19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkSağlık tahlilinde dansite nedir? Dansite düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Sağlık tahlilinde dansite nedir? Dansite düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Dansite hastaların çoğu rahatsızlık ölçümlerinde olduğu gibi bir tür tahlil adı olarak bilinmektedir. İdrar olarak adlandırdığımız (idrar normalde steril olarak kabul edilen vücut salgısı) sıvının yoğunluğunun ölçülüp vücudumuzdaki bir kısım faaliyetlerin yolunda gidip gitmediğini belirleyen bir çeşit ölçümdür.

Çoğu zaman SG olarak ta kısaltılmış haliyle kullanılmaktadır. Dansiteyi genel olarak yükselten unsurlar idrarın soğutulması ve protein atımıdır. Dansitenin yükselmesini önlemek için bu unsurlardan uzak durulmalıdır, aksi takdirde tekrar ölçüm yapılması gerekmektedir. Çünkü protein atılımı ve idrarın soğuması durumunda tahlil yapıldığı zaman yanlış sonuçlar elde edilebilir hatta sonuç vermeyebilir. Yapılan bu tahlillerde sıvı ile idrar kıyaslaması yapılmaktadır.

Birçok hastalıklarda olduğu gibi üriner hastalıklarında bu tahlil çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü idrar tahlil sonucuna göre rahatsızlığın teşhisi konur. Yapılan idrar tahlilinin sonucuna göre izlenecek olan tedavi yolu belirlenir. İdrar tahlili sonucunda birçok hastalığa da teşhis konulabilir ve her sonuç kendi başına bir rahatsızlığın belirtisidir.

Yapılan bu tahliller ne işe yarar? Bu tahliller neden yapılır? Dansite hangi rahatsızlığın belirtisidir?

  • Normal şartlarda tüketilmesi gereken su miktarını belirlemede yardımcı olunur.
  • Böbreklerin süzme potansiyeli sınanır.(kronik böbrek yetmezliği hastalığında dansite 1010 un üzerindedir.)
  • Kalp yetmezliği hastalığının teşhisine yardımcı olmaktadır.
  • İdrar yolları rahatsızlığının teşhisine yardımcı olmaktadır.
  • Ayrıca şunu da belirtmek gerekirse laboratuvarlar arasında değer değişikliği gözlemlenebilir.

Normal olarak yolunda giden bir dansite referans aralığı 1.010 ile 1.020 aralığında olmalıdır. Ancak bu aralıklar dışında da olabilmektedir. Belirtmiş olduğumuz aralıklar dışında olduğu durumlarda Refrattometre adıyla adlandırdığımız tıbbi cihaz ile tekrar ölçümü yapılmaktadır.

Dansite Tahlilleri Ne İçin Yapılır?

Yapılan idrar tahlillerinde vücutta bulunan rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Çıkan bu rahatsızlık için hangi tedavi yönteminin kullanılacağı belirlenir.

Dansite Düşüklüğü Ne Demektir?

Dansite oranı vücuttaki su oranıyla ilgili olarak değişiklik gösterebilmektedir. Vücuttaki Su oranı yükseldikçe dansite oranı düşer. Yapılan tahliller sonucunda vücudun ne kadar sıvıya ihtiyacı olduğu da beraberinde ortaya çıkmaktadır.

Vücuttaki su oranının eksikliği veya fazlalığı fark edilmediği durumlarda ciddi anlamda sağlık problemleri yaşanabilir. Bu yüzden dansite tahlilleri ciddiye alınmalıdır. Dansite referans sayısı 1.002’nin altına düştüğü durumda vücut ta fazla miktarda su bulunduğu anlamına gelir ve ciddi sağlık problemlerine de neden olabilmektedir.

Dansite Oranı Neden Düşer?

  • Daha önceden de belirttiğimiz üzere vücuttaki fazla su oranı,
  • Diyabet, idrar yolları ve böbrek rahatsızlıkları dansite oranının düşmesine neden olmaktadır.

Dansite düşüklüğü olduğu gibi yüksekliği de olmaktadır. Dansite yüksekliği ne demektir?

Dansite yüksekliği genel olarak vücuttaki su kaybı anlamına gelmektedir. Bunun beraberinde bir kaç nedeni daha bulunmaktadır. Dansite yüksekliği genel olarak vücuttaki su miktarının azalması ve suya ihtiyacın olmasıdır.

Sıvı kaybı sadece su içmemek demek değildir.

a- Sıvı kaybı

Aşırı kusma, ishal olma, aşırı terleme(genel olarak spor yapan bireylerde meydana gelmektedir), açık olan yaranın kanaması veya iç kanama vb.

b- İdrarda yüksek miktarda glikoz

  • Hamilelik
  • Karaciğer hastalıkları

c- Kalp yetmezliği veya kalp hastalıkları

Kalp yetmezliği hastalığında böbrek sorunu ile kan dolaşım rahatsızlığı vb. rahatsızlıklar dansite yüksekliğini tetiklemektedir.

Exit mobile version