18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSalgınla mücadelede kısıtlamaların kapsamı genişledi! Yeni kısıtlamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

Salgınla mücadelede kısıtlamaların kapsamı genişledi! Yeni kısıtlamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

Covid-19 virüsü salgınıyla mücadelede uygulamaya girecek yeni kısıtlamalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından halka açıklandı. Yeni kısıtlamalarda en dikkat çeken tedbir sokağa çıkma kısıtlamalarının kapsamının genişlemesi oldu. Kapsamı genişleyen sokağa çıkma kısıtlamaları nasıl uygulanacak? 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için yeni kısıtlama var mı? Restoranlar faaliyetlerini nasıl devam ettirecek? Cenaze ve nikah törenlerine en fazla kaç kişi katılacak? Eğitime yönelik yeni kısıtlamalar var mı? Market, bakkal, manav ve kasapların çalışma saatleri nasıl olacak? Yeni kısıtlamalar ne zaman devreye girecek? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Kabine Toplantısından Sonra Konuştu

Beştepe’de gerçekleştirilen Kabine toplantısından sonra halkı yeni tedbirler ile ilgili bilgilendirmek için kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü salgını maalesef ülkemizde de etkili olmaktadır. Son Kabine toplantısında da bu yeni önlemler paylaşılmıştı. Kesin tedavi yöntemi daha bulunamayan bu virüse karşı en etkili önlem kendimizi koruma altına almaktır. Bu salgının neden olduğu olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için insan hareketliliğini mümkün olduğunca kısıtlamaktan başka çaremiz yoktur. Covid-19 virüsü salgınının yanı sıra grip vakalarında da artış yaşanması sağlık sistemimiz üzerindeki yükü artırmaktadır. Hastanelerdeki doluluk oranını düşük tutmak zorundayız.

Covid-19 virüsü aşısında ilk etapta 50 milyon doz aşı temin edilmesi için gerekli anlaşma sağlandı. İnşallah önümüzdeki ay itibariyle sağlık personelimizden başlanması suretiyle aşının uygulanmasına başlanacaktır. Aşının devreye girmesiyle birlikte daha az sıkıntılı bir döneme girmiş bulunacağız.” dedi.

Hafta Sonu Herkes Evde

Kabine toplantısında alınan karar doğrultusunda kapsamı genişleyen sokağa çıkma kısıtlaması bundan böyle hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanacak.

Hafta içi uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasında her gün gece saat 21.00-05.00 saatleri arasında genel sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması ise Cuma akşamı saat 21.00’de başlayacak ve Pazartesi sabah 05.00’de sona erecek. Yani Cuma akşamı saat 21.00 ile Pazartesi sabah saat 05.00’e kadar aralıksız olarak genel sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Alınacak ikinci bir karara kadar herkes Cumartesi ve Pazar günlerini evlerinde geçirecek.

  • Daha evvel yayınlanan genelgelerdeki istisnalar hariç, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarından istifade edemeyecek.
  • Restoranların hizmetlerini paket servis halinde vermesi mecbur olacak.
  • Ana sınıfı ile benzeri eğitim kurumları faaliyetlerine ara verecek.
  • Market, kasap, manav ve bakkal gibi işletmeler ile evlere paket servisi yapan işletmeler, belirlenecek saatler aralığında hafta sonu kısıtlama kapsamı dışında kalacak.
  • Cenaze namazlarını yakınları da dahil olmak üzere en fazla 30 kişi kılabilecek. Nikah törenlerinde de bu sayı aşılamayacak.
  • Kalabalık cddeler ve meydanlara girebilecek insan sayısı Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınacak karar doğrultusunda sınırlandırılacak.
  • Alışveriş merkezlerine HES kodu ile girilebilecek.
  • Evlerde gün, mevlit, taziye ve yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya gelmesine neden olan etkinliklere son verilecek.
  • 50 kişiden fazla insan çalıştıran iş yerlerinde, iş yeri hekiminin gözetimi dahilinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ya da bir personel tarafından salgın önlemlerinin uygulanıp uygulanmadığının denetimi sıkı bir şekilde yapılacak.

Yeni Kısıtlamalar Salı Gününden İtibaren Uygulanacak

Yeni kısıtlamalar ile ilgili düzenleme İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yapılacak ve Salı gününden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Exit mobile version