19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkŞeker Hastalığında Doğru Bilinen Yanlışlar

Şeker Hastalığında Doğru Bilinen Yanlışlar

Tabi ki toplum içerisinde diyabet hakkında bilinen birçok yanlış vardır ve bu yanlışlar hastalığın seyrini olumsuz yönde etkilemektedir. Toplum içerisinde şeker hastalığı konusunda bilenen yanlışlar ve doğrularına bir bakalım.

1- Yanlış: Şekerli Besinlerden Uzak Durursam, Şeker Hastalığına Yakalanmam

Şeker hastalığı aşırı şekerli yiyecek ya da içecekler tüketildiği için ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir. Şeker hastalığı, vücutta insülin salgılanmadığı için ya da vücutta insülin direnci ortaya çıktığı için oluşan bir hastalıktır. Şeker hastası olanlar, genellikle ilaç tedavisi altına alınmaktadır. Bunun yanında da şekerli gıdalar tüketilmesi yasaklanır ki, pankreas normal seyrinde insülin üretebilsin. Yani eğer şeker hastasıysanız, şekerli gıdalar tüketmeyerek, pankreasınıza yardımcı olmanız gerekmektedir.

1- Yanlış: Şekerli Besinlerden Uzak Durursam, Şeker Hastalığına Yakalanmam

2- Yanlış: Sadece Kan Şekeri Yüksek Olanların İnsüline İhtiyacı Vardır Ve İnsülin Kullanmalıdır.

İnsülin, ya etkisi azalmış ya da hiç salgılanmayan hormondur. Diyabet tedavilerinin temelindeki amaç, vücuda insülin salgılatmak ya da az miktarda salgılanan insülinin etkisini arttırmaktır. Fakat kan şekerinin yüksek olan herkes insülin kullanmamaktadır. İnsülin kullananlar, kan şekeri kontrolü sağlanamayanlar ya da diyabet koması gibi riskler taşıyan kişilerdir.

3- Yanlış: Şeker Hastası Olduğum Halde Kendimi İyi Hissediyorum. Bu Sebeple Şeker İlaçlarımı Kullanmayabilirim

Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde ya da kontrol altına alınmadığında başta kalp, böbrekler ve gözler olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde büyük hasarlara yol açabilen bir hastalıktır. Şeker hastası olduğu halde ilaç kullanmayan kişiler, ilaç kullanmak için kendini kötü hissetmeye beklenmemelidir. Bu tür bir yanılgı, şeker hastasıysanız sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

4- Yanlış: İnsülin Tedavisi Böbreklerime Ve Gözlerime Ciddi Bir Şekilde Zarar Verebilir, Hasar Bırakabilir

İnsülin zaten vücudumuzda bulunması gereken ama bulunmadığından dolayı, şeker hastalığına yol açan bir hormondur. İnsülinin vücuda verdiği herhangi bir zarar yoktur. Böbrek yetmezliği, körlük, kalp gibi problemlere yol açan insülin değil, çok yüksek düzeylerde seyreden şekerin yüksekliğidir. Hastaların çoğu, iğneden korktuklarından dolayı insülin almayı reddetmektedirler. Aynı şekilde uzun süre ilacını almayan ve yediklerine dikkat etmeyen kişilerde de şeker uzun süre yüksek seyredeceğinden dolayı, organ hasarlarına yol açabilmektedir.

5- Yanlış: Diyabet Hastalığı Bulaşıcı Olabilir

Şeker hastalığı, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi kronik bir hastalıktır. Kesinlikle kişiden kişiye geçmesi ya da bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir. Şeker hastalığı genel olarak genetik yollarla geçtiğinden dolayı, ailenin içerisinde bir kaç kişide görülebilmektedir.

5- Yanlış: Diyabet Hastalığı Bulaşıcı Olabilir

6- Yanlış: Bir şeker Hastasının Göz Problemi Yoksa, Göz Doktoruna Gitmesinin de Bir Anlamı Yoktur

Şeker hastalığı kısa ya da uzun vadede vücutta bazı hasarlara yol açabileceğini söylemiştik. Şeker hastalığı özellikle, böbrek ve gözleri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle mutlaka kontrol altında tutulmalı, doktora başvurulmalıdır.

7- Yanlış: Ailemden Şeker Hastalığı Varsa, Mutlaka Bende de Şeker Hastalığı Olacaktır, Bunun Önüne Geçmek Mümkün Değildir

Aile geçmişinde şeker hastalığınız varsa, mutlaka bende şeker hastası olurum gibi bir tabir son derece hatalıdır. Çünkü, şeker hastalığı hangi genlerle aktarılmış bilinmediğinden ötürü, belki yatkınlığı biz artabilir, fakat illa şeker hastası olabilirsiniz gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca özellikle tip 2 diyabette şeker hastalığının ortaya çıkmaması için ortaya çıkabilecek riskleri ortadan kaldırarak şeker hastalığını önlemek ya da geciktirmek mümkündür.

Exit mobile version