28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkSeboreik dermatit nedir, kimlerde görülür? Belirtileri ve bitkisel tedavisi

Seboreik dermatit nedir, kimlerde görülür? Belirtileri ve bitkisel tedavisi

Egzama çeşitlerinden biri olan seboreik dermatit hastalığı oldukça yaygın bir deri hastalığıdır. Halk arasında konak veya egzama olarak adlandırılır. Belirtileri gözle görülür ve hastayı rahatsız eder. Peki, seboreik dermatit hastalığı nedir? Belirtileri neler ve kimlerde görülür? Tedavisi var mı? Detaylar yazımızda.

Seboreik dermatit kronik bir deri hastalığıdır ve sıklıkla saç derisi ve yüzde görülür. Sarı-beyaz renkte olup, yağlı ve kepeğimsi bir görüntüsü vardır. Yüz bölgesinde burun kenarları kızarıkları, kaş arası kabuklanmalar, saç dibinde ise iri kepeklenmeler şeklinde görülür. Estetik görüntü dışında bir zararı yoktur. Ancak şiddetli kaşıntılara yol açabilir.

Daha çok kış aylarında görülse de her mevsim ortaya çıkabilir. En aktif dönemi stresli ve aktif yaşamdır. Yapılan araştırmalara göre ‘’ Malassezia’’ adlı mantar mikrobunun hızlı üremesine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülür. Tanısı kolaydır. Hastanın öyküsü dinlenerek, fiziksel muayene sonucu teşhis koyulabilir.

Seboreik Dermatit Nedir?

Yaygın olarak saç derisi, burun kenarları, kulak arkası, kaş ve alın çevresi gibi bölgelerde kaşınma, kızarma, kabuklanma, pullanma yaşayanlar için seboreik dermatit nedir sorusuna yanıt arayacağız. Dermatit bulunduğu bölgeye göre renk değiştirebilen bir deri hastalığıdır. Genellikle ergenlik döneminde görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında rastlanılır. Ancak kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür.

Özellikle kaşıntı şeklinde kendini gösteren hastalık vücudun birçok bölgesinde ortaya çıkabilir. Koltuk altı, sakal altı, göğüs arası, kalça ve kıvrımlı alanlar gibi. Genetik olabileceği gibi alerjenik besinler, alkol ve hava durumu da rahatsızlığı tetikler. Hafif formdan başlayıp şiddetli bir forma doğru uzanan, yoğun kaşıntılı bir süreci olan bu rahatsızlığın kimlerde görüldüğü ve tedavi yöntemlerini haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Özellikle yağlı cilde sahip olan beyaz tenliler seboreik dermatit kimlerde görülür ve risk faktörleri nelerdir sorusunu sıklıkla soran gruplar arasındadır. Neden mi? Bu deri hastalığının yerleşimini en rahat kurduğu hastalar yağlı ciltli ve beyaz tenlilerdir. Bilhassa yenidoğan bebeklerde konak şeklinde kendini gösterir.

Bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkili olan yağ hücrelerinin yüksek dozda çalışması kaşıntı, pullanma ve kızarıklık vb.belirtileri olan mantar türlerinin oluşmasına izin verir. Akne gibi cilt problemleri yaşayanlarda egzama rahatsızlığı yaygın olarak görülür. Ayrıca rozasea, HIV, kalp krizi, epilepsi, Parkinson hastalığı, sedef hastalığı, alkol bağımlılığı, depresyon gibi hastalıklar risk faktörleri arasındadır.

Bitmek Bilmeyen Kaşıntı ve Saç derisinde Kepeklenmeye Dikkat!

Seboreik dermatit belirtileri hastalığın formuna göre değişiklik gösterebilir. Bu belirtiler sizde varsa en kısa sürede uzman bir hekime gitmenizi öneririz.

  • Ciltte kaşıntı, pullanma, kabuklanma ve kızarıklık
  • Saç derisinde kepeklenme
  • Deri yüzeyinde yanma hissi
  • Yağlı bir cilt görüntüsü varken cildin kuruması
  • Derinin su toplaması ve kalınlaşması
  • Cilt renk değişiklikleri ve aşırı hassasiyet
  • Ciltte yaralar ve şişkinlikler

Seboreik Dermatit Tedavisi İçin Kortizonlu Kremler Öneriliyor

Seboreik dermatit tedavisinde hastalığın durumuna göre reçeteli ve reçetesiz ilaç tedavisi uygulanır. İlerleyen bir dermatit için genellikle kortizonlu kremler önerilir. Eğer hastalık saç derisinde mayalanmış ise anti-mantar krem ile anti-mantar şampuan yazılabilir. Ancak tedavi edilse bile hastalığın tekrar etme riski vardır.

Tedavide en önemli husus düzenliliktir. Tedavi sürecinde cilt sağlığını koruyacak ve iyileştirecek hijyen kuralları daha önemli hale gelir. Hastalık her ne kadar başkasına bulaşmasa da vücutta yayılma olasılığı yüksektir. Bu nedenle hastalıkla doğrudan ilişkili olan bağışıklık sistemini de korumak gerekir. Beslenme alışkanlıları yeniden gözden geçirilmelidir. Süt, domates, turunçgiller, yumurta, mısır ve çikolata gibi besinler kaşıntıyı tetikleyebilir.

Hasta tedavi süreci içinde sebum kontrolünü dengede tutabilmek için yeterli miktarda su içmeye dikkat etmelidir. Bunun yanı sıra kaşıntı sonrası deri üzerinde lekelenmeler gözlemlenmektedir. Bunun için dermatoloji uzmanları yanıcı kremler önerir. Tedavi edilmediği zaman vücuda yayılabilen bu hastalık için vakit kaybetmeden dermatoloji bölümüne gidilmesi önerilir.

Seboreik Dermatit Hastalığına Ne İyi Gelir?

Özellikle saç ve yüzünde aşırı kaşıntısı olanlar seboreik dermatit hastalığına ne iyi gelir sorusuna yanıt arar. İşte bizim bulduğumuz yanıtlar…

Hindistan Cevizi Yağı ve Limon

Cildi bakterilerden temizlemek için Hindistan cevizi yağı ve limon harika bir ikili olur. 2 yemek kaşığı limon suyu ile 6 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını bir kabın içinde homojen olana kadar karıştırın. Sorunlu olan bölgeye sürüp,10 dakika bekledikten sonra bölgeyi yıkayın.

Defne Sabunu

Egzama gibi deri hastalıklarında sıkça önerilen defne sabunu kaşıntıları yatıştırır, kızarıkları giderir. Hem saç için hem de yüz için kullanılabilir. Aktarlardan temin ederken organik olmasına dikkat edilmelidir.

Elma Sirkesi

İçinde malik asit bulunan elma sirkesi ciltte bulunan mikroplarla savaşır.  Uygulamada ne kadar elma sirkesi kullanılırsa o kadar da su ilave edilmelidir. Cilde uygulandıktan sonra tahriş olmadan 10 dakika içinde durulanması önerilir.

Ardıç Katranı Sabunu

Köklü bir tarihi geçmişi olan ardıç katranı sabunu Anadolu’da uzun zamandır kullanılıyor. Seboreik dermatit hastaları için de önerilen bu sabun cilt hastalıklarına karşı kullanılıyor. Cildin yağ dengesini korur ve mikroplardan arındırır.

Exit mobile version