20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınSahte parfüm nasıl anlaşılır? Satın alırken nelere dikkat edilir?

Sahte parfüm nasıl anlaşılır? Satın alırken nelere dikkat edilir?

Son günlerde artan parfüm fiyatları sahte parfümlerin üretimlerini etkiledi. Fiziksel temasla alınan parfümlerdeki kontrol ve dikkati online alışverişlerde göstermek zor olabiliyor. Bu haberimizde sahte parfüm nasıl anlaşılır? Parfüm satın alırken nelere dikkat edilir? Sorularına cevap bulacaksınız. İşte detaylar…

Sahte parfüm nasıl anlaşılır? sorusuna verilecek en önemli yanıt, sahte parfüm belirtilerini anlamak için bilinçli bir tüketici olmak gerekirdir. Bu parfümler insan sağlığını tehdit ettiği gibi paranız da çöpe gider. Orijinal parfümlerde olduğu gibi kokuları kalıcı değildir. Uçucu ve zararlı esanslar kullanılır. Bu nedenle kullanım süreleri kısadır. Orijinal parfüm gibi kalite arama beklentisi sadece bir hayal kırıklığı olur.

Orijinal Parfüm Alışverişi İçin Nelere Dikkat Edilir?

Satıcıyı tanıma:

  • Orijinal parfüm alışverişi için nelere dikkat edilir sorusunun ilk yanıtı satan firmayı yani satıcıyı tanımaktır. Aynı marka parfüm satan birçok satıcı olabilir. Ancak satıcı hakkında şikâyetler takip edilirse güvenirliği ölçülmüş olur.
  • En güvenilir satıcılar mağazalardır. Hem konuşma fırsatı sunar hem de testerini kullanma fırsatı verir. Satın almadan önce yakından incelenmiş olur.
  • Parfüm alınan yerler arasında kesinlikle kurulan pazarlar ve türevleri olmamalıdır. İmitasyon parfümler daha çok pazarda satışa çıkar.
  • Özellikle online alışverişlerde satıcının puanlamasına bakılır.
  • Ürünün satış açıklamasında yer alan yazım ve imla kurallarına bakmak, satıcının güvenirliği hakkında bilgi verir. Büyük ve güvenilir firmalar bu hataları yapmaz.
  • Ürünün iade politikası mutlaka okunmalıdır. Geri iade veya değiştirme seçenekleri olmayan satıcılardan ürün alınmamalıdır.

Parfüm ambalajı:

Sahte parfüm ambalajından belli olur. Karton kalitesi düşüktür. Kabartmalı ve kalın karton ambalajlarından kaçınırlar. Ambalajın altında bulunan ‘’Batch code’’ denilen harf ve sayılara bakılmalıdır. Bu kısmın net bir şekilde okunması gerekir. Sahte parfümlerin ambalaj yüzeyinde silver ve gold renkler, dokunulduğunda dağılır. Bu ürünlerin ambalajında bulunan seri numarasını alıp, kontrol edin veya fotoğrafını çekin. Bir itiraz ile karşılaşırsanız eğer o üründen uzak durmanız daha doğru olur.

Barkot kontrolü:

Barkot, özel bir makine kullanarak parfüm ambalajı üzerinde bulunan işaretlerdir. Sahte parfümlerde bu makine olmadığından baskı yapılır. Bunun için barkodu elinizle kontrol etmeniz gerekir. Baskı ürünü ise hemen aşınır.

Parfüm şişesine dokunmak:

Orijinal parfüm şişeleri pürüzsüzdür. İmitasyon parfümlerde ise düşük kaliteli ve pürüzlü şişeler kullanılır. Kaliteli ve gerçek parfüm şişelerinin kapakları sıkı oturur, dökülme sorunu olmaz. Parfüm şişesine dokunarak sahteliği hakkında fikir sahibi olunur.

Parfüm deneme:

Parfüm incelendikten sonra denenmelidir. Sahte parfümler alerji ve tahrişe neden olur. Ayrıca kokusu uçucudur. Gün boyu kokusunda değişmeler olur. Orijinal parfümlerde üst notalar gitse de orta ve baz notalar kokmaya devam eder.

Parfüm notalarını öğrenme:

Parfüm notaları sadece güzel kokmak için öğrenilmez. Ayrıca o parfümün güvenirliği hakkında tüketiciyi uyarır. Tek notalı parfümlerin gerçekliğini ölçerken kokunun değişimini takip etmek ve satıcının tarifine göre örtüşüp örtüşmediğini kontrol etmek gerekir. Orijinal parfümler üst, orta ve baz notalarının olduğu kompleks ürünlerdir. Sahte ürünlerde ise genelde tek boyutlu koku notası bulunur. Bu notalar cilt üzerinde uzun süre barınamaz.

Ambalajı saran şeffaf koruyucu:

Parfüm kutusunun etrafında sarılı şeffaf koruyucuya dikkat edilmelidir. Kutuyu sıkı sarmayan, yapışkanları çözülmüş veya güçsüz olan ürünlerin satın alınması tavsiye edilmez.

Parfüm içeriğini okuma:

Farklı notalar yaratmak için emek harcanan orijinal parfümlerin içeriğinde, sentetik ve doğal ürünler bulunur. Yeni kokuları keşfetmek için iki içeriğin karışımından yararlanır. Ancak ucuz parfümlerin içeriği tamamen sentetiktir. Nedeni ise kompleks ürünler maliyeti artıracağından tercih edilmez.

Parfümün kullanım süresi:

Sahte parfüm orijinaline göre kullanım süresi kısadır. Kapağı açıldıktan kısa süre sonra kokusu gider. Genelde 2 hafta ila 1 ay civarı arasında kullanım süresini doldurur. Orijinal ürünlerde ise bu süre en kısa 6 ay en uzun 18 ay kadardır. Çiçekli kokular, limonlu kokulara oranla daha uzun vadede kullanılır.

Şişe sallama:

Sahte ürün testi için parfüm şişesi sallanır. İmitasyon ürünleri bolca salladıktan sonra rengi bulanıklaşır ve köpürür. Orijinal parfümlerde bu duruma rastlanılmaz.

Parfüm fiyatına dikkat etmek:

Son günlerde özellikle sosyal medya üzerinde stok fazlası parfümler denerek, ucuz parfüm satışları yapılıyor. Orijinal parfüm iddiası ile satılan bu parfümlerin çoğunun yurt dışı ürünü açıklaması yapılır. Ancak orijinal gül esansının 2 ml fiyatı 100 TL civarında belirlenirken, nasıl olurda bu parfümler yok pahasına satılır?

Exit mobile version