizliğinden dolayı vücut felç kalabilir, hatta beyin hasarı gözlemlenebilir.
  • Akciğer dokusunda bulunan kan hücreleri oksijen yetersizliğinde ölür ve akciğer kanseri ortaya çıkabilir. Akciğer kanseri çağımızın hastalığı olsa bile sigara içen ve onun çevresinde yaşayan insanlar daha sık rastlanıldığı araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
  • Zehirli maddelerden dolayı kan damarlarlarınız tıkanabilir ve bunun sonucunda kalpte yeterli beslenme olmadığı için kalp krizi geçirmenize neden olabilir.
  • Pankreas, Karaciğer ve böbrek gibi organların zehirli atıkları vücuttan uzaklaştırmada görevli organlardan sadece bazılarıdır. Eğer sigara içilmesi durumunda bu organlara fazla zehir depolayıp atma görevinde bulunacağı için onlar birer zehir organlarına dönüşebilir. Yani bu iç kararlılık bozulması bu organları tetikleyip hayat kalitenizi bitirecek bir olaydır.
  • Bağışıklık sistemini bozabilir. Bu bozulma sonucunda bağışıklık sistemi vücudumuzda bulunan organlara saldırabilir. Bu yüzden şeker hastalığı gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarır. Daha sık hastalanma ve iltihaplanma sonucunda zayıflayan bağışık sistemi sonucunda ölme riskiyle karşı karşıya kalmanız olağan bir durumdur.
  • İnsanlarda milyonlarca hücre ve bu hücreleri düzene sokan mekanizmalar vardır. Yani sigara içilmesi bu mekanizmayı bozmakla beraber kalmayıp düzensiz ve hızla çoğalan hücreler kanser hücrelerini oluşturur.
  • Hücresel DNA, her insanda kalıtım materyalisti olarak bulunmaktadır. Bu kalıtım materyalisti nesilden nesillere aktarılır. Sigara içmek bu kalıtım materyalisti bozar ve neslimizi tehlikeye atabilir.
  • En fazla ayak ve el parmaklarında görülen kangren olayı sigara içenlerde daha sık görünmektedir. Nedeni ise dokuları besleyen kılcal damarların tıkanması sonucunda dokuların yetersiz beslenmesi dokuları öldürür. Dokuların ölmesi demek uvuz kaybı demektir.
  • Sigara içen insanların ciltlerin rengi gri ve soluk bir renkte olup oldukça sağlıksız bir cilde sahiptir. Sigarada bulunan zararlı maddeler ciltte bulunun hücreleri zayıflatarak kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda cildiniz eskisinden daha fazla yıpranır.
  • Gebelikte sigara içen annelerde kan dolaşımı ile bağlı olan plasentaya sigaranın zehirli maddeleri geçer. Buna bağlı olarak gebelikte düşük ve ani bebek ölümü gözlemlenmesi olağan bir durumdur. Uzmanlarımız bu konuda anne adaylarının sigara ve bunun gibi kötü alışkınlıkları olan maddeleri tüketmemesi konusunda uyarıyor ve dikkate almanızı önermekteyiz.

Yukarıda saydığım yanı sıra ölümcül olmayan zararları da vardır. Bu zarar sizi duygusal anlamda daha kötü günler bekleyebilir. Sigarayı bırakmanın yollarına gelecek olursak öncelikle başlamak isteyenler hiç içmemeli ve başlamamalıdır. Sigara içenler ise kendilerine söz verip önce akılı yönetmeyi ve bu kötü alışkanlığın hem maddi hem manevi Zaralarını kaşıyabilecek güçte olmadığını düşünmelidir.

Sigarayı Bırakmanın Yolları Nelerdir? Sigara Nasıl Bırakılır?

  • Sigara içmek istemek özellikle beynimizin o alışkanlığıdır. Nikotin size bu uyuşukluğu vererek bu durumdan zevk almanız olağan bir durumdur. O yüzden öncelikle kafanıza sigara içmeme düşüncesini yerleştirmeniz gerekmektedir.
  • Sigara içen kişilerden uzaklaşmalı ve bu kişileri uyarmalısınız. Aynı zamanda sigara içmenizi hatırlatacak ortam ve duygularınızı kontrol altına almayı başarabilirsiniz.
  • Sabretmeli ve bu sabretme sonucunda başaracağınıza inanmalısınız. Hem yakınlarını hem kendinizi sizin bu durumdan kurtulma sonucunda oluşan mutluluğu hedef koyun.
  • Stres anından zararlık alışkanlık yapmayan içecekleri tüketmeniz ve sigaraya her başvurduğunuz anda bu içecekleri tüketebilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha iyi kontrol altına alabilirsiniz.
  • Planlı ve gündelikli olarak egzersiz yapmayı deneyin. Sizi hem güçlendirecek hem de salgılattığı mutluluk hormonu ile kriz anlarınız yok alacak.

Yukarıda belirtilen önerileri dikkatte almanız durumunda, daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sizi bekliyor. Her zaman bu şekilde davranamazsanız bile, davranmaya çalışmanız ve kendinize inanmanız yolun başlangıcıdır. Kendinize inanın ve her sabrettiğiniz dönemde, kendinizi ödüllendirmeyi tercih edin. Ödül sistemini hayatınıza monte ederek, yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

Exit mobile version